Päivä lapsen elämässä Ugandan Nabuyogassa

David Nabuyogassa

David – Nabuyoga, Uganda 

8-vuotias David herää aamulla varttia vaille kuusi. Hän syö aamupalaksi äidin ja joskus isosiskon tekemää maissipuuroa.  

Davidin äiti on saanut koulutusta ravitsevasta ruokavaliosta ja niinpä hän osaa valmistaa lapsille monipuolista ruokaa. Kuusilapsisen perheen äiti pyrkiikin tarjoamaan lapsille aamupalalla myös torilta ostettuja hedelmiä. Aina hedelmiä ei kuitenkaan riitä kaikille, tällöin lapset tietävät, että 10-vuotiaan Steven pitää saada hiv-lääkityksen takia monipuolista ruokaa, ja näin hedelmä annetaan Stevelle. 

David menee kouluun kävellen, mikä tekee tämän pienen koululaisen päivästä melko pitkän. Koulupäivä alkaa kahdeksalta ja loppuu neljältä. Koulussa opetetaan mm. englantia, matematiikkaa, yhteiskuntaoppia, historiaa ja kuvaamataitoa. Davidin lempiaine on kuvaamataito. Välitunneilla hän pelaa kavereiden kanssa jalkapalloa. Koulupäivän välissä on tunnin ruokatunti.  

David auttaa lisäksi usein oppilaille kuuluvassa päivittäisessä koululuokan ja -alueen siivoamisessa tai koulun yhteydessä olevan puutarhan tai maa-alueen hoitamisessa. David käy julkista koulua, jossa ei varsinaista koulumaksua ole. Koulupuvut ja koulumateriaali ovat kuitenkin pakollisia ja maksullisia, mikä rasittaa köyhän perheen kukkaroa. 

Kotiin David palaa ennen viittä. Läksyjen tekoon menee aikaa tunnin verran, sillä tehtävät ovat melko hankalia. David auttaa äitiään hoitamalla ja ruokkimalla perheen lehmän ja kanat. Lisäksi hän auttaa talon siivoamisessa. Davidin siskot ja isoveli kantavat veden kaivolta. Perheen äiti on oppinut, miten tärkeää on, että lapsille jää aikaa leikkimiseen ja läksyjen tekoon, joten kodin pikkuaskareet jaetaan tasaisesti lasten kesken. 

Kaikista mukavinta Davidin mielestä on leikkiä parhaan ystävänsä Rogerin kanssa. Vapaa-ajallaan he pelaavat mielellään jalkapalloa Davidin banaanipuun lehdistä tehdyllä pallolla. Välillä he pelaavat myös Steven kanssa, jonka lumpuista tehty pallo pomppii paremmin.  

David tietää, että pimeän tultua ei saa enää leikkiä ulkona. Tällöin koko perhe kerääntyy syömään illallista, joka on tavallisesti tehty riisistä, pavuista ja pinaatista. Lisäksi lapset saavat lasin maitoa, joka on lypsetty perheen omasta lehmästä. Maidon myynnistä perhe saa myös lisätuloja. 

Puoli yhdeksän aikaan illalla on aika mennä nukkumaan. Perheen vanhemmat nukkuvat toisessa huoneessa ja toiseen sijataan lapsille siskonpeti. David kuuntelee sisarusten kertomuksia päivän tapahtumista, kunnes nukahtaa. Siskojen ja veljien vieressä on turvallista nukkua.