”Toivo on hyvän elämän perusvoimavara”

Maaret Kallio tutustumassa World Visionin työhön Kambodzassa
Maaret Kallio tutustumassa World Visionin työhön Kambodzassa

Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio perehtyy uusimmassa kirjassaan toivoon.

Mikä sai sinut innostumaan toivosta?

– Toivo on psykoterapeutin työssä aina keskeisessä roolissa. Se on välttämätön tekijä vaikeista elämänvaiheista toipumisessa. Toivo on myös taito, jota voimme oppia ja tietoisesti vahvistaa. Toivo on hyvän elämän perusvoimavara. Tiedetään, että toivorikkaat ihmiset ovat vähemmän sairauslomilla, noudattavat paremmin esimerkiksi määrättyä hoitoa ja pitävät paremmin huolta itsestään. Toivottomuus on merkittävä riski, joka korreloi itsemurhien kanssa masennusta enemmän. Jokainen meistä voi vahvistaa sekä omaa että toisten toivoa tässä hetkessä ja vaikeina aikoina, mutta ehdottomasti myös tulevaa suunnitellessa.

Miten kirjoittaminen sujui?

– Suureen ja tärkeään työhön liittyy aina myös vaikeita ja hankalia puolia, mutta toivo on teemana hyvin kannatteleva ja armollinen. Toivo kun ei vaadi lainkaan täydellisyyttä, vaan kumpuaa enemminkin kyvystä sietää epätoivoa ja jopa ajoittaista toivottomuutta. Olen kirjoittanut jo useita tietokirjoja, joten prosessi on monella tapaa minulle jo tuttu. Välillä on vain uskallettava irrottaa tekstistä ja tehdä jotain ihan muuta.

Mitä opit kirjoittaessasi?

– Haastattelin kirjaa varten useita asiantuntijoita sekä myös vaikeissa paikoissa olleita ihmisiä. Nämä kohtaamiset olivat todella vaikuttavia ja merkityksellisiä myös minulle henkilökohtaisesti. Esimerkiksi keskustelut saattohoitokodin johtajan kanssa hyvästä elämästä kuoleman rajalta katsottuna olivat todella vavahduttavia.

Mistä aiot puhua luentokiertueellasi?

– Voimana toivo -luento käsittelee toki kirjan teemoja, mutta se on myös mahdollisuus pysähtyä pohtimaan omaa arkea, tavoitteita, ihmissuhteita, vointia ja elämän suuntaa hyvin syvällisesti. Puhun luennolla toivoa käsittelevistä teemoista, jotka koskevat ihan jokaista meistä: Miten lisätä omaa jaksamista? Mikä uuvuttaa meitä? Miten olla tunteiden kanssa sovinnollisesti ja miksi on tärkeää kyetä sietämään myös ikäviä tunteita niin itsessä kuin ihmissuhteissaan? Miten löytää elämänsä tärkein ydin, jottei koe elävänsä tyhjää elämää, joka vain lipuu ohi suorittaen tai odottaen?

Mistä itse ammennat toivoa?

- Ennen kaikkea läheisimmistä ihmissuhteistani. Puolisoni ja pari läheisintä ystävääni ovat ehdottoman tärkeitä ihmisiä oman mieleni tutkimiseen, purkamiseen ja myös hetkittäisen jaksamattomuuden osoittamiseen. Ei tilannetta tarvitse ratkaista, riittää, että sitä saa jakaa. Syli, suklaa ja sohva ovat aika hyviä arkisia keinoja toivon vahvistamiseen. Lisäksi luonto, etenkin metsä ja meren rannat, ovat minulle tärkeitä.

World Vision mainitaan kirjassasi. Miksi?

– Olen valtavan iloinen ja otettu, että olen saanut jo useamman vuoden ajan toimia World Visionin lähettiläänä. On tärkeää, että pidämme mielemme avoinna sekä oman maamme sisällä toisten erilaisia tilanteita herkästi kuunnellen, että myös globaalisti maailman lasten tilannetta ymmärtäen. Kirjassani kerron palasen Kambodzan-matkasta, jonka sain tehdä pari vuotta sitten. Vaikka lasten tilanne on siellä jotain aivan muuta kuin meillä, on toivo äärimmäisen tärkeä ajuri sekä World Visionin kenttätyössä että lasten elämässä.

- Toivon kannalta on äärimmäisen tärkeää, että ihminen kokee voivansa jotenkin vaikuttaa omaan tilanteeseensa, Maaret Kallio sanoo.
- Toivon kannalta on äärimmäisen tärkeää, että ihminen kokee voivansa jotenkin vaikuttaa omaan tilanteeseensa, Maaret Kallio sanoo.