Päivä lapsen elämässä Kambodzan Santukissa

Chhav Santukissa

Chhav – Santuk, Kambodzha 

Chhav-poika viettää rauhallista arkea maalaiskylässä: herätys on aamuvarhaisella ja koulumatka taitetaan perheen yhteisellä polkupyörällä. Velvollisuuksiin vastapainoa tuo lastenkerho.  

11-vuotias Chhav asuu äitinsä, isänsä ja kahden pikkusiskonsa kanssa maaseudulla. Koti on  peltikattoisessa puumajassa. Perheen pääasiallinen toimeentulo tulee sikojen ja kanojen kasvattamisesta. 

- Herään joka aamu jo viideltä ja autan vanhempiani sytyttämällä tulen hellaan. Pesen hampaat ja kasvoni, mutta en kylve, koska on niin kylmä, Chhav kertoo aamustaan.  

Chhav jakaa pienen nukkumatilan 8-vuotiaan Sreyvang-siskonsa kanssa. Aamuisin he viikkaavat peiton ja hyttysverkon pois sekä rullaavat patjan pois tieltä. Perheellä ei ole varaa antaa lapsille aamiaisrahaa kouluun, mutta useimpina aamuina he saavat paistettuja munia ja riisiä syödäkseen ennen koulupäivää.  

- Kouluun on neljä kilometriä, ja siskoni tulee pyöräni tarakalla koko matkan. Poljemme samaa matkaa kavereideni kanssa. Maantie pölyää paljon, Chhav kertoo koulumatkastaan.  

Chhavin luokalla on 41 oppilasta, ja oppiaineina ovat muun muassa khmerinkielinen kirjallisuus, matematiikka, yhteiskuntaoppi, tiedeaineet, englanti sekä hygieniakasvatus. Chhvin lempiaine on kirjallisuus. Matematiikka tuntuu hänestä hankalalta. Koulussa on paljon oppilaita, joten opiskelu tapahtuu kahdessa vuorossa: helmikuussa Chhavin luokka opiskeli aamupäivän, ja maaliskuussa on taas iltapäivävuoron aika.  

- Kouluni kestää klo 11 asti. Meillä on kolme lyhyttä taukoa oppituntien välissä, joiden aikana pelleilemme ystävieni kanssa. Opettajani on Sun Seout. Hän on paras opettaja ja kaikkien mielestä todella komea, Chhav kertoo hymyillen.  

Puoliltapäivin Chhav palaa kotiin, missä hänen äitinsä on valmistanut yksinkertaisen lounaan: kasvis-riisi-keittoa ja grillattua kuivakalaa. Sen jälkeen Chhav suuntaa riisipellolle, missä hänen tehtävänsä on pyydystää kaloja. Se on helpompaa kuivalla kaudella kun vettä on vähemmän. Pyydetty kala on iso säästö perheen ruokakuluihin.  

Palattuaan kotiin Chhavin tehtäviin kuuluu vielä antaa vettä ja ruokaa sioille ja kaloille sekä vahtia pian 2-vuotiasta pikkusiskoaan.  

- Alkuillasta menen usein kyläni lastenkerhoon. Siellä voin lukea kirjoja ja pelata jalkapalloa kaverieni kanssa. Meillä on yleensä tosi hauskaa, Chhav kertoo päivän lempihetkestä.  

Kerhon jälkeen on iltapesun ja läksyjen vuoro. Chhav vahtii siskojaan samalla kun perheen äiti valmistaa kasviskeittoa perheelle.  

Klo 20 on koti hiljenee ja perheen lapset käyvät iltalevolle. Chhavin ei tarvitse tapahtumarikkaan päivän jälkeen juuri unta odotella.