Raportti: Suomi viidenneksi tasa-arvoisin maa terveyden suhteen


Kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin tuore The Killer Gap -raportti asettaa 176 maata järjestykseen sen mukaan, kuinka tasa-arvoisessa asemassa niiden kansalaiset ja erityisesti lapset ovat terveyden ja hyvinvoinnin suhteen.

Suomi sijoittuu listalla viidenneksi. Parhaiten menestyy Ranska, missä terveys- ja hyvinvointierot ovat pienimmät. Terveyteen liittyvä eriarvoisuus on suurinta Tšadissa, Sierra Leonessa sekä Guineassa.

Raportissa esiteltävä indeksi arvioi, kuinka suuri on kussakin maassa ilmenevä kuilu ”terveysrikkaiden” ja ”terveysköyhien” välillä. Tätä on selvitetty muun muassa vertailemalla maiden terveyspalvelujen kattavuutta ja niistä ihmisille koituvia kustannuksia sekä inhimillisen kehityksen tasoa, jossa on huomioitu kehityksen epätasainen jakaantuminen.

Ongelma on suurin köyhissä ja hauraissa valtioissa, mutta isoja terveyseroja löytyy myös keskituloisista ja korkean tulotason maista. Yhdysvallat on listalla sijalla 46. Keskituloisessa Intiassa lapsikuolleisuus on suurta ja maa löytyy vasta sijalta 135. Yhdeksänneksi sijoittuva Kuuba on ainoa Euroopan ulkopuolinen maa kymmenen tasa-arvoisimman joukossa.

– Terveyseroista kärsivät ensimmäisinä lapset ja aivan erityisesti etnisiin vähemmistöihin kuuluvat lapset, ilman syntymätodistusta jäävät, pakolaiset, vammaiset sekä lapsityöläiset ja lapsikaupan uhrit, toteaa Suomen World Visionin yhteiskuntasuhteiden johtaja Anne Pönni.

– Näitä näkymättömiä lapsia jää myös kokonaan terveystilastojen ja samalla palveluiden ulkopuolelle. Lasten terveyttä on edistetty viime vuosina mallikkaasti keskiarvojen valossa, mutta ne peittävät alleen haavoittuvimpien lasten hädän. Kaikkien lasten kohdalla oikeus terveyteen ei toteudu, Pönni sanoo.

Näin on esimerkiksi Perussa, joka on onnistunut vähentämään alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuutta kahdella kolmanneksella (YK:n neljäs vuosituhattavoite). Tästä huolimatta World Visionin raportissa Peru on vasta sijalla 98, mikä kertoo valtavista terveys- ja hyvinvointieroista maan sisällä.

Kuva: Minna Annola, Ambegaon, Intia (2012)

Linkki raporttiin:
The Killer Gap. A Global Index of Health Inequality for Children: http://wvi.org/thekillergap