Suomalaiset yritykset Sri Lankaan ja Intiaan innovoimaan kestävää liiketoimintaa

Biolan Oy, Kouvolan seudun ammattiopisto (Biosampo), Palmroth Consulting Oy, Heliet Oy ja Ekokriha-konsortio osallistuvat juuri käynnistyneeseen globaaliin Weconomy Start -innovaatio-ohjelmaan.


Weconomy Start on suunnattu yrityksille, jotka etsivät kasvun vauhditusta ja uutta kestävää liiketoimintaa vähävaraisilta markkinoilta. Neljä miljardia ihmistä elää alle viidellä eurolla päivässä. He tarvitsevat ratkaisuja elintasonsa parantamiseksi. Ohjelman tavoitteena on luoda uusia liiketoimintamalleja, joissa paikalliset ihmiset osallistuvat oman hyvinvointinsa parantamiseen kehittämällä uudenlaisia ratkaisuja yhdessä suomalaisten yritysten kanssa. Ohjelman tuottaa kehitysyhteistyöjärjestö Suomen World Vision yhdessä Aalto-yliopiston ja Finpron kanssa.


”Weconomy Startissa suomalaiset yritykset toimivat yhdessä paikallisten kanssa. Kun yhdistetään hyvin erilaista osaamista ja lisätään ymmärrystä paikallisista mahdollisuuksista, syntyy kiehtovia uusia liiketoimintoja ja ratkaisuja kehittyvien maiden ongelmiin”, sanoo innovaatiojohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi Suomen World Visionista. ”Kekseliäät liikeideat voivat skaalautumisen kautta johtaa globaaliin liiketoimintaan”, Mäntyniemi jatkaa.


Biolan lähtee ohjelman mukana Sri Lankaan etsimään ratkaisuja sanitaation ja orgaanisen viljelyn haasteisiin. Intiassa ja Sri Lankassa elää miljoonia ihmisiä vailla vessaa ja orgaaninen viljely on vielä vähäistä. ”Tätä ongelmaa ratkaisemalla luomme ihmisille paremmat elinolot ja edistämme suomalaisten innovaatioiden vientiä”, toteaa Biolan Oy:n toimitusjohtaja Esa Mäki.  Biolan Oy on erikoistunut luonnonmukaisiin puutarhan viljelyratkaisuihin ja ekologiseen sanitaatioon.


Neljän yrityksen ryhmä Ekokriha aikoo kehittää kestävää ja yksinkertaista rakentamismalliaan Sri Lankassa. Ekologista ScanConcept-mallia sovelletaan kohteena olevan kylän tai alueen asunto-, koulu- ja toimitilarakentamiseen. "Rakentaminen toteutetaan asukkaiden kanssa käyttämällä mahdollisimman paljon paikallista osaamista ja raaka-aineita", kertoo Ekokriha-konsortion asiantuntija Pekka Valli-Jaakola, joka on ollut projektijohtajana Oy Scanhomes Ltd Finlandin toteuttamissa kustannustehokkaissa rakennushankkeissa Suomessa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.


Kouvolan seudun ammattiopisto tulee Weconomy Startiin KSAO BTW -vientikouluhankkeella. Siinä mm. kehitetään innovatiivista ekosysteemiä, jossa yhdistyvät koulutus- ja teknologiavienti sekä kansainvälinen liiketoiminta. ”Sri Lankassa tavoitteenamme on kehittää keinoja uusiutuvan energian ja ympäristöteknologian hyödyntämiseen. Paikallisille ihmisille tämä näkyy uusina koulutus- ja työllisyysmahdollisuuksina sekä hyödykkeinä, kuten paikallisesti tuotettuna sähkönä, polttoaineena ja puhtaana vetenä”, kertoo projektivastaava Tomi Höök BioSammosta. ”Weconomy Startilta odotamme mm. verkottumista sekä suomalaisten että erityisesti paikallisten toimijoiden kanssa”, Höök jatkaa.


Palmroth Consulting Oy:n Susanna Palmroth lähtee Intian Indoreen kehittämään ideaansa paikallisten naisten valmistamien käsitöiden tuonnista Suomen markkinoille. ”Haluaisin suunnitella tuotantoprosessia yhdessä paikallisten ihmisten kanssa. Asiakkaita olisivat eettisesti ostavat suomalaiset, joiden määrä on kasvussa”, kuvailee Palmroth. ”Minua miellyttää Weconomy Startin pyrkimys synnyttää yrityksille kannattavaa liiketoimintaa yhteistyössä paikallisten ihmisten kanssa."


Heliet Oy:n perustaja Heli Isohookana tulee ohjelmaan mukaan valmennuskonsepti-ideallaan. ”Olen taustaltani kouluttaja ja tavoitteenani on olla mukana valmentamassa intialaisia yrittäjänaisia eri osaamisalueilla. Lähden Indoreen avoimin mielin ideoimaan ja kehittämään liiketoimintamalliani paikallisten kanssa”, Isohookana sanoo.


Weconomy Start -ohjelma pilotoidaan lähes 100 maassa toimivan kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin toiminta-alueilla Intiassa ja Sri Lankassa. Intiassa kohdealueena on Indore, Sri Lankassa Ehetuweva ja Kalpitiya.


Lisätietoja:
worldvision.fi/yrityksille/weconomy-start
Innovaatiojohtaja Juha-Erkki Mäntyniemi, Suomen World Vision, p. 040 528 0560, juha-erkki.mantyniemi@worldvision.fi
Viestintä: Nina Hyyppä, Newborn Media, p. 040 577 5790, nina.hyyppa@nihau.fi