Päivä lapsen elämässä Intian Hoshangabadissa

Anita Hoshangabadissa

Anita – Hoshangabad, Intia

11-vuotias Anita asuu pienessä maaseutukylässä äidin, isovanhempiensa ja kahden sisaruksen kanssa. Anitan isä asuu kaupungissa suurimman osan vuotta työn takia. Perheen pieni maatilkku ei yksin riitä elättämään koko perhettä. Aiemmin myös äiti ja lapset muuttivat osaksi vuotta pois, mutta Anita on tyytyväinen nykyratkaisuun. Se antaa hänelle mahdollisuuden käydä koulua. 

Anita herää aamulla seitsemältä. Päivä alkaa veden kantamisella kotiin kylän kaivolta ja kodin siivoamisella. Sitten on aamupalan ja chain eli intialaisen maitoteen aika. Matkan kouluun Anita taittaa kävellen reilussa puolessa tunnissa vesialtaiden ja lehmien värittämän maaston halki. Betoniteiden rakentamisen jälkeen Anitan koulumatka sujuu sadekaudellakin paremmin, sillä hänen ei tarvitse enää tarpoa kouluun mutavellissä.  

Kuudennella luokalla oleva Anita opiskelee äidinkieltä hindiä, matematiikkaa, englantia, luonnontieteitä, yhteiskuntaoppia ja kuvaamataitoa. Koulussa opetellaan myös käytännön taitoja, joita maaseudulla elämä edellyttää. Anita käy valtion ylläpitämää koulua. Koulussa on kaksi opettajaa ja liki 100 lasta. Anitan luokalla on 50 oppilasta, joista muutamat ovat samasta kylästä kuin hän. Nykyään Anitan koulussa oppilaat saavat lounaan, jonka naisryhmä valmistaa. 

World Visionin tuella luokkaan on saatu pulpetit sekä opetusvälineitä. Aiemmin oppilaat istuivat matoilla savilattialla. Koulun pihassa on uusi keinu, jonka käytöstä syntyy välillä kilpailua. Anitan mielipuuhaa välitunneilla on kabbadi, joka on perinteinen intialainen pallopeli. Tytöt ja pojat pelaavat omissa ryhmissään. Koulupäivän jälkeen Anita jatkaa vielä opintoja iltakoulussa, jossa saa apua läksyjen tekemiseen ja vaikeampiin aineisiin. Anita ei saa apua läksyjentekoon äidiltään, koska äiti ei osaa lukea. 

Illalla koko perhe kerääntyy yhteen syömään äidin ja isoäidin valmistamaa illallista. Ruokana on linssimuhennosta, jota syödään riisin kanssa. Lisänä on omasta kasvimaasta saatuja vihanneksia. Perhe on juuri perustanut talon takapihalle kasvimaan, jonka antimet monipuolistavat ruokavaliota.  

Illalla äiti keittää kaikille lapsille lasilliset maitoa. Maito on perheen omalta ja ainoalta lehmältä. Maito nautitaan runsaan sokerin kera ja on Anitan suurta herkkua. Yhdeksän aikaan illalla on aika mennä nukkumaan. Pitkän, toimeliaan päivän jälkeen on ihana vaipua uneen.