Pizza Online lahjoitti 10 000 euroa Suomen World Visionille

Suomen World Visionin Sri Lankassa sijaitseva Kalpitiyan erityisluokkaprojekti on saanut 10 000 euron lahjoituksen Pizza Onlinelta. Yrityksen lahjoittama summa kattaa Kalpitiyan aluekehitysohjelmaan kuuluvan erityisluokan kunnostuskustannukset kokonaisuudessaan ja takaa näin paremmat opiskeluolosuhteet erityisopetusta tarvitseville lapsille.


Kuva: Miikka Niskanen ja hänen kummipoikansa iloitsivat toistensa tapaamisesta. Leveän hymyn takana oli myös ilo koulun aloittamisesta. © World Vision

Lahjoituksen avulla rakennetaan uusi erityisluokka, hankitaan pulpetteja ja opetustarvikkeita sekä kohennetaan hygieniaolosuhteita mm. tekemällä liikuntaesteisille sopivia saniteettitiloja.

Katolisen koulun vanhempainyhdistys oli aktiivisesti ajanut ja saanut erityisluokan koulun yhteyteen marraskuussa 2010. Valitettavasti koululla ei ollut antaa kuin ahdas pieni huone opetuskäyttöön. Suomen World Visionin Aasian aluepäällikkö Miikka Niskanen huomasi onnettoman tilanteen käydessään tutustumassa kohteeseen kuluvan vuoden alussa.

– Postimerkin kokoiseen erityisluokkaan mahtui vain kuusi oppilasta opettajineen, ja Kalpitiyan alueella on kymmeniä eri tavoin vammaisia lapsia. Koululaisille tarvittiin siis kunnolliset tilat, jotta mahdollisimman moni pääsisi opin tielle, kertoo Niskanen.

Suurlahjoitus oli lupaus voitosta

Suomen World Vision on jo aiemmin osana Kalpitiyan aluekehitysohjelmaa tukenut erityisluokkaa maksamalla luokka-avustajan palkan, mutta ennen suurlahjoitusta ei luokkauudistusta voitu toteuttaa.

– Pian erityisopetusta saavat lapset pääsevät opiskelemaan kunnon koululuokkaan. Lämmin kiitos kuuluu Pizza Onlinelle, sanoo tyytyväisesti hymyilevä Niskanen.

Pizzaketjun lahjoitus oli osa Fonectan Paikkakunnan paras -kilpailua, jonka ensimmäisen osakilpailun Pizza Online voitti. Lähtiessään mukaan kisaan yritys lupasi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen 10 000 euroa, mikäli se voittaa. Voitto tuli ja yritys piti lupauksensa.


Kuva: Pian yhä useampi Kalpitiyan vammainen lapsi pääsee aloittamaan koulun tämän ahtaan luokkahuoneen vaihtuessa suurempaan.  © World Vision

Kalpitiyan erityisluokasta malliluokka

Kalpitiyan erityisluokka on alueella ainoa laatuaan. Niskasen haaveena on nähdä se esimerkkinä muille alueen kouluille ja niiden opettajille.

– Haluaisin nähdä tämän malliluokkana, johon lähialueiden opettajat voisivat käydä tutustumassa ja missä he voisivat opiskella erityisopetusta ja sen menetelmiä.

Niskanen myöntää, että luokka voi palvella vain murto-osaa erityisopetusta tarvitsevia.

– Tiedän, että tämä on kuin neula heinäsuovassa, mutta Suomen World Vision on sitoutunut auttamaan omilla ohjelma-alueillaan kaikin tavoin. Lisäksi Kalpitiyan erityisluokan symbolinen arvo on valtava. Vammaisen lapsen ja hänen perheensä profiili muuttuu täysin.

Vammaisten lasten kouluun pääsyn kauaskantoisempana tavoitteena on, että he joku päivä valmistuisivat ammattiin ja voisivat hankkia elantonsa itse. He eivät olisi sidottuja loppuelämäkseen vanhempiinsa ja varttuessaan he voisivat olla kuin muutkin aikuiset, itsenäisiä oman yhteisönsä ja yhteiskunnan mahdollisimman täysivaltaisia jäseniä.

Kuva: Koulunkäynti parantaa vammaisten lasten sijoittumista yhteiskuntaan. Opiskelu antaa myös mahdollisuuden sosiaalisten taitojen oppimiselle. © World Vision