Intian vuosikirje

Katseet kohti tulevaa

Rajnandgaonin kummien vuosikirje 2020 

Hyvä kummi,

Kiitos, että valitsit aikanaan kummiuden tavaksi auttaa ja olet ollut jo pitkään mukana tukemassa intialaisia lapsia. Kun aloitimme työmme Rajnandgaonissa, tavoitteemme oli parantaa lasten koulutuksen tasoa ja edistää äitien ja pienten lasten terveydentilaa. Halusimme myös kehittää vesihuoltoa ja maanviljelyä sekä vahvistaa kyläläisten taitoja toimia yhdessä.  

Kiitos sinun, olemme voineet auttaa perheitä ja lapsia monin tavoin eteenpäin.  

Olemme tukeneet paikallisia vaikuttamaan omiin asioihinsa. Asukkaat ovat muodostaneet kansalaisvaikuttamisen ryhmiä. Ryhmät ovat saaneet lisättyä alueelle uusia kaivoja ja varhaiskasvatuskeskuksia, joissa yhdistyvät neuvoloiden ja esikoulujen toiminnot.  

Olemme kouluttaneet terveysvapaaehtoisia, jotka vierailevat perheiden luona ja puuttuvat lasten aliravitsemukseen jo varhaisessa vaiheessa. Naiset ovat saaneet neuvoja raskausajan ravintoon sekä lasten ravitsemukseen. Neuvoloiden valistuksen ansiosta ensimmäisen raskauden alkamisikä on saatu myöhäisemmäksi. Myös miehiä on kannustettu osallistumaan perhesuunnitteluun.  

Tukiopetuksen myötä yhä useammalla lapsella on paremmat valmiudet oppia. Tukiopetus on tärkeää erityisesti niille lapsille, jotka ovat olleet vaarassa jättää koulun kesken. Lisäksi olemme neuvoneet opettajille uusia opetusmenetelmiä ja rohkaisseet vanhempia kannustamaan nuoriaan jatko-opintoihin.  

Nyt kummilapsesi kotiseudulla valmistaudutaan tulevaan, sillä työmme Rajnandgaonissa tulee tänä kesänä päätökseen. Sinun ja muiden suomalaisten kummien tuella perheillä, vapaaehtoisilla ja paikallisilla toimijoilla on tarvittavat työkalut ja valmiudet jatkaa sitä työtä, jota olemme alueella tehneet.   

Asukkaat ovat suunnitelleet, miten he aikovat tulevaisuudessa edistää lasten hyvinvointia. He luovat yhteisörahoituksen, jonka kautta voidaan jatkossakin tukea apua tarvitsevia perheitä.  

Me valmistumme siirtymään sinne, missä apuamme kipeästi kaivataan. Toukokuussa tulet saamaan meiltä kirjeen, jossa kerromme tästä lisää.  

Lämpimin terveisin, 

Merja Tikkanen-Vilagi 
Ohjelma-asiantuntija, Intia
Suomen World Vision 

Viimeisimmän vuoden tietoja

Rajnandgaon

589

aliravitun pikkulapsen vanhemmat saivat apua ja ohjausta lapsen parantamiseen.

6075

naista osallistui ravinto-koulutukseen, missä heitä opastettiin ravintorikkaan ruoan valmistamisessa.

377

terveystyöntekijää sai koulutusta äiti-lapsiterveyteen ja ripulin ja keuhkokuumeen hoitoon.

15

vammaisen lapsen perhettä on saanut taloudellista tukea vuohien kasvatukseen.

3560

lasta osallistui lastenkerhojen toimintaan ja 1575 lasta sai elämäntaitokoulutusta.

6

käsienpesupistettä on rakennettu kouluihin. Lisäksi neljään kouluun rakennettiin käymälät.

Kuvaterveiset kummeille

Chameli Muskan-tyttärensä kanssa

20-vuotias Chameli syöttää Muskan-tyttärelleen tarkasti mitoitetun annoksen riisistä ja dalista tehtyä sosetta. Aliravitsemuskeskuksessa nuoria äitejä ohjeistetaan kokeilemaan erilaisia ruokia ja kerrotaan lapsen ruokintatarpeesta.

