Muutos näkyy jo Santukissa

6.2.2020

Lapsia Santukissa

Teksti ja kuvat: Katja Jankeri

Kun kauan sitten ryhdyin World Visionin kummiksi, tein sen siksi, että se vaikutti konkreettiselta tavalta auttaa. Maksoin pienen rahasumman kuukaudessa, ja sillä rahalla sain seurata yhden lapsen elämää. En edes ajatellut rahan laajempia vaikutuksia.

Marraskuussa pääsin kummien mukana Kambodzan Santukiin toteamaan itse, mihin kaikkeen rahaa käytetään. World Vision on työskennellyt Santukissa vasta kolme vuotta, mutta vaikutukset ovat jo selvästi nähtävissä.

Käsienpesupisteellä
Myös kummit jonottivat kiltisti käsipesulle.

Puhdas vesi on kaiken perusta

Kun kiersimme Santukissa kolmen päivän ajan, yksi asia tuli harvinaisen selväksi: koko yhteisön hyvinvointi lähtee puhtaasta vedestä. Ilman puhdasta vettä lapset ja aikuiset sairastuvat, eivätkä pysty käymään koulua tai tekemään töitä eivätkä jaksa parantaa yhteisönsä asioita. 

Vierailimme koulussa, johon oli World Visionin avustuksella rakennettu vesitankki ja käsienpesupisteitä. Nyt oppilaat saavat puhdasta vettä juotavaksi, mutta myös hygienia paranee. 

Vierailimme myös lasten kerhossa, jonka 12-vuotiaat ohjaajat olivat rutinoituneita käsipesun opettajia. Me kummitkin pääsimme jonon jatkoksi harjoittelemaan tehokasta käsipesua, joka sujui iloisesti laulaen.

World Visionin perustamat lasten kerhot edistävät paitsi lasten terveyttä, myös heidän mahdollisuuttaan olla lapsia mahdollisimman pitkään. Kerhoissa lapset saavat lisää opetusta, mutta myös turvallisen paikan iltapäiväksi, jolloin vanhemmat ovat vielä riisipellolla töissä. Siellä myös leikillä ja yhdessäololla on suuri rooli, kun taas koulun opetusmetodit ovat vielä hyvin autoritääriset.

Hyvän ravinnon merkitys korostuu niukkoina aikoina

Lähes yhtä tärkeää puhtaan veden kanssa on hyvä ravinto. Kambodzassa etenkin lasten ruokavalio on usein hyvin yksipuolinen ja koostuu lähinnä riisistä. Köyhimmissä perheissä ruokaa riittää vain yhdelle aterialle päivässä, ja yleensä tämä ateria on vain riisiä. Joskus ateriaa monipuolistetaan lisäämällä joukkoon vähän suolaa.

Vierailimme ruokakerhossa, jota World Visionin kouluttamat kyläläiset pitävät toisilleen. Kerhokertaan kuuluu aina opinnollinen osuus, joka saattaa käsitellä ruoanvalmistusta, hygieniaa tai vaikka imettämistä. Opintojen jälkeen perheet saavat paikan päällä valmistetun yksinkertaisen, mutta monipuolisen aterian.

Kummit pääsivät osallistumaan ruoan jakamiseen, ja työtä riittikin: monet lapsista söivät monta  lautasellista puuroa, ja se saattoikin olla heille päivän ainoa ateria.

Kummit jakaamassa ruokaa Santukissa
Kummit osallistuivat innolla ruoan jakamiseen.

Perheet pääsevät jaloilleen

Konkreettisimmillaan World Visionin työ näkyy siinä, että myös yksittäiset perheet tulevat autetuiksi. Ohjelmaan mukaan pääsevät perheet saavat apua ja tukea elämänsä parantamiseksi.

Santukin kyläyhteisö
Järjestön lisäksi myös kyläyhteisön tuki on tärkeää olojen parantamisessa.

Työntekijät vierailevat perheiden luona ja arvioivat tuen tarvetta tarkasti. Usein perheille rakennetaan pitkän tähtäimen suunnitelma, jonka avulla he pääsevät nousemaan pois pahimmasta köyhyydestä. Me vierailimme kahdessa perheessä, joista toinen oli jo saanut koulutuksen, miten kasvattaa kanoja myytäväksi. Perhe oli jo onnistunut aloittamaan liiketoiminnan. Toinen perhe oli vasta muutoksen tien alussa:  heidän arkensa oli vielä hyvin vaikeaa, mutta ensimmäiset suunnitelmat köyhyydestä pääsemiseksi oli jo laadittu.

Kaikkein koskettavinta paikan päällä olikin seurata sitä suoraa inhimillisyyttä, jota World Visionin työntekijät osoittivat kaikkia kohtaamiaan ihmisiä kohtaan. Riippumatta asemasta tai tittelistä he jaksoivat aina keskustella ihmisten kanssa ja oikeasti miettiä keinoja tämän ihmisen auttamiseksi.

Emme myöskään pysähtyneet yhdelläkään pihalla jättämättä sinne jotain jälkeemme. Järjestön autossa oli kasseja, joista he aina kaivoivat vaikkapa pehmoleluja lapsille. Se oli pieni, mutta tärkeä ele.

Muutoksen tekevät asukkaat itse

Vaikka Santukin ohjelma on ollut käynnissä vasta kolme vuotta, sen merkitys näkyy jo. Kylissä ja yhteisöissä oli jo tarkkoja suunnitelmia olojen parantamiseksi ja monia parannuksia oli jo toteutettu. 

Järjestön työntekijät ovat pieni porukka. Heitä oli kymmenkunta ja he tekevät kaikkea perhevierailuista kirjanpitoon. He myös kouluttavat paikallista asukkaista vapaaehtoisia, ja suuret muutokset saadaankin aikaan juuri vapaaehtoisten avulla.  World Visionin paikallistoimisto oli vain kolmen huoneen kokoinen. 

Iso merkitys vaikuttikin olevan jo sillä, että järjestö tukee asukkaita muutokseen. Aina ei ole ollut edes tarvetta konkreettisille tavaroille tai rahalle, vaan tiedolle ja tuelle. Tämä on tärkeää myös tulevaisuutta varten, jotta asukkaat ja heidän muodostamansa yhteisöt voivat jatkaa kehitystyötä vielä sen jälkeen, kun World Visionin työ alueella loppuu.

Santukin World Vision -työntekijät
Paikallisjärjestön työntekijät mahtuvat helposti yhteen kuvaan.