Näin World Vision auttaa

Nace La Esperanzan ohjelman kohteena on Kolumbian 3,7 miljoonan asukkaan suurkaupungissa Barranquillassa sijaitseva Soledadin esikaupunkialue. Työtä tehdään kuudella alueella, joissa asuu noin 16 000 ihmistä.

Pääyhteistyökumppanina toimii World Vision Kolumbia, joka vastaa ohjelman toteuttamisesta. Yhteistyötä tehdään ohjelma-alueella toimivien yhteisöperustaisten organisaatioiden, kansalaisjärjestöjen, kirkkojen sekä valtion ja kunnan organisaatioiden kanssa.

Koulutuksen osalta ohjelmassa keskitytään edistämään lasten ja nuorten pääsyä kouluun, pysymistä koulussa sekä opetuksen laatua. Tätä tehdään täydennyskouluttamalla opettajia, tukemalla alueen julkisten sekä yksityiskoulujen toimintaa, kouluttamalla vapaaehtoisia monitoroimaan lasten koulunkäyntiä ja antamaan tukiopetusta sekä kouluttamalla vanhempia lasten koulutuksen tärkeydestä.

Lasten ja perheiden terveyttä parannetaan kouluttamalla yhteisön omia vapaaehtoiseen terveyteen, ravitsemukseen ja hygieniaan liittyvissä asioissa terveyssektorin toimijoiden kanssa. Vapaaehtoiset levittävät tietoa eteenpäin perheille. Ohjelmassa huomioidaan myös vammaiset lapset.

Nuorten ja perheiden toimeentuloa vahvistetaan pienlainoilla ja ammattikoulutuksella, työharjoittelulla sekä tuetaan yritysten ja tuotantoyksiköiden perustamista.

Oikeusperustaisuus on ohjelman keskeinen lähestymistapa. Yhteisöjä koulutetaan heidän oikeuksistaan kaikkien ohjelman hankkeiden puitteissa. Yhteisöjen järjestäytymistä, erityisesti lasten ja nuorten osallistumista, paikalliseen päätöksentekoon tuetaan.

Yhteisön vapaaehtoiset pitävät myös lapsille ja nuorille erilaisia vapaa-ajan ryhmiä. Keskeinen teema on myös rauhan ja sovinnon rakentaminen. Ohjelmassa toimii lasten ja nuorten rauhanryhmä Gestorez de Paz, jonka kautta lapset ja nuoret oppivat solidaarisuutta toisiaan kohtaan sekä ottamaan yhteiskunnallista vastuuta. Myös lastenoikeuksista keskustellaan. Lasten oikeuksista koulutetaan lasten lisäksi myös vanhempia ja yhteisön jäseniä.

Yhteisön jäseniä myös koulutetaan varautumaan luonnonkatastrofeihin sekä hoitamaan urbaania ympäristöään. Tässä lasten ja nuorten ympäristöryhmä on ollut aktiivinen.


Tavallinen päivä kummilapsen elämää

Wendy, Nace la Esperanza, Kolumbia

8-vuotias Wendy herää jo neljältä kuumaan ja kosteaan aamuun. Wendy syö aamupalaksi äidin tekemää puuroa. Äiti on saanut koulutusta ravitsevasta ruokavaliosta, ja niinpä hän osaa valmistaa kolmelle lapselleen monipuolista ruokaa. Ennen kouluun lähtöä Wendy leikkii vielä lemmikkikaninsa kanssa.

Kolmasluokkalainen Wendy käy yhteisön koulua. Alueella ei ole yhtään virallista valtion koulua, mutta muutama yhteisön ylläpitämä epävirallinen koulu. Osa alueen lapsista käy kauempana sijaitsevia yksityisiä kouluja, joissa on lukukausimaksu. 
Lukukausimaksut vievät ison osan perheiden tuloista, vaikka maksut eivät kovin suuria olekaan. Wendyn koulupäivä alkaa kuudelta ja loppuu kahdeltatoista iltapäivällä. Kaupungeissa oppilasmäärät ovat suuria, joten koulua käydään yleensä kahdessa vuorossa: osa lapsista opiskelee aamupäivisin, osa iltapäivisin. Koulupäivät ovatkin yleensä lyhyitä ja ryhmät suuria. Koulussa opetetaan mm. englantia, matematiikkaa, luonnontieteitä, espanjaa ja historiaa. Wendyn lempiaine on matematiikka. Lasten oikeuksista kertovilla oppitunneilla Wendy on myös oppinut, että lapset ovat tärkeitä, ja että aikuisten tulisi kuunnella lapsia.