– Hän ei syönyt kotona mitään. Onneksi pääsin tänne klinikalle, Chameli kertoo. Terveysvapaaehtoisemme kiertävät kylissä ja tunnistavat hoidon tarpeessa olevat aliravitut lapset. 

Kotiinlähtöpäivänä Chameli ja Muskan saavat mukaansa tukemamme ruokakorin. Ruokakoreissa on muun muassa vehnää, riisiä, linssejä ja ruokaöljyä. Ruokakori on harjoittelupaketti terveellistä ruoanlaittoa varten.

Jatkossa Muskanin terveyttä seurataan paikallisessa neuvolassa, anganwadissa. Siellä paino ja käsivarren mitta merkitään tarkasti ylös seurantaa varten.

Terveyskoulutus

Vapaaehtoisemme ovat jakaneet tärkeää terveystietoa, jonka avulla naiset osaavat nyt entistä paremmin varautua lastensa sairauksiin sekä huolehtia myös omasta terveydestään raskausaikana tai lapsen syntymän jälkeen.

– Tiedämme nyt enemmän ripulista, keuhkokuumeesta, raskausajan ja synnytyksen jälkeisestä hoidosta, imetyksestä, perhesuunnittelusta, sanitaatiosta ja hygieniasta, 27-vuotias Tileswhari kertoo. 

Nuorten terveystieto- ja elämäntaitokoulutus

– Olemme kiitollisia nuorten terveystieto- ja elämäntaitokoulutuksesta. Olemme saaneet kuulla terveys- ja hygieniakäytännöistä, lasten palvelunumerosta ja lapsen oikeuksista, kertoo Monika.

Kunnostettu vesiallas Rajnandgaonissa

Rajnandgaonin alueella on ollut neljä perättäistä kuivempaa vuotta. Yhteistyössä paikallisten kanssa olemme kunnostaneet vesialtaan, jonka ansiosta asukkaiden porakaivoissa riittää vettä ja eläimet saavat juodakseen. Ilman tätä allasta vesi olisi kuivana kautena jo loppunut. 

19-vuotias Nagina isoäitinsä Ansunyan kanssa

Tyttöjen kerhoissa, joita olemme perustaneet, käsitellään myös kuukautisia. Kerhoihin kokoontuvat kylän kaikki 12–18-vuotiaat tytöt.

Aikaisemmin kuukautisiin liittyi paljon enemmän tabuja ja uskomuksia, kuten että kuukautisten aikana naisen ei sopinut näyttäytyä miehille. Nyt tavat ovat muuttumassa koulutuksen ansiosta. 19-vuotias Nagina kertoo, että hänen isoäitinsä Ansunya kielsi häntä tulemasta kuukautisten aikana yleisiin tiloihin. Tyttöjen kerhossa Nagina kuuli, että kuukautiset ovat aivan normaali asia.

Chitralekha ja Bhumika hakemassa vettä

Vedenhaku pitkien matkojen päästä oli haasteellista erityisesti naisille ja lapsille. Kyläläiset päättivät toimia, jotta jokaisella olisi mahdollisuus puhtaaseen veteen. Kansalaisvaikuttaminen tuotti tulosta. Kyläneuvoston ja vesikomitean aloitteesta Intian valtio lähti tukemaan vesiprojektia. Meidän tuellamme vesihuoltoa edistettiin 300 vesiputkella. Tästä eteenpäin kyläneuvosto ja vesikomitea huolehtivat vesijärjestelmän kunnossapidosta.

– Aiemmin kävelimme yli kilometrin, eikä sekään riittänyt, vaan meidän piti jonottaa pitkiä aikoja saadaksemme vettä. Opiskeluun ei jäänyt aikaa. Nykyään opintoihin riittää taas aikaa, iloitsevat Chitralekha ja Bhumika.