Päivä lapsen elämässä Kenian Mogotiossa

Victor Mogotiossa

Victor – Mogotio, Kenia 

6-vuotias Victor asuu Mogotion kylän reunalla talossa, joka on aikoinaan jo ollut Ibrahim-isän lapsuuden koti. Victorin perheeseen kuuluu äidin ja isän lisäksi kolme veljeä ja sisko. Lisäksi perheeseen kuuluu Victorin täti ja tämän kaksi lasta.  

Aamulla Victor herää heti auringon noustua, ottaa vesikanisterin ja lähtee yhdessä muiden lasten kanssa hakemaan vettä yli kilometrin päässä sijaitsevasta joesta. Victor astuu varovasti rantakiville ja kurkottaa täyttämään vesiastian. 

Vesiastia painaa ja joentörmä on jyrkkä, paljain jaloin kävellessä on varottava teräviä kiviä ja maahan heitettyjä roskia. 

Victorin koulupäivä alkaa kahdeksalta. Noin puolen kilometrin matkan esikouluun Victor juoksee yhdessä toisten lasten kanssa. Koulussa Victor opettelee mm. numeroita, loruja ja piirtämistä. Vaikka peruskoulu on Keniassa nykyään ilmainen, vanhemmat joutuvat kustantamaan lasten koulupuvut ja osallistumaan esimerkiksi pulpettien hankkimiseen, mikä rasittaa tämänkin monilapsisen perheen taloutta. 

Victor pääsee koulusta puoliltapäivin. Tämän jälkeen hän auttaa vanhempiaan kotitöissä. Illalla äiti ja lapset käyvät hakemassa vettä vielä toisen kerran. Puhtaan veden saaminen omaan kylään toisikin äidille ja lapsille monta tuntia lisäaikaa päivässä.  

Lasten tehtäviin kuuluu myös polttopuiden hankkiminen. Isommat sisarukset kulkevat noin neljän kilometrin päähän hakemaan poltettavia oksia. Victor sen sijaan keräilee pieniä oksia lähempänä kotia pikkusiskonsa kanssa. 

Illalla koko perhe kerääntyy syömään yhdessä. Tavallisesti ruokana on maissipuuroa tai pinaattimuhennosta. Liha on harvinaista herkkua, sitä ei syödä edes joka viikko. Juhlahetkiin sen sijaan kuuluu kulhollinen vuohenlihaa. 

Victorin perheen pienessä talossa on olohuone ja makuuhuone. Olohuoneessa on tulisija ja pari tuolia. Tavaroita perhe säilyttää seinille ripustetuissa pusseissa. Makuuhuoneessa on vain yksi sänky vanhemmille, joten illalla kun on aika mennä nukkumaan, lapsille levitetään matot makuupaikoiksi. Pitkän ja puuhakkaan päivän jälkeen Victorillekin uni maittaa.