On aika iloita työn tuloksista!

29.4.2020

Kummien työ Intian Rajnandgaonissa alkaa suunnitelmiemme mukaisesti tulla valmiiksi. Aloitimme työt alueella vuonna 2004 ja nyt 16 vuoden jälkeen voimme iloita pysyvistä muutoksista alueen lasten elämässä.   

Rajnandgaon

Asukkaita alueella: 64 298 
Asukkaista alle: 18-vuotiaita 17 700
Kummilapsia alueella: 1037

Työmme huikeita tuloksia 

  • Ruuan saanti ei ole alueella enää ongelma. Nyt 100% kotitalouksilla on ruokaa saatavilla ympäri vuoden, kun vuonna 2008 luku oli vain 31%.  
  • Odottavien äitien terveys on parantunut. 99% naisista käy nykyään säännöllisesti neuvolassa ennen synnytystä. 96% äideistä on synnyttänyt nuorimman lapsensa terveysasemalla, kun vuonna 2011 tämä luku oli vain 30%. 
  • Aikaisemmin vain 32% alueen äideistä imetti lapsiaan kuuden kuukauden ikäisiksi. Ravitsemuskoulutuksen ja terveystyön tuloksena nykyään tämä luku on 98%.  
  • 77% kotitalouksista käyttää nyt vessoja, kun vuonna 2008 vastaava luku oli vain 17%. 
  • 89% alueen 5-18-vuotiaista lapsista käy koulua säännöllisesti.  Peruskoulun käyvät lähes kaikki lapset ja entistä useampi pääsee myös jatko-opintoihin.  
Rajnandgaon

Hygienia parantuu terveysvapaaehtoisten avulla

Radhika on herännyt varhain aamulla ennen muuta perhettä. Viiden jälkeen muiden vielä nukkuessa hän jo lakaisee lattiat ja laittaa ruokaa tulelle.  

Kun aamu valkenee kunnolla ja muut alkavat heräillä, Radhika hiippailee pihan perälle talon uunituoreeseen vessaan ja sen vieressä olevaan pesutilaan aamupesulle. Intiassa on meneillään hallituksen Puhdas Intia -hanke ja myös tässä kylässä kaikkiin taloihin on rakennettu vessa. Radhika on opettanut oman talon väen käyttämään vessaa ja pesemään käsiä oikeaoppisesti saippualla, sillä hän on kylän terveysvapaaehtoinen.  

Iltapäivällä tai illalla, kun oman kodin työt on tehty Radhika lähtee vierailemaan kylän taloissa terveysvapaaehtoisen tehtävissä. Hän kertoo perheille hygieniasta, käsienpesusta, terveellisestä ravinnosta ja muistuttaa lapsiperheitä rokotusajoista. Kummien pitkäaikaisen tuen ansiosta Rajnandgaonin asukkailla onkin parempi mahdollisuus ja valmius huolehtia hyvästä käsihygieniasta myös nyt maailmanlaajuisen koronapandemian aikaan.  
 
– Olen aika innoissani tästä työstä, sillä olen oppinut itsekin todella paljon uusia asioita. 

Hygienian ja sanitaation osalta alueella onkin tapahtunut merkittävä muutos parempaan. Asukkaat itse kertovat, että kun he ymmärsivät vessojen käytön, käsienpesun ja puhtaan juomaveden tärkeyden he osaavat nyt myös vaatia näitä palveluita Intian valtiolta. Kun työmme alussa vain 17 % kotitalouksista käytti vessoja, on luku nyt jo 77 %.

Radhika
Radhika

Perheiden parantunut toimeentulo antaa mahdollisuuksia lapsille

Seitsemäntoistavuotias Prerana asuu yhdessä Rajnandgaonin alueen kylistä. Hänen perheensä kuuluu alueen köyhimpiin perheisiin. Preranan isä työskenteli aiemmin päiväpalkalla ja tulot eivät aina riittäneet perheestä huolehtimiseen. Isän suuri huoli oli lasten koulunkäynnin jatkuminen. 

Rahoittaakseen lasten koulumaksut Prenanan isä aloitti pienen kioskin. Isän yritys sai vauhtia kummien tuella tehdystä tuotelahjoituksesta, jonka turvin isä pystyi laajentamaan kioskinsa toimintaa. Nyt kioski tuottaa paremmin ja perheen toimentulo on parantunut niin, että Prenena voi jatkaa opintojaan. Hän opiskelee nyt 12. luokalla. Perhe kertoo olevansa todella kiitollinen kaikesta saamastaan avusta. 

