Syyriasta paenneista lapsista 86 prosenttia on kokenut väkivaltaa, kertoo lasten oma raportti

Syyriasta paenneiden lasten kirjoittama Our Uncertain Future -raportti valottaa pakolaislasten arkea puutteen ja epävarmuuden keskellä. Raportin mukaan 86 prosenttia lapsista on kohdannut fyysistä tai henkistä väkivaltaa lähiympäristössään.

Väkivallan ohella lapset mainitsevat lapsiavioliittojen uhkan, taloudellisen epävarmuuden ja kiusaamisen suurimmiksi huolenaiheiksi. Myös rasismi ja syrjintä saavat mainintoja.

– Pelkäämme joka päivä enemmän, että sota jatkuu ja tuhoaminen kiihtyy ja me menetämme monet ystävistämme ja sukulaisistamme, jotka ovat vielä tulituksen keskellä Syyriassa. Pelkäämme, ettemme enää koska pääse kotiin, kertoo raporttia varten haastateltu pakolaislapsi.

– Elämä Syyriassa on enää unta. Nyt mietimme vain, mistä saamme ruokaa.

Tutkimus tehtiin Bekaan laaksossa Libanonissa sekä Irbidissä Jordaniassa tammi-helmikuussa 2014. 140 lasta osallistui ryhmäkeskusteluihin ja teki haastatteluja. Osallistujat olivat 10–17-vuotiaita. Kirjoitusprosessista vastasi pienempi joukko lapsia.

Lapset ovat kertoneet kokemuksistaan omin sanoin. Tekstejä ei ole muutettu. Raportin julkaisija on kehitysyhteistyöjärjestö World Vision.

Lasten raportti: Stand with Me. Our Uncertain Future: http://www.worldvision.org/sites/default/files/pdf/WV-Child-Led-Report-ENG.pdf

•    Kolme vuotta kestäneestä Syyrian konfliktista kärsii jo lähes 5,5 miljoonaa lasta.

•    World Vision, UNICEF, Pelastakaa Lapset ja joukko muita järjestöjä ovat käynnistäneet No Lost Generation -kampanjan, joka muistuttaa, että olemme vaarassa menettää kokonaisen sukupolven lapsia Syyriassa. Vetoomus rauhan puolesta: http://bit.ly/nolostgeneration

•    World Vision on tähän mennessä avustanut lähes 120 000 ihmistä Syyriassa ja 320 000 pakolaista Libanonissa ja Jordaniassa. Humanitaarisen työn pääpaino on lasten elinolojen parantamisessa ja lastensuojelussa