”Parasta kummiudessa ovat uudet näkökulmat elämään”

30/08/2017 - 09:48

Tamperelainen valokuvaaja Sara Pihlaja elää kiireistä yrittäjän arkea. Ympäri maailmaa reissanneelle naiselle kummilapsen tapaaminen Perussa vuonna 2014 muutti kuitenkin asioita. Sen jälkeen hän on päätynyt dokumentoimaan köyhien yhteisöjen arkea ja haasteita kolmella eri mantereella.

”Parasta kummiudessa ovat uudet näkökulmat elämään”

Alun perin Sara päätyi Peruun vahingossa: anoppi oli voittanut World Visionin kummimatka-arvonnan mutta ei päässyt itse lähtemään matkaan, joten matkailua ja vieraita kulttuureita harrastava Sara päätti tarttua mahdollisuuteen. Kaikille kummeille avoimilla opintomatkoilla tutustutaan World Visionin työhön köyhissä yhteisöissä, ja yksi matkan kohokohdista on oman kummilapsen tapaaminen. Niinpä Sarakin päätti ottaa oman kummilapsen, silloin 6-vuotiaan ujon Leonelin.

- Edelleenkin olen hiukan laiska kirjoittelemaan Leonelille, mutta kohtaaminen teki sen, että minulle konkretisoitui halu auttaa juuri tätä lasta ja koko yhteisöä.  Olen ajatellut että voin toteuttaa kummiuttani omalla tavallani. Raha menee tililtäni joka kuukausi, ja tiedän että sillä saadaan paljon hyvää aikaiseksi, Sara kertoo.

World Vision on maailman suurin kummilapsijärjestö, joka auttaa vuosittain yli 100 miljoonaa maailman heikoimmassa asemassa olevaa lasta ja heidän vanhempaansa. Vuosittaisella lähes 3 miljardin dollarin budjetilla mm. rakennetaan ja kunnostetaan vesipisteitä, kuntoutetaan aliravittuja lapsia sekä tuetaan aikuisten yrittäjyyttä koulutusten ja mikrolainojen muodossa. Yhdellä alueella toimitaan yleensä 10-15 vuoden ajan, jolloin yksi kokonainen sukupolvi lapsia saa paremmat lähtökohdat elämäänsä mm. rokotusten, ravinnon ja laadukkaamman koulutuksen muodossa, ja muutos todella juurtuu yhteisöön. Lahjoittaja saa vuosittain World Visionilta tarkan raportin siitä, mitä kaikkea kummilapsen yhteisöissä on saatu kummien tuella aikaiseksi.

”Parasta kummiudessa ovat uudet näkökulmat elämään”

Matka Peruun muutti Saran elämää monellakin tapaa.

- Valokuvasin jonkin verran Perussa, ja sen jälkeen World Visionilta kysyttiin, kiinnostaisiko minua lähteä tuleville matkoille mukaan valokuvaajan roolissa. Matka Peruun vakuutti minut siitä, että World Vision tekee hyvää työtä, joten totta kai sanoin kyllä, Sara kertoo.

Tähän mennessä Sara on nähnyt World Visionin työtä kolmessa eri maassa. Matkat ovat selkiyttäneet hänen ymmärrystään järjestön toiminnasta.

- Vapaaehtoistyönä tekemäni valokuvaus on minun tapani auttaa: voin tuoda suomalaisten nähtäväksi kehitysmaiden ihmisten arkea. Esimerkiksi Kenian Meibekissä naisten pääasiallinen tehtävä oli ennen veden kantaminen. He tekivät päivittäin monta 15 kilometrin mittaista vedenhakureissua 30 asteen kuumuudessa. Sen jälkeen kun alueelle rakennettiin vesijohtoverkosto, ovat naiset voineet tehdä päivisin muita töitä. Kouluikäiset lapset pääsevät kouluun, sillä heidän ei enää tarvitse tehdä kotitöitä ja huolehtia pienemmistä sisaruksista. Yrittäjänä kiinnitin huomiota myös siihen, että Meibekissä naiset ovat voineet perustaa omia yrityksiä World Visionin avustuksella. Se on tuonut yhteisöön tietynlaista voimaantumista, Sara kertoo näkemästään.

Lue lisää siitä miten kummius toimii

Tutustu Suomen World Visionin toimintaan