Päivä lapsen elämässä Ugandan Kirewassa

Kirewa

Lilian – Kirewa, Uganda 

9-vuotias Lilian herää kuudelta, sillä ennen kouluun lähtöä on mentävä töihin perheen viljelmälle. Lilian asuu tätinsä luona. Hänen isänsä on kuollut ja äiti joutunut lähtemään töiden perässä kauas toiselle paikkakunnalle. Lilianin neljän vanhemman sisaruksen lisäksi tädillä on viisi omaa lasta. Perheen talossa on kaksi huonetta, makuuhuone ja olohuone. 

Pihapiirissä sijaitsee keittomaja, varasto ja maja, jossa lapset nukkuvat. Tädin viisi vuohta laiduntavat kylän muun karjan mukana läheisillä laitumilla. 

Lilianin koulu sijaitsee yli viiden kilometrin päässä, jonne hän kävelee rivakasti muiden lasten kanssa. Aamuisin on usein viileää, eikä Lilianilla ole takkia tai lämmintä puseroa.  

Koulupäivä kestää kahdeksasta neljään sisältäen englantia, matematiikkaa, biologiaa, ympäristöoppia, yhteiskuntatieteitä, musiikkia sekä liikuntaa. Lilianin tapaan useimmat lapset eivät ole syöneet aamulla mitään ja keskittyminen herpaantuu jo aamupäivästä. Lapsia on vaikea saada oppimaan tai olemaan hiljaa.

Koulussa on vain seitsemän opettajaa 900 oppilasta kohden ja Lilianin luokalla on lähes sata oppilasta. Uusia opettajia palkattaisiin lisää, mutta syrjäseudulle on  vaikeaa saada päteviä opettajia. Lilian pitää kuitenkin paljon opiskelusta, erityisesti englannista sekä laulamisesta. Hän onkin esiintynyt koulun kuorossa. 

Kotiin saavuttuaan Lilian saa päivän ainoaksi ateriakseen ugalia, hirssistä keitettyä puuromaista massaa. Käsin pyöritelty pallomainen annos kastetaan yleisimmin maapähkinöistä tai vihreistä kasviksista tehtyihin kastikkeisiin. Lihaa saadaan vain juhlapäivinä.  

Ruoan jälkeen Lilian hakee vettä puolentoista kilometrin päässä sijaitsevasta vesilähteestä kantaen 10 litran kanisteria päänsä päällä. Kotona hän pesee astiat ja auttaa tädin nuorimman lapsen hoitamisessa koko loppuillan.  

Lilian tekee vielä kotiläksynsä pienen parafiinikynttilän valossa. Ulkona on jo pilkkopimeää ja kynttilän savu ärsyttää silmiä sekä hengitystä. Läksyt on tehtävä, sillä Lilianilla on iso unelma: hän haluaa lääkäriksi, sillä lääkärit ansaitsevat paljon rahaa. Lilian käy nukkumaan käpertyen toisten lasten viereen papyruksesta kudotulle patjalle. 

Lilian Kirewassa