Kenialaisia lapsia

Kummien tuella helpotusta sään ääri-ilmiöihin

Kenian kummien vuosikirje 2020 

Hei kummi, 

Meille suomalaisille vuodenajat ovat tärkeä osa vuoden kiertokulkua. Tänä vuonna Etelä-Suomessa monet harmittelivat, kun talvi ei koskaan saapunutkaan. Itäisessä Afrikassa sadekaudet hallitsevat vuoden kiertoa ja elämää. Jos sateet jäävät tulematta – tai saapuvat liian rankkoina – saattaa maaseudun ihmisten koko elämä olla vaakalaudalla.  

Viime vuonna Mogotion alue kärsi kuivuudesta, kun taas Ngoswetin alue sai osansa rankkasateista. Molemmilla alueilla vältyttiin kuitenkin suuremmilta tuhoilta. Sään ääri-ilmiöistä näyttää valitettavasti tulleen Itä-Afrikassa jokavuotisia, ja kuluvana vuonna vitsauksena ovat olleet myös heinäsirkat. Asukkailla on kuitenkin aiempaa enemmän tietoa, miten toimia tällaisissa tilanteissa, sillä olemme laatineet heidän kanssaan varautumissuunnitelmia. 

Mogotiossa yksi työmme painopisteistä on edelleen vesihuollon parantaminen. Viime vuonna rakensimme porakaivon ja vesikioskin Chemasisin kylään ja johdimme veden muun muassa yhteen kouluun ja päiväkotiin. Nyt 200 perhettä saa vettä läheltä kotiaan. Aiemmin perheiden vedenhakumatkoihin kului keskimäärin 3 tuntia päivässä, kun matkaa joelle kertyi 5-8 kilometriä suuntaansa. Parantuneen vesi- ja sanitaatiotilanteen myötä myös ripulitaudit ovat vähentyneet ja monet perheet voivat kasvattaa vihanneksia omalla pihallaan.  

Myös Ngoswetissa vesi on haaste.  Vesi on elintärkeää viljelijäryhmille, joita olemme tukeneet hankkimalla heille keinokastelun mahdollistavia vesipumppuja. Pumppujen lisäksi tarvitaan vesiputkia, jotka ryhmäläiset hankkivat itse. Toiminnassamme jaamme aina vastuuta asukkaille, sillä haluamme saada aikaan pysyvää muutosta alueella. 

Tällä hetkellä isona haasteena työssämme on koronaviruspandemia, jonka laajuus ja leviäminen huolestuttaa meitä kaikkia. Vaikka lapset vaikuttavat sairastuvan lievästi, koronavirus lisää lasten turvattomuutta. Sinun avullasi voimme jatkaa terveystyötä, jota tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Pidetään yhdessä yllä toivon ilmapiiriä meillä ja maailmalla. Myöhemmin kuvaterveisten yhteydessä kerromme lisää koronan aiheuttamasta tilanteesta. 

Ngoswetissa minulla oli myös mahdollisuus seurata käytännössä kuinka suomalaisia innovaatioita käytetään hyväksi kehitysyhteistyössä. Ensimmäisen lapsensa synnyttänyt 24-vuotias Agnes sai paikallisiin olosuhteisiin kootun äitiyspakkauksen. Pakkauksen saamisen ehtona on neljä neuvolakäyntiä ja se, että synnytys tapahtuisi terveysasemalla. Muskutin koululla puolestaan suomalainen opetusteknologiaa tuottava yritys Claned testasi opettajien ammattitaidon parantamiseen kehitettyä oppimisalustaansa. Kesän aikana 14 kenialaista opettajaa sai Suomesta käsin etäopetusta.   

Suomalaisten innovaatioiden, ja ennen kaikkea suomalaisten kummien tuella autamme Ngoswetin lapsia sekä elämän alkumetreillä että opinpolulla. Kiitos tuestasi!        

Jussi Laurikainen
Ohjelma-asiantuntija, Kenia
Suomen World Vision 

Viimeisimmän vuoden tietoja

Mogotio

1247

asukasta saa nyt puhdasta ja turvallista juomavettä lähellä kotiaan. 

91 %

asukkaista pesee säännöllisesti ja oikeaoppisesti kätensä. Vuonna 2016 osuus oli 19,5 %.

100

erityisen köyhää ja haavoittuvassa asemassa olevaa perhettä sai vuohen.

1445

lasta ja nuorta sai syntymätodistuksen, joka oikeuttaa heidät terveydenhoitoon ja peruskoulun päästötodistukseen.

84 %

alueen 12-18 vuotiaista nuorista on oppinut, miten tulee toimia ja kenen puoleen kääntyä, jos he tulevat hyväksikäytetyksi tai heidän oikeuksiaan loukataan.

Ngoswet

500

perhettä sai suomalaisen mallin mukaisen, paikallisiin oloihin tehdyn äitiyspakkauksen.  

129

viljelijää sai koulutusta metsitysmenetelmästä, joka perustuu puunvesojen ja kantojen elvyttämiseen. Jokainen koulutuksen saanut viljelijä kouluttaa 10 naapuriaan. 

27

viljelijää, joista 9 on naisia, sai koulutusta viljelymenetelmistä ja hyötyi hankkimistamme vesipumpuista.

92 %

alueen 12-18 vuotiaista nuorista on oppinut, miten tulee toimia ja kenen puoleen kääntyä, jos he tulevat hyväksikäytetyksi tai heidän oikeuksiaan loukataan. 

90

kotitaloutta, joilla on yhteensä 435 lasta, osallistui perustamiimme kuuteen säästö- ja lainaryhmään.

