Äidit ja vastasyntyneet avun tarpeessa Filippiineillä

World Visionin hätäapu on tavoittanut arviolta 250 000 ihmistä sen jälkeen, kun Haiyan-taifuuni pyyhkäisi saarivaltion yli viisi viikkoa sitten.

World Vision keskittyy tukemaan äitien ja pienten lasten hyvinvointia erityisissä neuvolapisteissä, joita on pystytetty kahdeksan eri puolille tuhoaluetta. Niiden koulutettu henkilökunta kannustaa äitejä imettämään vauvojaan ja opastaa hygienia- ja ravitsemusasioissa.

YK arvioi, että yli 230 000 odottavaa ja yli 155 000 imettävää äitiä tarvitsee tukea, jotta he pystyvät huolehtimaan omasta ja vauvojensa terveydestä.

Esimerkiksi rintaruokinnan jatkaminen voi olla haasteellista katastrofin jälkeen, mutta siinä onnistuminen on tärkeää vauvojen hyvinvoinnin kannalta.

– Äidinmaito on paitsi ravitsevaa myös ilmaista. Korvikkeeseen sekoitettava likainen vesi ja epähygieeniset pullot aiheuttavat tauteja, joilta voisi rintaruokinnalla välttyä, sanoo World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Juha Virtanen.

World Vision keskittyy myös lasten psykososiaaliseen tukemiseen ja järjestö ylläpitää Filippiineillä 24 lapsiystävällistä tilaa (Child-Friendly Space). Niistä hyötyy jo lähes 5 000 lasta.

Lapsiystävällinen tila on lapsille turvallinen paikka, jossa he voivat keskittyä leikkiin tai ohjattuun harrastustoimintaan. Lisäksi paikalla on koulutettuja ohjaajia, jotka auttavat lapsia käsittelemään traumaa.

– Lapset ovat menettäneet kaiken, koulunsa, leikkipaikkansa, kotinsa ja osa myös perheensä. Apua tarvitaan vielä pitkään, Virtanen kertoo.

Taifuunituhot ovat ajaneet yli neljä miljoonaa filippiiniläistä pois kodeistaan ja noin 100 000 ihmistä asuu yhä evakuointikeskuksissa.

Apua Haiyanin uhreille: http://www.worldvision.fi/katastrofiapu

Suomen World Visionin keräystili: FI3280001570768136, viite 241542
Verkkolahjoitus: www.worldvision.fi/katastrofiapu
Tekstiviesti AUTAN numeroon 16499 (10 euroa)

kuva: Annila Harris / World Vision