Rauhaa väkivallan ja vihan tilalle

Tasan viikko sitten 10.3. klo 9.20 tavallinen kokous World Visionin toimistossa Luoteis-Pakistanissa keskeytyi aseistetun joukon hyökkäykseen. Hyökkääjät avasivat tulen työntekijöitä kohti ja räjäyttivät pommin tuhoten toimiston lähtiessään.

Kuusi World Visionin työntekijää kuoli heti, heistä kaksi naisia. Kahdeksan muuta loukkaantui. Kolmesta vakavasti loukkaantuneesta yksi kuoli vammoihinsa neljä päivää myöhemmin.

Hyökkäys World Visionin henkilökuntaa kohtaan on synkkä esimerkki siitä, kuinka turvatonta humanitaarinen työ voi olla, vaikka sillä olisi viranomaisten, paikallisten yhteisöjen ja uskonnollisten johtajien tuki.

Vuonna 2008 avustustyöntekijöitä tapettiin kaikkiaan 122 eri puolilla maailmaa. Väkivallan kohteeksi joutui 260 työntekijää *. Huolimatta avustustoiminnan vahvasta sitoutumisesta puolueettomuuteen, rauhaa vastustavat ryhmittymät jatkavat iskujaan.

World Visionin toimistoon hyökänneet huusivat henkilökunnalle: ”Why are you doing this job, miksi te teette tätä työtä?”. Emme osaa sanoa, mikä ajoi hyökkääjiä tekoonsa, mutta osaamme vastata kysymykseen, mikä motivoi omia työntekijöitämme.

Pääosa World Visionin henkilökunnasta Pakistanissa on muslimeja, joista moni on myös syntynyt ja kasvanut niissä yhteisöissä, joissa he työskentelevät. Viime viikon hyökkäyksessä kuolleet ja muut heidän kollegansa tekevät väsymättä työtä haastavissa paikoissa, koska he uskovat vakauteen ja rauhaan väkivallan sijasta.

Avustus- ja kehitysyhteistyöntekijöitä motivoi mahdollisuus tarjota parempi elämä lapsille, heidän perheilleen ja yhteisöilleen. Vihan ja väkivallan sijaan tavoitteena on suvaitsevaisuus. Työ äitien, isien ja lasten köyhyyden vähentämiseksi tukee ihmisyyden ja ihmisoikeuksien kunnioitusta.

Aseelliset hyökkäykset eivät ole niitä taisteluja, jotka määrittelevät Pakistanin kohtalon. Tärkeämpää on taistella lapsikuolleisuutta vastaan maassa, jossa 400 000 alle viisivuotiasta kuolee joka vuosi, tai taistella koulutuksen puolesta maassa, jossa lähes 49 prosenttia kansasta on lukutaidotonta.

World Vision ja muut järjestöt ovat vahvasti sitoutuneita tukemaan pakistanilaisia yhteisöjä näiden taistelujen voittamisessa. Kun ne on voitettu, ääriliikkeiden toiminnalle ei ole enää tilaa.

World Visionin toimistoissa eri puolilla maailmaa järjestetään tänään muistohetki Pakistanin iskun uhreille.

 

*The Humanitarian Policy Group and the Overseas Development Institute


Lisätietoja:

Sami Lahdensuo
yhteiskuntasuhteiden päällikkö
Suomen World Vision
040 507 2852
sami.lahdensuo@worldvision.fi