Suomen World Vision aloittaa vammaistyön eteläsudanilaisten pakolaisten parissa

Kyangwalin leirillä Ugandassa toimiva vammaisten draamaryhmä kertoo tarinoita arjen haasteista. Kuva: Laura Oja

Suomen World Vision käynnistää operaation vammaisten elinolojen parantamiseksi kahdella Etelä-Sudanin rajalla sijaitsevalla pakolaisleirillä Keniassa ja Ugandassa.

Pakolaisvirta Etelä-Sudanista naapurimaihin on kiihtynyt kärjistyneiden levottomuuksien johdosta. Suomen ulkoasiainministeriö on myöntänyt operaatioon miljoonan euron suuruisen avustuksen.

Ugandassa kohteena on Adjumanin pakolaisleiri Pohjois-Ugandassa. Seudulla oli vuoden 2014 lopussa yli 130 000 eteläsudanilaista pakolaista, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Adjumanin leiri vastaanottaa pakolaisista pääosan.

Keniassa operaatio käynnistyy Luoteis-Keniassa toimivalla Kakuman pakolaisleirillä, joka sijaitsee aivan Etiopian ja Etelä-Sudanin rajan läheisyydessä. Leirillä on yhteensä lähes 180 000 pakolaista.

Operaation aikana kunnostetaan leirien yhteisiä palveluita kuten kouluja, terveysasemia, vesipisteitä ja ulkokäymälöitä niin, että ne palvelevat myös vammaisia lapsia ja aikuisia. Se tarkoittaa esimerkiksi erilaisten tukirakenteiden, luiskien ja levennettyjen sisäänkäyntien kehittämistä.

– Syrjintä ja väkivalta vammaisia kohtaan ovat myös isoja ongelmia. Niihin puututaan lisäämällä pakolaisten ja avustustyöntekijöiden tietoisuutta vammaisuudesta sekä varmistamalla, että vammaiset henkilöt ovat mukana leirien toiminnoissa, kertoo Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Juha Virtanen.

Suomen World Visionilla on erityistä osaamista vammaistyöstä osana järjestön kehitysyhteistyötä. Siinä sekä humanitaarisessa avussa sovelletaan vammaisuuden sosiaalista mallia, jossa huomio kiinnitetään vammaista ihmistä ympäröivään ympäristöön, sen esteisiin ja rajoituksiin. Esteet voivat olla fyysisiä, rakenteellisia tai asenteellisia.

– Vammaistyö aloitettiin viime vuonna Dadaabin ja Kyangwalin pakolaisleireillä Keniassa ja Ugandassa. Näillä leireillä pakolaiset olivat pääosin Somaliasta sekä Kongosta. Kokemukset ovat lupaavia ja opittuja asioita hyödynnetään nyt uusilla leireillä, joille virtaa eteläsudanilaisia pakolaisia, Virtanen sanoo.

Humanitaarinen operaatio kestää vuoden ja se käynnistyy vielä tänä keväänä. Vammaistyötä voi tukea lahjoittamalla verkossa.

Lisätiedot:

Juha Virtanen
humanitaarisen avun päällikkö
Suomen World Vision
juha.virtanen@worldvision.fi
040 552 2737

Anna Pollari
tiedottaja
Suomen World Vision
anna.pollari@worldvision.fi
040 51 54 592