Ugandan vuosikirje

Kummien tuella kohti pysyvää muutosta

Ugandan kummien vuosikirje 2020 

Hei kummi, 

Viime jouluaattona luin kotonani Helsingin Sanomia, ja huomasin lehdessä reportaasin Ugandasta. Alun perin vuonna 2006 julkaistussa jutussa toimittaja matkustaa Ugandaan selvittämään, mitä kuuluu hänen joululahjalleen, World Visionin lahjakaupasta ostetulle aineettomalle lahjalle, lehmälle. Jutussa lehmä annettiin yksinhuoltajaäiti Teresa Namirembelle Kituntuun.  

Hauska sattuma, sillä vierailin nimittäin juuri viime syyskuussa Kituntussa kuulemassa, miten vuonna 2010 päättyneen ohjelman tulokset näkyvät nykyään.  

Ja hyvinhän ne näkyvät. Riippumaton arviointi osoittaa esimerkiksi, että vanhempien tietämys lapsille kuuluvista oikeuksista on säilynyt korkealla tasolla ja jopa parantunut. Esimerkiksi 90 % asukkaista ymmärtää lastensuojelun ja koulutuksen tärkeyden. Aiemmin vain 58 % asukkaista oli näistä tietoisia.  

Vierailin myös nykyisten kummilasten kotiseudulla Kirewa-Nabyogassa. Siellä asukkaat saavat toimeentulonsa pääsääntöisesti maanviljelystä. Keskustelen usein asukkaiden kanssa säästä – tarkemmin ottaen sateista, joista ihmisten elanto ja elämä ovat riippuvaisia. Viime vuoden alussa alueella kärsittiin kuivuudesta, koska sateet olivat myöhässä. Vuoden loppupuolella sateet tulivat liian rajuina ja tuhosivat viljelyksiä. Tämän takia monet perheet joutuivat turvautumaan säästöihinsä ruuan hankkimiseksi. Tilannetta helpotti se, että World Vision on jo vuosia tukenut säästö- ja lainaryhmien perustamista. Toimimme myös yhteistyössä Ugandan ilmatieteenlaitoksen kanssa ja toimitamme viljelijöille säätietoja oikeasta kylvöajankohdasta. 

Viime vuoden lopulla aloitimme myös uuden aluekehitysohjelman Pohjois-Ugandassa hyvin köyhällä ja sisällissodasta kärsineellä Lalogi-Lakwanan alueella. Myöhemmin tämän vuoden aikana alamme etsiä alueen lapsille suomalaisia kummeja. 

Tällä hetkellä isona haasteena työssämme on koronaviruspandemia, jonka laajuus ja leviäminen huolestuttaa meitä kaikkia. Vaikka lapset vaikuttavat sairastuvan lievästi, koronavirus lisää lasten turvattomuutta. Sinun avullasi voimme jatkaa terveystyötä, jota tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Pidetään yhdessä yllä toivon ilmapiiriä meillä ja maailmalla. Myöhemmin kuvaterveisten yhteydessä kerromme lisää koronan aiheuttamasta tilanteesta. 

Tämän kirjeen alussa mainittu Teresa Namirembe antoi World Visionilta saamansa lehmän nimeksi Mitima, joka tarkoittaa paikallisella kielellä sydäntä. Lehmä mullisti Teresan ja hänen perheensä elämän. 

Sydämelliset kiitokset, että olet mukana mullistamassa kummilasten ja heidän perheidensä elämää!  

Jussi Laurikainen
Ohjelma-asiantuntija, Uganda 
Suomen World Vision

 

Viimeisimmän vuoden tietoja

650

lasta tai nuorta osallistui erilaisiin koulutuksiin. Esimerkiksi 100 tyttöä sai opetusta kestositeiden valmistuksessa, mikä auttaa heitä käymään koulussa myös kuukautisten aikana.

30 tyttöä ja 24 poikaa

sai koulutusta saippuan, ihovoiteiden ja kengänkiillokkeen teossa, jotta he voivat valmistaa näitä myyntiä varten. Nuorille opetetaan myös käytännön taloustaitoja kuten tavoitteellista säästämistä.

87 %

Kirewa-Nabuyogan vanhemmista pitää yhteisöään turvallisena paikkana lapsille. Vuonna 2014 tätä mieltä oli 73 % vanhemmista.

18

vammaista poikaa ja 12 tyttöä sai pyörätuolin tai muun liikkumista helpottavan apuvälineen.

