Seminaari: Suomi ja maailman lapsikuolleisuuden vähentäminen

Maailmassa menehtyy vuosittain jopa kahdeksan miljoonaa lasta, useimmat heistä helposti ehkäistävissä ja hoidettavissa oleviin tauteihin. Miten alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuutta voitaisiin vähentää? Mitä tulee ottaa huomioon, kun tuemme lasten ja äitien terveyden kohentamista toisissa valtioissa ja kulttuureissa? Entä mikä on Suomen vastuu ja mitä Suomi voisi tehdä maailmanlaajuisen lapsikuolleisuuden vähentämiseksi?

Muun muassa näitä seikkoja pohditaan Pelastakaa Lasten ja Suomen World Visionin järjestämässä ajankohtaisessa seminaarissa. Kehitysmaiden lasten ja äitien terveys on noussut viime aikoina julkisuuteen humanitaaristen katastrofien myötä, YK:n vuosituhattavoitteiden edistymistä käsittelevässä uutisoinnissa sekä marginalisoitujen ja köyhien perheiden arkipäivää seurattaessa. Seminaari tuo esiin lapsikuolleisuuden vähentämisessä jo aikaan saatuja tuloksia mutta myös lasten ja äitien terveyden edistämisessä kohdattuja haasteita ja epäkohtia.

Aika: Maanantai 25.10.2010 klo 13.00-15.00
Paikka: Kansallissali, Aleksanterinkatu 44, Helsinki

Tilaisuus alkaa klo 12.30 kahvitarjoilulla.

Seminaarin puhujat ovat lasten ja äitien terveyden sekä suomalaisen kehityspolitiikan asiantuntijoita. Tilaisuuden avaa Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta. Alustajina ovat ulkoasiainministeriön kehityspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Pasi Hellman, Haikaranpesän kätilö Johanna Sarlio-Nieminen sekä Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalainen.

Paneelikeskusteluun osallistuvat kansainvälisen lääketieteen professori Per Ashorn (TaY), kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Kimmo Kiljunen sekä Kehys ry:n Rilli Lappalainen. Paneelia vetää toimittaja Tuomas Forsell. Paneelikeskustelun jälkeen on varattu hetki aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Seminaarin päättää Suomen World Visionin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Sami Lahdensuo.

Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittautumiset 18.10.2010 mennessä Eveliina Hakuliselle eveliina.hakulinen@pelastakaalapset.fi / p. 046 878 3897.

 
Seminaarin puhujat:

Pasi Hellman on ulkoasiainministeriön kehityspoliittisen osaston apulaisosastopäällikkö. Hellman on työskennellyt muun muassa Aasian kehityspankin johtokunnassa Manilassa sekä Suomen ulkoasiainministeriön kehitysrahoituslaitosten yksikön päällikkönä

Johanna Sarlio-Nieminen toimii tällä hetkellä kätilönä Helsingissä Kätilöopisto Haikaranpesässä. Vuosina 2000-2003 Sarlio-Nieminen työskenteli Väestöliiton seksuaaliterveysprojektin koordinaattorina eteläisessä Malawissa.

Rilli Lappalainen on Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry:n pääsihteeri. Lappalainen edusti suomalaisia järjestöjä syyskuussa pidettyssä YK:n vuosituhattavoitteiden arviointikokouksessa New Yorkissa.

Miapetra Kumpula-Natri on SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Hän on toiminut vuosina 2008-2009 Demo ry:n puheenjohtajana ja on ollut vuosia Eurooppalainen Suomi ry:n puheenjohtaja.

Kimmo Kiljunen on SDP:n kansanedustaja, joka on ollut mukana ulkoasiainvaliokunnassa vuodesta 1995. Kiljunen on työskennellyt muun muassa YK:n kehitysohjelmakoordinaattorina New Yorkissa, Helsingin yliopiston kehitysmaainstituutin johtajana sekä Unicefin konsulttina Nairobissa.

Per Ashorn on kansainvälisen lääketieteen professori Tampereen yliopistosta. Ashorn on erikoistunut lasten tartuntatauteihin, työskennellyt AIDS-tutkijana Tampereella sekä Yhdysvalloissa, ja toiminut lääkärinä ja kansanterveystieteen opettajana Malawissa.

Tuomas Forsell on MTV3:n Huomenta Suomen uutisankkuri ja vetää seminaarin paneelikeskustelua.