Koulussa ei tarjota ruokaa, niinpä Wendy on kotiin palatessaan nälkäinen. Lounaaksi hän saa aamulla tehdyn puuron kanssa maitoa tai hedelmiä. Aina äidillä ei ole varaa ostaa maitoa tai hedelmiä puuron kanssa. Illalliselle Wendyn perhe kokoontuu yhteen ja syö runsaamman aterian.

Kaikista mukavinta Wendyn mielestä on leikkiä parhaan ystävänsä Michellen kanssa. Koulussa he hyppivät hyppynarulla. Vapaa-ajalla Wendy ei voi leikkiä Michellen kanssa, sillä tämä asuu liian kaukana. Iltapäivisin Wendy saakin usein leikkiseuraa serkustaan. Lisäksi Wendy auttaa äitiään kotitöissä lakaisemalla lattiat, petaamalla pedit ja siivomalla pöydän ja tuolit. Eläinlääkärin ammatista haaveilevalla Wendyllä riittää puuhaa myös kaninsa, kissansa ja koiransa hoidossa. Wendyn äiti on päivät kotona, isä työskentelee epäsäännöllisesti rakennuksilla. Viikonloppuisin koko perhe ehtii kokoontua yhteen katsomaan elokuvia.

Puoli kahdeksan jälkeen illalla Wendyn on aika mennä nukkumaan. Vain lauantaisin hänellä on lupa valvoa vähän pidempään. Pitkän, vaiherikkaan päivän jälkeen on ihana päästä petiin ja nähdä mukavia unia.

Ryhdy kummiksi

Etelä-Amerikan luoteisosassa hieman päiväntasaajasta pohjoiseen sijaitseva Kolumbia on Etelä-Amerikan ainoa maa, jota reunustavat sekä Karibianmeri että Tyynimeri. Kolumbia on pinta-alaltaan yhtä suuri kuin Ranska, Espanja ja Portugali yhteensä. Virallinen kieli on espanja. Maan väestöstä 90 prosenttia on uskonnoltaan roomalaiskatolisia.

Maan läntinen osa on Andien lumihuippuista vuoristoaluetta. Itäinen osa on alankoa, pohjoisessa on savannia ja etelässä Amazonin sademetsää. Ilmasto rannikon tuntumassa ja alangolla on trooppinen, kun taas vuoristossa on selkeästi viileämpää. Bogotá, Kolumbian lähes 10 miljoonan asukkaan pääkaupunki, sijaitsee vuoristoalueen itäosassa.

Intiaanien kulta-aarteet houkuttelivat maahan 1500-luvulla espanjalaisia. Espanjalaiset alistivat intiaanit valtaansa helposti, mistä alkoi kansojen sekoittuminen. Nykyään noin 60 % väestöstä on mestitsejä, intiaanien ja valkoihoisien jälkeläisiä. Valkoihoisia on 20 % väestöstä, mulatteja 14 %, mustaihoisia 4 % ja intiaaneja 1 %.

Vuosikirjeen 2014 kuvat
1/10
Järjestämme yrittäjyyskursseja, joilla autamme asukkaita tuottamaan toteutuskelpoisia liikeideoita. Kurssilaiset saavat myös opastusta taloushallinnon välttämättömissä perustiedoissa. Koulutus auttaa osallistujia näkemään uusia mahdollisuuksia, joita he eivät ole aikaisemmin huomanneet. Yksi kurssilaisista, joka perusti kioskin kotiinsa, on Rosa Dilia Rincón.

Kuvagallerian viimeisen kuvan jälkeen voit antaa palautetta vuosikirjeestämme.

Vuosikirjeen 2013 kuvat
1/7
Ympäristökasvatus, katastrofiapu ja ensiapuvalmiuden parantaminen kuuluvat Kolumbiassa yhteen. Koulutamme asukkaita varautumaan luonnonkatastrofeihin kuten rankkasateisiin ja tulviin sekä hoitamaan ympäristöään. Lapsilla ja nuorilla on keskeinen rooli tiedon levittäjinä yhteisöissään. Teemme yhteistyötä koulujen, katastrofivalmiusjoukkojen ja julkisten toimijoiden kanssa.

