Alkoholistivanhemmat hylkäsivät Juman

11.7.2019

Juma ja ystävät Ugandassa

Juma, 9, päätyi kadulle kolmevuotiaana, kun vanhemmat eivät enää pystyneet huolehtimaan hänestä.

Juma esittelee itsensä kainostellen. Käsi nousee suun eteen peittämään ujostelua. Poika hymyilee ja vakavoituu samassa hetkessä. Yhtäkkiä hän nousee tuoliltaan ja tulee halaamaan. Painautuu kiinni vasta tapaamaansa ihmiseen. Sitten hän pyrähtää karkuun kavereittensa selän taakse.

– Juman tarve saada huomiota ja tulla hyväksytyksi on valtava. Hän joutui vanhempiensa hylkäämäksi kolmevuotiaana, kun he eivät kyenneet enää huolehtimaan hänestä, pojan nykyinen kasvatti-isä Paul, 32, kertoo.

Elämä kadulla oli kovaa. Pieni poika nukkui katukivetyksillä ja muovisäkeissä. Hän yritti toistuvasti palata vanhempiensa luo, mutta he eivät halunneet ottaa lastaan takaisin. 

Kun Paul kertoo Juman tarinaa, poika kiepsahtaa takaisin kuuntelemaan. 

– En saanut aina hankittua ruokaa, joten nukkumaan piti mennä vatsa tyhjänä. Minua myös pelotti koko ajan, hän kertoo.

Pieni osa pääsee turvaan

Juman tarina on hyvin tavallinen. Ugandalaisen pikkukaupungin kaduilla elää satoja lapsia. World Visionin  työntekijät yrittävät löytää lapsille koteja, mutta urakka on melkoinen. Vain pieni osa lapsista pääsee turvaan.

Jumasta huolehtiva Paul on pelastanut Hilda-vaimonsa kanssa myös kolme muuta katupoikaa. 

– Asuin itse kadulla koko lapsuuteni. Tiedän, millainen helvetti se on. En ajattele, että kaduille joutuneet lapset ovat karaistuneempia tai aikuisempia kuin muut samanikäiset. Katulapsetkin tarvitsevat tunteen siitä, että joku välittää, Paul sanoo.

Juma Ugandassa
En ajattele, että kaduille joutuneet lapset ovat karaistuneempia tai aikuisempia kuin muut samanikäiset. Katulapsetkin tarvitsevat tunteen siitä, että joku välittää.
Paul, Juman kasvatti-isä