Afrikan sarvi: Nälänhätä on päättynyt, mutta kriisi jatkuu
10.02.2012

Somaliasta paennut Alishassan Hussein, 13, Dadaabin pakolaisleirillä Keniassa

Somalian nälänhätä julistettiin päättyneeksi helmikuun alussa. Hätäavun varassa elää kuitenkin vielä lähes kolmannes koko maan väestöstä. Afrikan sarvi tarvitsee yhä kipeästi apua.

Sateet, kuukausia jatkuneet avustusoperaatiot ja odotettua paremmat viljasadot ovat viimein tuoneet helpotusta Somaliaan. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan hätäavun varassa elävien ihmisten määrä on tippunut 4 miljoonasta 2,3 miljoonaan. Koko Afrikan sarvessa luvut ovat pudonneet 13 miljoonasta 9,5 miljoonaan. Edistysaskeleet ovat suuria, mutta saavutukset hauraita.

– Ilman jatkuvaa kansainvälistä tukea positiivinen kehitys pysähtyy nopeasti ja tilanne pahenee taas. Lisäksi on myös hyvä muistaa, että yhä lähes 10 miljoonaa tarvitsee apua, painottaa World Visionin ohjelmajohtaja Tomi Järvinen.

Vaikka määritelmä nälänhädästä ei enää täyty, kolmannes Somalian väestöstä elää yhä hätäavun varassa. Maan epävakaassa eteläosassa akuuttia apua tarvitsee noin 1,7 miljoonaa ihmistä, mutta pitkään jatkunut konflikti ja huonot kulkuyhteydet vaikeuttavat avun saamista perille.

Puhdasta vettä, ruokaa ja lääkkeitä ei ole tarpeeksi. Yli miljoona ihmistä asuu yhä pakolaisleireissä. Lapsikuolleisuusluvut ovat maailman korkeimpia. Hyvästä sadosta huolimatta arvioidaan, että ruokatarvikkeista on alueella pulaa taas toukokuussa.

– Kuivuuskausia ei voida estää, mutta niihin voidaan varautua paremmin. Hätäavun lisäksi on erityisen tärkeää panostaa nyt ihmisten elinkeinojen ja ruokaturvan kehittämiseen, Järvinen toteaa.

Taustaa

Nälänhädäksi määritellään tilanne, jossa yli 30 prosentilla lapsista esiintyy akuuttia aliravitsemusta, jossa päivittäin kuolee enemmän kuin kaksi ihmistä 10 000 ihmistä kohden ja jossa ihmisillä ei ole ruokaa tai muita perustarvikkeita.

Auta Afrikan sarven hädänalaisia

Ryhdy kummiksi
Näin autat Kummi-info Katastrofiapu   

Asiakaspalvelu vastaa kysymyksiisi
 

kesä- ja heinäkuussa arkisin klo 10-14,

muina aikoina:
arkisin klo 8.30 - 16
torstaisin klo 8.30 - 18
puhelin 096 818 300
asiakaspalvelu@worldvision.fi

lahjoitustili: 800015-70768136
Iban FI 32 8000 1570 7681 36

Suomen World Vision

Suomen World Vision on vuonna 1983 perustettu kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja osa kansainvälistä World Vision -verkostoa. Jo kymmenet tuhannet suomalaiset ovat kanssamme parantamassa lasten elinoloja, edistämässä oikeudenmukaisuutta ja tuomassa toivoa sinne, missä on äärimmäistä köyhyyttä.

Katsotuimmat sisällöt