Lapsen oikeudet etusijalle katastrofityössä

Lapset ovat humanitaaristen kriisien suurimpia kärsijöitä. Haitin toissaviikkoinen maanjäristys on vaikuttanut arviolta kolmen miljoonan ihmisen elämään. Näistä yli kolmasosa on lapsia.

– Lasten suojelun ja kuntouttamisen tulisi olla prioriteetti myös katastrofityössä. Suomen humanitaarisen avun linjauksessa ei kuitenkaan huomioida lapsen oikeuksia, eikä lapsille kohdennettu apu ole riittävää, toteaa Suomen World Visionin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Sami Lahdensuo.

Suomi on määrittänyt humanitaarisen avun linjauksessaan seuraavansa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten velvoitteita. Näihin kuuluu myös YK:n kansainvälinen lapsen oikeuksien sopimus.

Haitin kaltaisten tragedioiden vaikutukset lasten henkiselle ja psykososiaaliselle kehitykselle ovat äärimmäisen vakavia. Lapset kohtaavat valtavia inhimillisiä haasteita myös hätäavun ensimmäisen vaiheen jälkeen.

– Esimerkiksi Haitissa valtava joukko lapsia on joutunut eroon läheisistään. On tärkeää paikallistaa ja rekisteröidä heidät mahdollisimman nopeasti, sillä perheistään eroon joutuneet lapset ovat vaarassa joutua räikeiden ihmisoikeusloukkausten, hyväksikäytön tai jopa ihmiskaupan kohteeksi, Lahdensuo jatkaa.

World Vision ylläpitää Haitissa erityisiä lapsille turvallisia tiloja, joissa lapsille tarjotaan ruokaa ja hoitoa. Tiloissa on myös mahdollista keskittyä hetkeksi leikkimiseen ja muihin aktiviteetteihin, jotka edesauttavat toipumista sekä normaaliin arkeen palaamista.

World Vision on kerännyt tähän mennessä Haitin katastrofityöhön globaalisti yhteensä 56 miljoonaa US dollaria (noin 40 miljoonaa euroa). Suomen World Visionin kautta Haitiin on lahjoitettu 194 000 euroa.

Voit auttaa Haitin uhreja osoitteessa www.katastrofi.fi. Lahjoitustili on 174530-28185 (viite 5005). Voit myös lähettää tekstiviestin HAITI numeroon 173175. Viestin hinta 10 euroa.
 

Lisätietoja:

Sami Lahdensuo
yhteiskuntasuhteiden päällikkö
Suomen World Vision
sami.lahdensuo@worldvision.fi
040 507 2852