Prerana isänsä kanssa kaupassa
Prerana

Ravitsemusneuvonta auttaa lapsia ja äitejä

Yosha on nuori äiti, joka sai neuvolakäynnillä musertavia uutisia. Vajaa 2-vuotias pieni ja hentoinen Chandres kärsi aliravitsemuksesta ja perhe tarvitsi pikaista apua. Perhe sai ruokakorin, jossa oli aliravitulle lapselle tärkeitä elintarvikkeita. Ravitsemuskoulutuksessa äidille opetettiin lapsen hoitoa, ravitsevan ruoan valmistusta ja sitä miten ja kuinka usein lapsia tulee syöttää.

”En voi edes ajatella, mitkä seuraukset olisivat olleet, jos emme olisi saaneet apua”, sanoo Yosha. Ruokakorin ja äidin saamien oppien ansiosta Chandresin vointi koheni ja ennen aliravittu Chandres on nyt kuin kuka tahansa pieni lapsi. Hän jaksaa leikkiä ja nauraa. 

“Olen niin kiitollinen tuesta, joka on antanut uuden elämän lapselleni. Se, että olen oppinut valmistamaan ravitsevaa ruokaa, on todella tärkeää lapseni terveyden kannalta”, summaa Yosha.  

Nykyään lähes kaikki alueen odottavat äidit käyvät säännöllisesti neuvolassa ja täysimettävät lapsiaan puolen vuoden ikäiseksi. Jos havaitaan, että lapsi on kuitenkin aliravittu, osaavat neuvolan työntekijät ja World Visionin kouluttamat terveyshoitovapaaehtoiset tunnistaa aliravittuja lapsia ja ohjata lapsia ja perheitä hoitoon ajoissa.

Chandresh ja Yosha
Chandresh ja Yosha

Ilmasto muuttuu, mutta kyläläiset eivät jää sen armoille

Ilmastonmuutoksen vaikutukset Rajnandgaonin alueella näkyvät myöhästyneinä monsuunisateina ja pidentyneinä kuivina kausina. Alueella on koettu useita tavallista kuivempia vuosia. Katastrofeihin, kuten ilmastonmuutoksen varautuminen, on ollut yksi osa työtämme Rajnandgaonin alueella. 756 alueen asukasta on saanut koulutusta katastrofien hallinnasta ja paikallisella tasolla alueelle on laadittu suunnitelma katastrofien varalta.  

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia helpottamaan alueella on rakennettu ja kunnostettu vesialtaita, josta kotieläimet ja pellot saavat vettä. Ilman näitä altaita vesi olisi joinain vuosina jo loppunut.  

Asukkaita on myös opetettu keräämään sadevettä ja keräyspisteitä onkin jo 28 kylässä. Sadevedenkeräys parantaa pohjaveden riittävyyttä kaivoissa ja parantaa myös hygieniaa, kun vesi riittää paremmin käsienpesuun ja peseytymiseen.

Patoallas
Patoallas Rajnandgaonissa

Kummilapset vievät saamaansa hyvää eteenpäin

Intian valtio ei järjestä maaseudun kouluissaan tukiopetustoimintaa, mutta kummilasten kotiseuduilla tukiopetusta on, kiitos kummien!  

Tukiopetuksessa lapset jaetaan pienempiin ryhmiin heidän tasonsa mukaan. Toisille riittää lyhyempi aika tukiopetusta, toiset tarvitsevat sitä pidempään, jotta he saavat muut kiinni ja voivat edetä seuraavalle luokka-asteelle. 

19-vuotias Pooja opiskelee yliopistossa ja haluaa tulevaisuudessa olla opettaja. Hän toimii aamuisin tukiopettajana ja on onnellinen, että saa tällä tavalla hyvää työkokemusta. Tukiopettajana toimimisesta maksetaan 3000 rupiaa kuussa (n. 37 euroa) ja näin Pooja saa taloudellista apua jatko-opintoihinsa. 

Pooja on myös itse myös entinen kummilapsi. Hän muistaa hyvin kummilta saamansa kirjeet sekä nuorille tytöille tarkoitetut terveys- ja elämäntaitokoulutukset, joihin hän vuosien varrella pääsi osallistumaan. 

Pooja koululuokassa
Pooja (oikealla)