Nace la Esperanza suurennuslasin alla

Kostean kuuma Karibian ilma vyöryy päälle heti koneesta ulos astuessa, samalla naama vääntyy leveään hymyyn. Tänne on joka kerta mukava palata, Barranquilla tuntuu jo melkein kodilta.

Tulevien päivien aikana osallistun Nace la Esperanzan ensimmäisen viisivuotiskauden evaluointiin. Evaluointia seuraa uuden viisivuotisjakson suunnittelu. Alueen yhteisöt osallistuvat keskeisesti prosessiin ja miettivät yhdessä meidän World Visionin työntekijöiden ja muiden sidostyhmien kanssa (kuten valtion ja kunnan instanssit), missä ohjelma on tähän mennessä onnistunut ja saanut aikaan vaikuttavuutta, missä on parantamisen varaa sekä mitkä yhteisöjen prioriteetit ja haasteet ovat. Yhteisöjen ääni on tärkeä saada kuulumaan, jotta ohjelma vastaa tulevaisuudessakin mahdollisimman hyvin niiden tarpeita ja jotta yhteisöjen omistajuus ohjelmasta olisi todellista.

Tähän artikkeliin on lisätty aiheet Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjamerkkeihin. Seuraa kaikkia artikkelin kommentteja tämän artikkelin RSS-syötteellä.

2 kommenttia

  1. SingSing kirjoitti:

    I love the precious inmforation you be offering on your articles. I will bookmark your weblog and feature my youngsters test up right here generally. I am rather certain they will be informed a variety of new stuff right here than anyone else!

  2. Stella kirjoitti:

    Evenroye would benefit from reading this post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nace La Esperanza

Suomen World Visionin
aluekehitysohjelma Kolumbiassa

Katri Kaitainen
aluepäällikkö, Latinalainen Amerikka
Suomen World Vision

Painopistealueet

Kansalaisyhteiskunta, lasten terveys, koulutus, perheiden toimeentulo

Hanke
Nace La Esperanza
Tyyppi
aluekehitysohjelma
Maa
Kolumbia
Tila
Käynnissä
Pääkielet
espanja
Pääuskonto
roomalaiskatolisuus
Päätoimeentulo
epävirallinen kaupankäynti, päivätyö yrityksissä ja kotitalouksissa
Alkaa
2005
Päättyy
2020
Asukkaita
16 000
Kummilapsia
1940
Pääyhteistyökumppanit
World Vision Kolumbia
Muut kumppanit

Paikallisneuvostot

Kehitystavoite

Parantaa ohjelma-alueen ihmisten elämänlaatua ja yhteisöjen kykyä selvitä köyhyyden ja väkivallan aiheuttamista haasteista

Välittömät tavoitteet
  1. Edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja suojelua sekä kansalaisena olemista ja omien kansalaisoikeuksien harjoittamista
  2. Parantaa lasten, nuorten ja heidän perheittensä taloudellisia ja koulutusmahdollisuuksia
Budjetti
430 800 € vuonna 2014
Hankekoordinaattori
William Rivera
OECD:n DAC-luokitus
43030
Lisää tietoa
asiakaspalvelu@worldvision.fi
Suurimmat ongelmat

2014

                                                                                                                         

Vuosikirje kummilapsesi asuinalueelta
 

Muutos alkaa ruohonjuuren tasolta

Kesäinen tervehdys sinulle, kummimme! Olen William Rivera, ja työskentelen Latinalaisen Amerikan ohjelmiemme ohjelmakoordinaattorina. Olen kotoisin Kolumbiasta. Iloitsen siitä, että sinä ja minä voimme yhdessä auttaa kotimaatani.

Kolumbiassa eletään tärkeitä aikoja. Rauhanneuvottelut sissien kanssa ovat meneillään. Presidentin ja kongressin jäsenten vaalit ovat tulossa, mutta korruptio vaarantaa demokratiakehitystä. Maansisäinen pakolaisuus on vähentymään päin ja kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kaventuu, mutta monet ihmiset elävät yhä äärimmäisessä köyhyydessä.

Työympäristömme on sanalla sanoen haastava, mutta jatkamme sinnikkäästi työtämme ja olemme saavuttaneet hyviä tuloksia.

