Päivä lapsen elämässä Kenian Ngoswetissa

Kipkurgat Ngoswetissa

Kipkurgat – Ngoswet, Kenia 

11-vuotias Kipkurgat asuu vuoristoisella maaseudulla Keniassa. Hänen perheeseensä kuuluu äidin ja isän lisäksi kolme siskoa ja viisi veljeä.  

Kipkurgatin koti muodostuu kenialaiselle maaseudulle tyypilliseen tapaan kolmesta pienestä, toisiaan lähellä olevista savimajoista.  

Auringon noustessa kuuden aikaan Kipkurgat herää sisarustensa vierestä. Hänen vastuullaan on päästää perheen lehmät laitumelle. Sen jälkeen hän peseytyy, mutta varoo käyttämästä liialti vettä, sillä vettä pitää kantaa pitkän matkan päästä. Pukeuduttuaan koulupukuun hän syö aamupalaksi äidin valmistamaa ugalia, maissipuuroa ja hörppää kuumaa teetä. 

Kipkurgatin vanhemmat eivät käyneet aikoinaan juurikaan koulua. Syrjäisellä maaseudulla heidän ainoana tulonlähteenään on viljellä pientä maatilkkua. Siitä he saavat maissia ja papua. Pari lehmää ja vuohta tuottavat jonkin verran maitoa, jota lapset saavat juodakseen. 

Koulupäivä alkaa aamulla jo varhain, seitsemältä. Kouluun onkin lähdettävä heti aamupalan jälkeen. Kipkurgat kävelee vuoristopolkua kouluun puolessa tunnissa. 

Viidesluokkalaisen Kipkurgatin ryhmässä on 50 lasta. Koulussa opetetaan kuutta ainetta: matematiikkaa, englantia, swahilia, tiedeaineita, yhteiskuntaoppia ja uskontoa. Tänään onkin hänen suosikkiainettaan, swahilia. Koulupäivä on pitkä ja sitä rytmittävät kolme taukoa. Lounaaksi hän syö githeriä, maissin ja papujen sekoitusta. Koulu loppuu kello neljältä iltapäivällä. 

Kotimatka mäkeä ylöspäin tuntuu pojasta raskaalle. Kotiin päästyään häntä väsyttää, mutta siitä huolimatta hän ryhtyy kuitenkin tekemään läksyjä. Joinakin päivinä häntä odottaa välipala, joka on githeriä. Sen jälkeen Kipkurgatin on jo kiire lähteä auttamaan muuta perhettä eläinten hoidossa, hakemaan vettä ja etsimään polttopuita ruoanlaittoa varten. 

Jos aikaa jää ennen auringonlaskua, Kipkurgat potkii itse tekemäänsä palloa. Se on hänen mielestään kaikkein mukavinta tekemistä.  

Illalliseksi perhe syö ugalia ja kasviksia puoli kahdeksan aikaan illalla. Pitkän päivän jälkeen Kipkurgat on väsynyt ja valmis käymään nukkumaan heti illallisen jälkeen.