25

koulua sai maissin siemeniä ja sekä ohjauksen oman puutarhan perustamiseen. Tavoitteena on, että koulut pystyisivät tarjoamaan lounaan koululaisille säännöllisesti.

20

kouluun perustettiin ympäristökerho, joiden jäsenet saivat opetusta ympäristönsuojelusta ja puiden istutuksesta. Kerhon jäsenet toimivat ympäristösuojelun sanansaattajina omissa yhteisöissään ja kouluissaan. 

Kuvaterveiset kummeille

Gertrude, Eunice, Isaac, Stephen, Timothy ja Joyce

Nabuyoga Manufactures on yksi World Visionin kouluttamien nuorien muodostamista ryhmistä. Gertrude, Eunice, Isaac, Stephen, Timothy ja Joyce myyvät itse valmistamaansa saippuaa, ihovoidetta ja kengänkiilloketta. Tuotteita kaupattiin ensin torilla, mutta koska kysyntää riitti, päätti ryhmä ostaa moottoripyörän ja laajentaa myyntialuettaan. Viikossa ryhmä tekee voittoa noin 18 euroa. 

Fred Kagiri

Fred Kagiri, 31 vuotta, oli 8-vuotias, kun World Vision aloitti toimintansa Kituntussa vuonna 1997. Fred sai suomalaisen kummin. Työmme Kituntussa loppui vuonna 2010. Nykyään Fred on puuseppä, ja hänellä on oma verstas ja kaksi oppipoikaa. Fredin yksinhuoltajaäiti asuu edelleen talossa, jonka rakentamiseen he saivat aikoinaan World Visionilta tukea. Talon vesipumppukin toimii edelleen.

Koulun oppilaita jonottamassa lounasta

Koulun oppilaita jonottamassa lounasta, maissipuuroa. Tavoitteena on juurruttaa kouluruokailu säännölliseksi osaksi koulujen toimintaa.

Lapsia vesitankin edessä

Nabuyogan alueella erääseen kylään rakennettiin World Visionin tuella vesitankki, josta hyötyvät kaikki asukkaat. 
-Meillä on nyt mahdollisuus puhtaaseen veteen, iloitsee 18-vuotias Susan (oikealla).

Betty Alungat, Joseph Ecidu ja Martin

World Visionin tärkeä voimavara on osaava ja omistautunut henkilökunta. Vuonna 2019 Ugandan World Vision valitsi Kirewa-Nabuyogan aluekehitysohjelman parhaiten johdetuksi ohjelmaksi kaikkien käynnissä olevien 53 ohjelmansa joukosta. Suomalaisten kummien tuki menee siis tehokkaasti perille ja sillä saadaan aikaan suunniteltuja muutoksia. Kuvassa työntekijät Betty Alungat (oikealla), Joseph Ecidu ja vapaaehtoistyöntekijä Martin.

Lapsia pesemässä kädet

Koronaviruspandemia lisää lasten turvattomuutta. Jos vanhemmat sairastuvat, he eivät pysty huolehtimaan perheen toimeentulosta ja lapset voivat joutua töihin heidän sijastaan. Lapset, jotka jäävät ilman aikuisen huolenpitoa, voivat joutua muiden hyväksikäyttämiksi ja kohtaamaan väkivaltaa. Monessa perheessä on vain yksi huoltaja, ja tämäkin voi olla iäkäs isovanhempi, jolle sairastuminen voi olla erityisen kohtalokasta.  

Sinun ja muiden kummien tuella pystymme: 

  • tiedottamaan hyvästä hygieniasta ja muista keinoista välttää tartunta.  
  • lisäämään käsienpesupaikkoja ja jakamaan saippuaa.  
  • tukemaan kummilapsesi kotiseudun viranomaisia estämään viruksen leviämistä. 
  • aloittamaan kriisiavun, mikäli koronavirus leviää laajemmin.  

Olemme toimineet tehokkaasti vastaavanlaisten pandemioiden ja epidemioiden yhteydessä, ja meillä on kokemusta globaalista ja paikallisesta yhteistyöstä esimerkiksi Ebolan ja Zikaviruksen torjuntaan liittyen. Teemme kaikkemme sen eteen, että myös maailman haavoittuvimmat lapset selviävät tästä. Kiitos, että olet mukana tukemassa ennaltaehkäisevää terveystyötä, jota teemme kaikkien kummilasten asuinalueilla. Me selviämme tästä yhdessä! 

Ps. Voit seurata ajankohtaisia tietoja koronapandemiasta ohjelma-alueillamme Suomen World Visionin Facebook-sivuilta sekä verkkosivuiltamme