Kuvaterveiset kummeille

Vesitankin rakentaminen mullisti Changachin kylän elämän Ngoswetissa

Vesitankin rakentaminen mullisti Changachin kylän elämän Ngoswetissa. Kaiken kaikkiaan parantuneesta vesihuollosta hyötyy nyt ainakin 200 perhettä eli yli 1000 ihmistä. Lisäksi vesiputket on vedetty yhteen alakouluun sekä yläkouluun, joissa puhdas vesi tavoittaa yhteensä noin 360 oppilasta. Vesi kulkee nyt myös alueen ainoalle terveysasemalle, joka on asukkaille elintärkeä. Kyläläiset ovat perustaneet vesikomitean, jonka vastuulla on tankin ja putkiston ylläpito. Näin muutoksesta saadaan pysyvää. 

45-vuotias, 8 lapsen äiti, Rael Rotich

Mogotiossa 45-vuotias, 8 lapsen äiti, Rael Rotich on Chemasin vesihankkeen ansiosta pystynyt perustamaan kasvimaan. Perhe saa vihanneksien myynnistä kaipaamiaan lisätuloja. Puhtaan veden ja kasviksien myötä myös perheen terveys on parantunut. Koska vedenhakuun ei enää kulu niin paljon aikaan, pystyy Ruth myös pyörittämään pientä ruokalabisnestään entistä paremmin.  

Betty Kandagor

Betty Kandagor vastaa hankkeesta, jossa viljelijöille opetetaan kuinka puiden kannoista ja vesoista voidaan oikealla tekniikalla saada lyhyessäkin ajassa kasvamaan uusi puu. Takana näkyvät puut olivat vielä kolmisen vuotta sitten samankokoisia kuin etualalla näkyvä vesa.

Joyce Wafuka

Joyce Wafuka teki muutama vuosi sitten rohkean päätöksen ja muutti Eldoretin kaupungista Ngoswetiin, jonka maaperä on otollista viljelylle. World Visionin koulutuksessa oppimansa metsitystekniikan ansiosta Joyce on saanut tilansa maaperän ravinnerikkaaksi ja hyväksi kasvualustaksi heinälle, jolle on paljon kysyntää. Tilalla kasvaa myös bataattia, mangoja ja banaaneja. Joycen taidot tunnetaan ja neuvoa tullaan kysymään kauempaakin.

Tyttöjen uusi asuntola

Viime vuonna Ngoswetiin rakennettiin tyttöjen asuntola, jonka avajaisseremoniaa vietettiin tämän vuoden helmikuussa. Taloon on muuttanut kaikkiaan 60 tyttöä, joiden ei enää tarvitse kulkea pitkiä matkoja kouluun pimeällä, vaan he saavat asua ja opiskella turvassa tyttöjen asuntolassa. 

34-vuotias Rebecca

Mogotiossa 34-vuotias Rebecca on pystynyt World Visionin tuella perustamaan kanalan ja saa tästä elantonsa. 
- Uskon, että jos on riittävästi tahdonvoimaa, niin voi saavuttaa tavoitteensa, hän kertoo. 

Ian valitsi Päivin

Ngoswetin alueella on otettu käyttöön uusi tapa ryhtyä kummiksi, jossa lapsi saa itse valita itselleen suomalaisen kummin. Jotkut lapset ovat odottaneet vuosia, että kummi valitsisi juuri heidät. Nyt on heidän vuoronsa. Kuva on otettu ensimmäisestä valintajuhlasta viime vuoden lokakuulta. 

Kerio-joki

Kerio-joen pinta oli viime vuonna ajoittain ennätysalhaalla. Joen törmä on korkealla, joten World Vision on tukenut viljelijäryhmiä antamalla näille vesipumppuja. Ehtona on, että ryhmä hankkii itse tarvitsemansa vesiputket. Viljelijöille on myös annettu koulutusta talousasioissa, jotta viljely on kannattavaa ja kestävällä pohjalla.

Käsienpesu

Koronaviruspandemia lisää lasten turvattomuutta. Jos vanhemmat sairastuvat, he eivät pysty huolehtimaan perheen toimeentulosta ja lapset voivat joutua töihin heidän sijastaan. Lapset, jotka jäävät ilman aikuisen huolenpitoa, voivat joutua muiden hyväksikäyttämiksi ja kohtaamaan väkivaltaa. Monessa perheessä on vain yksi huoltaja, ja tämäkin voi olla iäkäs isovanhempi, jolle sairastuminen voi olla erityisen kohtalokasta.  

Sinun ja muiden kummien tuella pystymme: 

  • tiedottamaan hyvästä hygieniasta ja muista keinoista välttää tartunta.  
  • lisäämään käsienpesupaikkoja ja jakamaan saippuaa.  
  • tukemaan kummilapsesi kotiseudun viranomaisia estämään viruksen leviämistä. 
  • aloittamaan kriisiavun, mikäli koronavirus leviää laajemmin.  

Olemme toimineet tehokkaasti vastaavanlaisten pandemioiden ja epidemioiden yhteydessä ja meillä on kokemusta globaalista ja paikallisesta yhteistyöstä esimerkiksi Ebolan ja Zikaviruksen torjuntaan liittyen. Teemme kaikkemme sen eteen, että myös maailman haavoittuvimmat lapset selviävät tästä. 
  
Kiitos, että olet mukana tukemassa ennaltaehkäisevää terveystyötä, jota teemme kaikkien kummilasten asuinalueilla. Me selviämme tästä yhdessä!