Bramwel-vauva sai paremman alun elämäänsä

3.12.2019

Bramwel-vauva äitinsä sylissä

Viisikuukautinen Bramwel naureskelee tyytyväisenä äitinsä käsivarsilla. Hän on terve ja painoakin kertyy mukavasti. Vauva-aika on kulunut täysin eri tavalla kuin esikoisen kanssa. Äitiyspakkauksen saaminen muutti monia asioita, Valentine-äiti kertoo.

Kun kaikki on hyvin, aamut noudattavat samaa kaavaa. Valentine keittää teetä ja valmistaa aamiaista savuisessa keittiössä. Aviomies Dan lähtee pellolle hoitamaan viljelyksiä. Valentine laittaa viisivuotiaan Abelin koulutielle ja jää kotiin Bramwel-vauvan kanssa. Kotihommiin kuuluu lehmän, vasikan ja kanojen hoitoa sekä siivousta ja ruuanlaittoa. Lounasaikaan Dan piipahtaa kotoa.

Huonoina aikoina lounasta ei aina ole ja aamupala tarkoittaa pelkkää teetä. Kun kuivuus iskee ja kaikki menee, perhe pärjää yhdellä aterialla päivässä. Viime aikoina on onneksi mennyt hyvin. Kenian Ngoswetiin on saatu vettä. Sade on siunaus.

- Puutarhassamme kasvaa banaaneja ja mangoja. Pelloilta saamme ruohoa myytäväksi asti, Valentine kertoo.

Äitiyspakkaus motivoi

Kukoistavat viljelykset eivät ole ainoa kiitollisuuden aihe. Valentine sitoutui raskautensa aikana käymään säännöllisesti terveystarkastuksissa. Käynteihin sisältyi koulutuksia, joissa kerrottiin vauvanhoidosta ja terveellisestä ruokavaliosta. Houkuttimena oli tieto siitä, että perhe saa vauvan synnyttyä äitiyspakkauksen.

- Olen käynyt ottamassa kaikki tarvittavat rokotukset ja vitamiinit Bramwelille. Myös synnytyksen jälkeisistä käynneistä on ollut paljon hyötyä. Olen uskaltanut jatkaa täysimetystä, Valentine sanoo.

Esikoisen kanssa hän toimi toisin. Abel sai jo pienenä muutakin ravintoa ja sairasteli paljon.

- Abel oli Bramwelin ikäisenä paljon pienempi, ja olin kovin huolissani hänestä. Pikkuveljen kanssa kaikki on sujunut hienosti.

Suosikkituotteet kovassa käytössä

Valentinen suosikkituote äitiyspakkauksessa on moskiittoverkko, jonka alla vauva voi nukkua ulkona varjossa. Se vapauttaa äidin tekemään kotiaskareita rauhassa. Hyvänä kakkosena tulee aurinkoenergialla toimiva taskulamppu.

- Ei tarvitse hoitaa vauvaa pimeässä, Valentine toteaa.

Hän mainitsee vielä vauvasaippuan ja -öljyn, jotka ovat tehneet hyvää vauvan iholle. Iloa tuottaa myös pyyhe, joka oli perheelle ihan uusi juttu.

- En ollut koskaan aikaisemmin ajatellut, että vauvan voisi kuivata, hän nauraa.

Erityiskiitoksen saavat myös pyykkivuorta helpottava pissa-alusta, tukeva kantoliina ja miehille kuuluva viitta.

- On tärkeää, että äitiyspakkauksessa on huomioitu myös isät. Ilman heidän tukeaan säännölliset klinikkakäynnit eivät onnistuisi, Valentine sanoo.

Bramwel-vauva äitiyspakkauksen moskiittoverkon suojassa

FAKTA

Suomalainen Logonet Oy kehitti yhdessä World Visionin ja paikallisten toimijoiden kanssa äitiyspakkauksen, joka soveltuu pakolaisleireille ja vaativiin olosuhteisiin kehitysmaissa.

Valentinen asuinalueelle Kenian Ngoswetiin on jaettu yli 300 suomalaisten lahjoittamaa äitiyspakkausta. Saadakseen pakkauksen äidin pitää käydä odotusaikana vähintään neljä kertaa raskaudenseurannassa, synnyttää vauva terveysklinikalla ja jatkaa säännöllisiä neuvolakäyntejä vauvan syntymän jälkeen.

Bramwel äitinsä ja isänsä kanssa
Olen käynyt ottamassa kaikki tarvittavat rokotukset ja vitamiinit Bramwelille. Myös synnytyksen jälkeisistä käynneistä on ollut paljon hyötyä. Olen uskaltanut jatkaa täysimetystä.
Valentine

Tiesitkö, että myös kummit ovat mukana tukemassa odottavia äitejä sekä vauvojen terveyttä? Kummien tuella ohjaamme aliravitut lapset hoitoon ja tuemme toipumista. Järjestämme ravitsemus- ja terveyskoulutuksia. Ohjaamme odottavat äidit seurantaan ja synnyttämään klinikalle. Lue lisää ja ryhdy kummiksi »