Viime vuoden aikana erityisesti ruohonjuuritason ryhmät ovat vahvistuneet ja aikaansaaneet paljon kehitystä. Ne kouluttavat perheitä lastensuojelusta, ravitsemuksesta ja terveydenhoidosta. Ryhmien toiminta on edistänyt naisten oikeuksien toteutumista. Yrittäjäkursseilla suurin osa osallistujista on naisia. Kurssin käyneet perheenäidit ovat oppineet uusia taitoja, joilla heidän perheensä toimeentulo kohenee.

Myös miesten toiminta vahvistuu: miesten ryhmässä on nyt 60 jäsentä. Latinalaisamerikkalaisessa machokulttuurissa ei ole tapana keskustella perheväkivallasta ja naisten oikeuksia rajoittavista perinteistä. Miesten ryhmässä pohditaan yhteiskunnassa vallitsevia maskuliinisia tapoja ja käsityksiä ja haastetaan niitä.

Nuorisoryhmät jakavat ikätovereilleen tietoa, miten voi suojella itseään väkivallalta sekä sukupuolitaudeilta. Nuoret myös kannustavat toisiaan käymään koulua. Osa nuorista on neuvotellut koulujen viranomaisten kanssa, jotta ne lapset, joiden perheillä ei ole varaa koulumaksuihin, voisivat silti jatkaa kouluissa.

Seuraamme 300 lapsen ravitsemuksellista tilaa säännöllisesti. Tänä vuonna olemme auttaneet 19 lasta selviytymään aliravitsemuksesta. Kaikilla kummilapsillamme on rokotusohjelman mukaiset rokotukset. 90 % alueen kouluikäisistä lapsista käy koulua.

World Visionin vapaaehtoiset auttavat lapsia löytämään mielekästä vapaa-ajan tekemistä. Tarkoituksenamme on, että lapset kokisivat elävänsä niin mielekästä elämää, etteivät he hakeudu huumeiden käytön tai rikollisuuden pariin. Erityisesti musiikkiryhmät tuntuvat toimivan kuin terapiana monille.

Olemme kuitenkin yhä monien haasteiden äärellä. Asukkaiden tulee vielä voimaantua toimimaan itse omien oikeuksiensa ajajina. Vain sitä kautta heidän tulevaisuutensa tulee muuttumaan.

Toinen asia ovat teiniraskaudet. Kaikkialla Kolumbiassa, kuten ohjelma-alueellammekin, on paljon teiniäitejä. Kun toimimme nuorten parissa, seksuaalikasvatus on eräs tärkeistä työmme sisällöistä.

Olemme huolestuneita myös ympäristön tilaan vaikuttavista jokapäiväisistä ongelmista, kuten jätehuollon, kierrätyksen ja viemäriverkoston puutteista. Etsimme yhteistyökumppaneita paikallishallinnosta ja muista järjestöistä, jotta voisimme yhdessä parantaa arkea.

Kiitos, että välität kotimaastani ja tuet Nace la Esperanzan ohjelma-alueen lapsia. Kummilapsesi ja koko hänen yhteisönsä hyötyvät tuestasi.

Lämpimin terveisin

William Rivera

ohjelmakoordinaattori, Kolumbia 

HUOM! Kolumbian kirjeenvaihto-osoite on muuttunut. Uusi osoite on:
 
Vision Mundial Colombia
P.O. Box 1434
Bogotá
COLOMBIA
South America

Kaikissa kummiutta koskevissa asioissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 096 818 300.

Kolumbian kummeilla on oma Facebook-ryhmä, jonka eräs kummeista on perustanut. Voit halutessasi hakeutua mukaan ryhmään: 

Näin autat Kummi-info Katastrofiapu   

Asiakaspalvelu vastaa kysymyksiisi

arkisin klo 8.30 - 16
torstaisin klo 8.30 - 18
puhelin 096 818 300
asiakaspalvelu@worldvision.fi

lahjoitustili: 800015-70768136
Iban FI 32 8000 1570 7681 36

Suomen World Vision

Suomen World Vision on vuonna 1983 perustettu kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja osa kansainvälistä World Vision -verkostoa. Jo kymmenet tuhannet suomalaiset ovat kanssamme parantamassa lasten elinoloja, edistämässä oikeudenmukaisuutta ja tuomassa toivoa sinne, missä on äärimmäistä köyhyyttä.

Katsotuimmat sisällöt