”Minulla ei ollut vaihtoehtoja, mutta selvisin sittenkin”

Rosalyne Lorionokit, 45, on kokenut teiniraskauden, ja hänet on pakotettu naimisiin 16-vuotiaana. – Otan työni vaikuttajana hyvin henkilökohtaisesti. Tiedän, mitä käy tytöille, joiden koulunkäynti katkaistaan. He todella kärsivät.

Aamu Kenian Sookissa valkeni samanlaisena kuin aina, mutta viisitoistavuotias Rosalyne Lorionokit heräsi kummalliseen oloon. Kuin kasa kiviä olisi painanut alavatsaa. Kävelymatka vedenhakuun tuntui raskaalta ja ajatus ruuasta puistatti. Ehkäpä kuukautiset ovat alkamassa, tyttö mietti. Kului viikkoja, mutta kuukautisia ei näkynyt. Lorionokit tajusi odottavansa lasta. Hän oli joutunut lopettamaan koulunkäynnin jo muutama kuukausi ennen raskautta, kun perheellä ei ollut varaa koulumaksuihin.

– Sain lapsen 16-vuotiaana. Se muutti kaiken. Aloin ymmärtää, että kouluun ei todellakaan ole enää paluuta.

Lorionokit kiertää kysymyksen esikoisensa isästä. Hänen kasvoillaan viivähtää suru. On tapahtunut asioita, joista hän ei halua puhua.

– Koulu oli minulle turvapaikka, jossa sain olla rauhassa. Tytöt, jotka eivät pysty jatkamaan koulua, ovat suuressa vaarassa joutua monenlaisen väkivallan kohteeksi, hän toteaa.

Rosalyne Lorionokit tekee nykyään lastensuojelutyötä World Visionin tukemassa kylätoimikunnassa Kenian Sookissa.
Rosalyne Lorionokit tekee nykyään lastensuojelutyötä World Visionin tukemassa kylätoimikunnassa Kenian Sookissa.

”Päätin että selviän”

Kun raskaus tuli Lorionokitin isän ja sukulaisten tietoon, he tekivät nopeita päätöksiä tytön tulevaisuudesta.

– He ilmoittivat, että minun on mentävä naimisiin heidän valitsemansa miehen kanssa. Kieltäydyin – tietenkin – enhän tuntenut miestä lainkaan. Minua pelotti, sillä en tiennyt, onko hän hyvä vai paha mies.

Sukulaiset pahoinpitelivät raskaana olevaa tyttöä. Hänen vastustuksensa tainnutettiin väkivallalla, jonka edessä oli pakko taipua.

– Oli vain suostuttava naimisiinmenoon. Ajattelin, että kestän kaiken parhaiten keskittymällä työntekoon. Heti kun meidät oli vihitty, lähdin maissipellolle. Minulla ei ollut vaihtoehtoja, mutta selvisin sittenkin.

Lorionokit ei sano pahaa sanaa miehestään. Ehkäpä 20-vuotias nuorukainen olisi myös halunnut valita puolisonsa itse, mutta hänet määrättiin aviomieheksi 16-vuotiaalle tytölle, joka odotti toisen miehen lasta. Avioliiton alku ei ollut helppo, mutta vähitellen yhteiselo alkoi sujua.

– Mieheni on antanut minun sanoa mielipiteeni asioista. Hän ei ole tuominnut haluani tehdä muutakin kuin kotitöitä. Viime vuosina olen saanut opiskella, käydä erilaisissa koulutuksissa ja tehdä vaikuttamistyötä tyttöjen hyväksi.

Lorionokitilla on seitsemän yhteistä lasta miehensä kanssa. Aviomiehellä on nykyään myös kolme uutta vaimoa. Se ei näytä hetkauttavan vahvaa naista.

– Olen lähtenyt siitä ajatuksesta, että minun on tienattava elantoni mahdollisimman itsenäisesti ja taisteltava lasteni hyvinvoinnin puolesta. Mieheni ei juurikaan osallistu yhteisten lastemme koulumaksuihin, sillä hänellä on muiden vaimojen takia niin monta suuta ruokittavana.

– Olen yrittäjä ja ylpeä siitä. Oma ompelimo on pitkäaikainen unelma, jonka toteutuminen on vaatinut kovaa työtä.
– Olen yrittäjä ja ylpeä siitä. Oma ompelimo on pitkäaikainen unelma, jonka toteutuminen on vaatinut kovaa työtä.

