Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen: EU:n suunnattava humanitaarista apua unohdetuille kriiseille

EU:n on suunnattava humanitaarista apuaan unohdetuille kriiseille, vaatii valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tänään ilmestyvässä World Vision -lehdessä. Pitkäkestoiset kriisit, kuten Afrikan sarven kuivuus, eivät saa tilanteen vakavuuteen nähden riittävästi mediatilaa. Median poissaolo on usein yhtä kuin unohdus.   

–Myös Suomen on painotettava näitä kriisejä. Esimerkiksi Maailmanpankki päätti lähes nelinkertaistaa apunsa Afrikan sarvelle, ja syyskuussa nälänhätäalueelle annettiin yhteensä noin 1,4 miljardia euroa, muistuttaa Urpilainen.

Afrikan sarven kriisi on muuttanut auttamisen maantiedettä. Monesta avunsaajasta, kuten Brasiliasta, on tullut auttajia, ja nälänhätää kärsivät maat ovat itse mobilisoineet keräyksiä. Myös yrityksillä on Urpilaisen mukaan entistä ratkaisevampi rooli kehitysyhteistyössä ja kriisiavussa.

–Vaikka  yritysten toiminta ei korvaa kehitysyhteistyötä, pistää se vauhtia rattaisiin. Hyvä esimerkki tästä on saavutukset kielteisten ympäristövaikutusten vähentämisessä.

Rauhan ja kehityksen edistäminen tukee vakautta ja siten suoraan myös suomalaista elinkeinoelämää ja työllisyyttä. Henkilökohtaisesti Urpilainen tukee kehitysyhteistyötä muun muassa World Vision -kummina.

 

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Unna Lehtipuu, unna.lehtipuu@worldvision.fi, 043 211 3175

Tiedottaja Anna Pollari, anna.pollari@worldvision.fi, 096 818 3017