Kakkulat jälleen käyttöön Keniassa

Suomalaisoptikkojen ja Suomen World Visionin näönhuollon operaatio ”Nähdään Keniassa” suuntaa tänä kesänä Kenian Mogotioon, kun suomalaiset Cazze- ja Synsam-optikot matkustavat elokuussa paikan päälle tekemään näöntarkastuksia. Silmä- ja aurinkolaseja tarvitsevat kenialaiset saavat oikeanvahvuiset suomalaisten lahjoittamat kierrätetyt lasit suoraan optikoilta. Keniassa silmälasit ovat tavallisten ihmisten ulottumattomissa mittavien kustannustensa vuoksi.

Suomalaisryhmällä on jo entuudestaan kokemusta näönhuollosta Keniassa, sillä kolmena aiempana vuotena näöntarkastuksia on tehty Suomen World Visionin Meibekin kehitysohjelman alueella. Nyt Meibekissä pärjätään näönhuollon osalta jo omillaan.

− Tavoite Meibekissä on täytetty, ja näöntarkastukset ovat jatkuneet tänä vuonna kenialaisoptikoiden tekeminä. Jatkossa seuraamme tilannetta ja toimitamme Meibekiin vain tarvittavat silmälasit sekä rahoitamme kaihileikkaukset. Elokuussa suuntaamme hyvillä mielin uuteen kohteeseen Mogotioon, kertoo Rolf Fryckman Cazze- ja Synsam -optikoiden edustajana.

Mogotiossa optikkojen ja lahjalasien saapumista odotetaan jo malttamattomina.

− Koululaisia on jo ennakkoon rekisteröity näöntarkastuksiin. Ihmisistä tuntuu kuin mahdoton unelma toteutuisi, sillä silmälasien saaminen mullistaa monen elämän. Se avaa uusia mahdollisuuksia opiskeluun ja toimeentulon hankkimiseen, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionilta.

World Vision, Cazze ja Synsam toteuttavat näönhuollon operaatiota yhdessä Kenian terveysviranomaisten kanssa. Eldoretin alueen näonhuollosta vastaava virkamies Jonathan Buturu pitää aloitetta merkittävänä parannuksena, jonka kautta tuhannet ihmiset ovat saaneet apua.

Vielä on kenellä tahansa kesä aikaa kierrättää omasta käytöstä poistuneet silmä- tai aurinkolasinsa Nähdään Keniassa -keräykseen. Lasit voi toimittaa Cazze- ja Synsam-optikkojen liikkeisiin ympäri maat.

 

Painokelpoista kuvamateriaalia on ladattavissa: http://www.worldvision.fi/lahjalasit2009/ ja http://www.worldvision.fi/media/kuvat/nahdaankeniassa

Lue myös aiheeseen liittyvät artikkelit: Optikoiden matkassa ja Kaihileikkauksilla iloa ja apua

Katso myös aiemmat tiedotteet aiheesta: Suomalaisten lahjalasit kuin kuumille kiville Keniassa ja Suomalaisoptikot ja lahjalasit lähtövalmiina Keniaan

 

Lisätietoja:
Suomen World Vision
erityisasiantuntija ja Kenian ohjelmavastaava Ulla Tervo
040 586 4419
ulla.tervo@worldvision.fi

Cazze- ja Synsam-optikot / keräysidean isä
hallituksen puheenjohtaja Rolf Fryckman
0400 403 948
rolle@cazze.com

 

Taustaa Nähdään Keniassa -keräyksestä

  • Nähdään Keniassa -silmälasikeräys alkoi vuonna 2007.
  • Sen jälkeen suomalainen optikkoryhmä on tehnyt vuosittain omalla kustannuksellaan näönhuollon matkan Keniaan. Paikan päällä optikot tekevät näöntarkastuksia ja antavat tarvitseville oikeanvahvuiset kierrätetyt silmälasit.
  • Silmälääkäreitä 39 miljoonan asukkaan Keniassa on vain kourallinen ja lasien hankkiminen on tavallisille ihmisille niiden korkean hinnan vuoksi miltei mahdotonta.
  • Keniassa on paljon silmäsairauksia, jotka johtuvat muun muassa puhtaan veden puutteesta, kirkkaasta auringonpaisteesta, pölystä, tuulesta sekä asuintiloissa olevasta savusta.
  • Käytettyjä silmä- ja aurinkolaseja on aiemmin viety Kenian Meibekiin. Näöntarkastusten lisäksi Cazze ja Synsam rahoittavat kaihileikkauksia.
  • Meibekissä kehitys on näönhuollon osalta siinä pisteessä, että alueella tullaan toimeen omillaan. Nyt optikkoryhmä siirtyy ensimmäistä kertaa uudelle alueelle Mogotioon tekemään näöntarkastuksia. Samalla kenialaiset kollegat leikkaavat kaihipotilaita.
  • Länsi-Keniassa sijaitsevassa Mogotiossa on käynnissä Suomen World Visionin kehitysohjelma, ja sadoilla suomalaisilla on ohjelman alueella asuva kummilapsi.
  • Lasten ja heidän läheistensä elämää parannetaan kokonaisvaltaisesti muun muassa kehittämällä koulunkäyntiä ja lasten oikeuksia sekä kohentamalla perheiden toimeentuloa. Lasien keräys ja näöntarkastukset ovat osa terveyden eteen tehtävää työtä.