Tutkimus: Vesiosuuskunnat ovat kestävä ratkaisu vesiongelmiin kehitysmaissa

Lähes 80 prosenttia kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin rakennuttamista kaivoista on toiminnassa vielä kahden vuosikymmenen käytön jälkeen, kertoo tuore amerikkalaistutkimus.

Järjestön kaivot säilyvät keskimääräistä paremmin käytössä, koska uuden vesipisteen yhteyteen perustetaan aina vesiosuuskunta, joka vastaa sen huollosta ja kerää veden käytöstä pientä maksua. World Visionin toimintamallin mukaisesti osuuskunnat koulutetaan huoltamaan vesipisteitä ja käyttömaksuilla katetaan korjauskuluja.

Vesiturvan kestävyyteen keskittyvän tutkimuksen on toteuttanut Pohjois-Carolina - Chapel Hill -yliopisto ja se julkistetaan tänään Tukholmassa osana maailman vesiviikkoa. Ghanasta kerätyn aineiston mukaan kaikista kaivoista lähes puolet hajoaa jo vuoden sisällä rakentamisesta. Taustalla on usein ylläpitokoulutuksen ja -resurssien puutteellisuus.

– Kestävyys paranee, kun paikalliset koulutetaan huolehtimaan vesilähteestä ja he kokevat sen vahvasti omakseen, toteaa Ulla Tervo, Suomen World Visionin Afrikan aluepäällikko.

Suomen World Vision on rakentanut esimerkiksi Kenian Meibekiin suomalaisten lahjoittajien tuella vesijohtoverkoston, joka tuo puhtaan veden jo 35 000 asukkaalle.

160 kilometriä pitkän verkoston ylläpidosta ja laajentamisesta huolehtii sen yhteyteen perustettu vesiosuuskunta. Osuuskunta kerää vedenkäytöstä pientä maksua, jonka avulla maksetaan korjauksia sekä palkkaa yhdeksälle henkilölle, jotka huoltavat verkostoa.

Meibekissä lapset ovat hyötyneet suuresti puhtaan veden saamisesta kodin lähettyville. Pitkät vedenhakumatkat ovat jääneet pois ja lapsilla on aikaa koulunkäyntiin ja leikkeihin. Myös lasten terveys on kohentunut hygienian parantumisen ja monipuolistuneen ravinnon myötä.

– Puhdas vesi on äärimmäisen tärkeää lapsikuolleisuuden ja köyhyyden vähentämiseksi. Yli 1600 lasta kuolee joka päivä likaisen veden sekä huonon hygienian ja sanitaation aiheuttamaan ripuliin. Se on enemmän kuin hiv/aidsiin ja malariaan yhteensä, Tervo sanoo.

World Vision on maailman suurin puhdasta vettä toimittava kansalaisjärjestö kehitysmaissa. Joka 30 sekunti yksi uusi ihminen saa järjestön tuella puhtaan veden käyttöönsä.

Maailman vesiviikkoa vietetään 31.8.–5.9. 2014.

Kuva: Martiina Woodson

Lisätiedot ja kuvat:

Ulla Tervo
Afrikan aluepäällikkö
Suomen World Vision
040 586 4419
ulla.tervo@worldvision.fi

Anna Pollari
tiedottaja
Suomen World Vision
040 5154592
anna.pollari@worldvision.fi