”Välillä käskin poikaani lintsaamaan koulusta ja huolehtimaan perheestä”

31/03/2017 - 07:34

Kambodzalainen Savchon on kolmen teini-ikäisen lapsen äiti. Kun lapset olivat pieniä hän työskenteli miehensä kanssa aamuyöstä aina pimeän tuloon saakka. Esikoispojan tehtäväksi jäi huolehtia sisaruksistaan. Nyt kaikki on toisin.

Savchon miehineen on riisinviljelijä Kambodzan köyhältä maaseudulta.

- Aiemmin saamamme sato oli erittäin niukka, eikä se riittänyt ruokkimaan perhettä tai maksamaan lapsien koulumaksuja. Heräsimme joka aamu klo 04 mennäksemme pellolle, palasimme takaisin klo 10 syödäksemme lounaan ja sitten uurastimme taas pimeäntuloon asti. Ei meillä ollut mahdollisuuksia huolehtia lapsistamme. Usein pyysin esikoispoikaani jättämään koulun väliin ja huolehtimaan siskoistaan koko pitkän päivän. Kun tulin kotiin en jaksanut tehdä muuta kuin nukkua. Huonon hoidon ja ruuanpuutteen vuoksi lapseni sairastivat jatkuvasti ripulia, flunssaa, dengue-kuumetta ja lavantautia. Ja tietysti he myös kaipasivat jatkuvasti äitiään, Savchon muistelee.

”Välillä käskin poikaani lintsaamaan koulusta ja huolehtimaan perheestä”

Perinteiset riisinviljelymenetelmät vaativat paljon aikaa, työtä ja rahaa. Kun World Vision saapui Savchonin kotiseudulle moni asia muuttui. Vanhemmille annettiin koulutusta uusista, vähemmän työtä vaativista viljelytekniikoista, jotka kasvattivat satoa ja vapauttivat vanhempien aikaa perhe-elämään. Lisäksi Savchon sai koulutusta muun muassa ravitsemukseen, hygieniaan ja sairauksien hoitamiseen.

- Nyt tarvitsemme vähemmän siemeniä ja teemme vähemmän työtä, mutta silti satomme ovat kasvaneet ja ne riittävät toimeentulon saamiseen. Vapautuneen ajan vietän nyt lasteni kanssa. Olemme onnellisia, Savchon päättää.

Nyt sinulla on mahdollisuus olla osa vastaavanlaisia muutostarinoita. Suomen World Vision on aloittamassa kummitoiminnan Santukin alueella Keski-Kambodzassa, ja parhaillaan 700 Savchonin lasten kaltaista tyttöä ja poikaa odottaa omaa suomalaista kummiaan.