Opiskelemaan ja yrittäjäksi

Kuusi vuotta sitten Lorionokit päätti pyrkiä opiskelemaan vaatturikouluun. Hän oli unelmoinut omasta ompelimosta jo vuosia. Perheenäiti ehti opiskella vain vuoden, kunnes joutui palaamaan takaisin kotitöiden pariin.

– Yksi tyttäristäni siirtyi lukioon, eikä minulla olisi riittänyt varoja hänen koulumaksujensa lisäksi omaan koulutukseeni. Olen aina halunnut laittaa lasteni opinnot etusijalle, jotta he eivät milloinkaan joutuisi kokemaan samoja asioita kuin minä.

Kotona vierähti muutama vuosi. Sitten Lorionokit kuuli mahdollisuudesta hakea opintoihin tukea World Visionilta.

– Hakemukseni hyväksyttiin, ja sain suoritettua opintoni loppuun. Aloitin työt omassa ompeluhuoneessani 2018 ja nyt minulla on yritys, jossa myyn itse valmistamiani vaatteita, Lorionokit hymyilee.

Aviomies on alkanut osoittaa uinuvaa kiinnostusta vaimonsa yritystoimintaan.

– Noh, hän auttaa jonkin verran, Lorionokit naurahtaa ja huiskaisee kädellään.

Naisen sinnikkyys on mahdollistanut pariskunnan kolmelle lapselle yliopisto-opinnot. Lorionokit painottaa useaan kertaan, että jokainen hänen tyttäristään käy koulua.

– Eikä yhtäkään heistä ole silvottu. He ovat käyneet läpi vaihtoehtoisen aikuistumisriitin, josta kuulin ensimmäisen kerran World Visionin koulutuksissa.

Vaikuttajaksi ja roolimalliksi

Teinraskauden ja pakkoavioliiton kokenut nainen on nykyään roolimalli, jota katsotaan ylöspäin. Hän tekee vaikuttamistyötä World Visionin tukemassa kyläkomiteassa. Agendalla on erityisesti tyttöjen koulutuksen tukeminen, silpomisen vastainen työ ja lapsiavioliittojen estäminen.

– Otan työni vaikuttajana hyvin henkilökohtaisesti. Tiedän, mitä käy tytöille, joiden koulunkäynti katkaistaan. He todella kärsivät.

On pitkään hiljaista. Sirkat jatkavat konserttiaan, ja jossain lähistöllä huutelee lehmä. Pistävä kuumuus on taittunut lempeäksi alkuillan lämmöksi. Lorionokit katsoo uurteisia käsiään ja mietiskelee ääneen.

– Olen nähnyt muutoksen. Se on jo täällä. Kun olin lapsi, en löytänyt minkäänlaista mahdollisuutta hakea apua. Ehkä sitä ei edes ollut olemassa. Nyt kerromme tytöille, minne he voivat raportoida kaltoinkohtelusta ja mikä taho heitä auttaa. Se on iso askel kohti parempaa tulevaisuutta

– Minulle on kunnia-asia, että tyttäreni käyvät koulua ja pärjäävät elämässä.
– Minulle on kunnia-asia, että tyttäreni käyvät koulua ja pärjäävät elämässä.
Näin estämme lapsiaviolittoja
  • Kerromme lastenoikeuksista paikallisille vapaaehtoisille, jotka muodostavat itsenäisesti toimivia kylätoimikuntia. Niissä on mukana perheenäitejä ja -isiä, opettajia, uskonnollisia johtajia, entisiä silpojia ja kylän vanhimpia.
  • Luoteis-Kenian Sookissa toimivissa kylätoimikunnissa kerromme lapsille oikeudesta suojella itseään väkivallalta ja neuvomme hakemaan apua kaltoinkohtelutapauksissa.
  • Viime vuonna Sookin lapsista 1 200 osallistui World Visionin koulutuksiin, jotka huipentuvat silpomisen korvaavaan vaihtoehtoiseen aikuistumisriittiin. Silpominen on usein suora tie varhaiseen avioliittoon ja koulunkäynnin keskeytymiseen.
  • Tuemme alueen köyhimpien perheiden lasten koulunkäyntiä. Viime vuonna 400 lasta sai avustusta koulumaksuihin.
  • Kunnostamme ja rakennamme turvataloja. Niiden ansiosta yhä useampi tyttö on pystynyt jatkamaan koulunkäyntiä.