Lasten tilanne Sri Lankan tulva-alueilla huolestuttava

Sri Lankan itä- ja keskiosia viikkoja piinanneet valtavat tulvat ovat pakottaneet jo miltei 400 000 srilankalaista lähtemään kodeistaan. Vaikka osa perheistä on jo pystynyt palaamaan koteihinsa, tilanne on erityisesti lasten aliravitsemuksen, puhtaan juomaveden puutteen ja kylmyyden vuoksi vaikea.

- Huolemme vesiperäisten sairauksien leviämisestä on suuri. Malaria, denguekuume ja ripulitaudit ovat uhkana erityisesti lasten terveydelle, samoin poikkeuksellinen kylmyys. Myös koleran puhkeamista pelätään. Tulva-alueiden lapset kärsivät jo valmiiksi aliravitsemuksesta ja nyt tulvat ovat tuhonneet riisisadon, josta oli tarkoitus riittää ruokaa seuraavaksi puoleksi vuodeksi, kertoo parhaillaan Suomessa vierailulla oleva Sri Lankan World Visionin maajohtaja Suresh Bartlett.

Sri Lankan tulvavedet ovat peittäneet alleen tuhansia teitä ja taloja sekä valtavia määriä viljelyksiä juuri sadonkorjuun kynnyksellä. 400 vesikanavaa on rikkoutunut ja tulvavedet ja maalle tulvinut merivesi ovat pilanneet juomavesilähteitä. Karjaa on menehtynyt yksistään Sri Lankan itärannikolla Batticaloan alueella miltei neljännesmiljoona.

- Sadon, karjan ja jokapäiväisen toimeentulon menettämisellä on erittäin pitkäkestoisia vaikutuksia maassa, joka on vasta toipumassa sisällissodan ja tsunamin aiheuttamista vaurioista. Vaikka kuluneen vuoden aikana ja parhaillaankin eri puolilla maailmaa on koettu mittavia katastrofeja, Sri Lankan hätää ei pidä unohtaa. Maalla ei ole mahdollisuuksia selvitä tulvien aiheuttamista tuhoista omin voimin, muistuttaa Aasian aluepäällikkö Mika Niskanen Suomen World Visionista. Avustusjärjestöt ovat huolissaan myös sisällissodan aikaisista räjähtämättömistä miinoista, jotka kulkeutuvat tulvavesien mukana.

- Tulvat vaikeuttavat jo yli miljoonan srilankalaisen elämää. Menossa on Sri Lankan lähihistorian pahin luonnonkatastrofi tsunamin jälkeen. Toivomme pikaista lisäapua, vetoaa Bartlett.

Suomen World Vision käynnisti katastrofikeräyksen Sri Lankan tulvien uhreille viime torstaina. Välittömäksi avuntarpeeksi arvioidaan yli puoli miljoonaa dollaria. Sri Lankan tulvista kärsineitä voi auttaa lahjoittamalla Suomen World Visionin katastrofiavun tilille: 174530-28185, viitenumero 6994.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

  • Sri Lankan World Vision, maajohtaja Suresh Bartlett, suresh_bartlett@wvi.org, puh. +94 772 255 900 (tavattavissa ja haastateltavissa Suomessa 17.-21.1.2011)
  • Suomen World Vision, Aasian aluepäällikkö Mika Niskanen, mika.niskanen@worldvision.fi, puh. 043 211 3187
  • Suomen World Vision, tiedottaja Suvi Koskiniemi, suvi.koskiniemi@worldvision.fi, puh. 040 724 0358