Agnesin laukkubisnes muutti koko perheen elämän

14.8.2019

Agnes Cekecan

Iloinen, sosiaalinen ja lapsirakas Agnes Cekecan, 32, asuu Bilinyo-kylässä Moyon piirikunnassa Ugandassa. Kun Agnes oli 5-vuotias, hän menetti malariaa muistuttavan sairauden seurauksena puhekykynsä ja kuulonsa. Sairaus halvaannutti nuoren Agnesin useammaksi viikoksi ja vaikka Agnes pääsi sairaalahoitoon, sairaus aiheutti elinikäiset seuraukset. Lääkärit vakuuttivat Agnesin vanhemmille, että tytön puhekyky palaisi ajan myötä, mutta näin ei kuitenkaan koskaan käynyt. 

Kuulonsa ja puhekykynsä menettämisen seurauksena Agnes ei kyennyt enää käymään koulua muiden lasten tapaan ja hän muutti asumaan isoäitinsä kanssa. Isoäiti opetti tyttöä leipomaan leipää ja valmistamaan paikallista juomaa, jotta Agnes oppisi elättämään itseänsä. Pienessä kotikylässä ei nimittäin ollut paljon mahdollisuuksia vammaisille. Vasta 23-vuotiaana Agnes sai mahdollisuuden oppia viittomakieltä Ugandan National Association of the Deaf -järjestön avulla. 

Pari vuotta sitten Agnes osallistui järjestämällemme viikon mittaiselle käsityökurssille, jolla hän oppi valmistamaan käsilaukkuja. Laukkujen myyminen toi Agnesille toimeentuloa sekä turvaa ja lohdutusta. Laukkuja myymällä Agnes pystyy huolehtimaan sekä itsestään että aviomiehestään ja pari on jopa rakentanut perheelleen yhteisen kodin Bilinyo-kylään.

”Kun Agnes kävi World Visionin kurssilla, olin itse Etelä-Sudanissa. Kun palasin, Agnes oli jo ostanut tavaraa kotiimme, vaatteita lapsille ja liittynyt kylän säästöryhmään,” Agnesin aviomies William Vukoni kertoo. ”Osan rahoista käytimme kotimme rakentamiseen.” 

Saadakseen lisätuloja Agnes viljelee kassavaa ja muita kasviksia. Paikallisessa säästöryhmässä hän on onnistunut säästämään 320.000 ugandan šillinkiä (n. 77 euroa) ja nyt hän kykenee säästämään itsenäisesti joka viikko 6000 šillinkiä (n. 1,50 euroa). Agnesille ja Williamille tämä on iso summa. 

Agnesin tekemiä laukkuja ja koruja

Agnesin yrityksen suurimmat haasteet ovat vähäiset materiaalit sekä sellaisen torin puuttuminen, jolla hän voisi myydä tuotteitaan. Agnes myös kouluttaa muita naisia käsilaukkujen valmistamisessa, mutta myös kouluttamiseen tarvittaisiin materiaaleja joita ei aina ole saatavilla.

Jennifer Oleyo kertoo työskentelevänsä Agnesin kanssa viimeisen vuoden aikana. ”Agnes koulutti minut ilmaiseksi rannekorujen, kaulakorujen ja laukkujen valmistamisessa. Olisin jo perustanut oman yrityksen, mutta kokoan vielä starttirahaa.” Jennifer keskustelee Agnesin kanssa viittomakielellä ja kertoo Agnesin olevan hyvä ihminen. ”Hän kouluttaisi lisää ihmisiä yhteisöstä jos hänellä olisi tarpeeksi koulutusmateriaaleja.”

Agnes tiiminsä kanssa

Nyt Agnes toivoo voivansa mainostaa bisnestään radiokanavilla, jotta hän saisi lisää asiakkaita. Hän on myös toiveikas suunnitelmastaan avata outlet-myymälä Moyon kaupungissa.

William kuvailee vaimoansa kunnianhimoisena naisena, joka ei tahdo jäädä muiden taakse. ”Hän on paras nainen ja pitää hyvin huolta lapsista myös silloin kun minä olen kaukana kotoa. Hän oppii uusia asioita nopeasti ja on hyvä tekemään päätöksiä.”