Lapset vetoavat oikeuksiensa puolesta Intian parlamenttivaaleissa

Lapset eri puolilta Intiaa vaativat lisää budjettivaroja terveyteen ja koulutukseen sekä enemmän painoarvoa lasten oikeuksille poliittisessa päätöksenteossa. Intian yli miljardin ihmisen väestöstä noin 40 prosenttia on alle 18-vuotiaita.

Yli tuhat lasta on laatinut yhteisen vaalijulistuksen, joka keskittyy erityisesti lasten terveyden, koulutuksen, suojelun sekä osallisuuden parantamiseen.

Lapset vetoavat muun muassa sen puolesta, että jokaisesta kylästä löytyisi tulevaisuudessa kunnollinen koulu ja terveysasema ja että kaikki lapset rokotettaisiin ehkäistävissä olevia tauteja vastaan.

Kolmasosa maailman aliravituista lapsista elää Intiassa ja joka minuutti maassa menehtyy kolme lasta täysin hoidettavissa oleviin syihin. Yli puolet 6–18-vuotiaista ei käy lainkaan koulua. Kaksi kolmasosaa heistä on tyttöjä.

Yhteinen vaalijulistus perustuu lasten omaan arvioon YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen toimeenpanosta Intiassa. Maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Vaalijulistuksen koonneet lapset edustavat World Visionin eri puolilla maata ylläpitämiä lasten oikeuksien kerhoja.

– Lapset ovat arvioineet maansa tilannetta lasten näkökulmasta, miettineet heille tärkeitä parannuskohteita omissa kylissä ja muokanneet ne sitten kansallisen tason tavoitteiksi, Suomen World Visionin Aasian aluepäällikkö Minna Temisevä kertoo.

Lasten delegaatio luovutti julistuksen myös nykyisen hallituspuolueen eli Kongressipuolueen keulahahmoille Rahul Gandhille sekä Sonia Gandhille.

– Rahul Gandhi otti meidät hienosti vastaan. Toivon, että hän ottaa huomioon ne asiat, joista kerroimme, toteaa tilaisuuteen osallistunut Rakhi Harigoswami, 16.

World Visionin kehitysyhteistyön tavoitteena on tukea lasten hyvinvointia ja voimaantumista, jotta lapset vaikuttaisivat positiivisesti omissa yhteisöissään ja maissaan. Suomen World Visionilla on Intiassa yhdeksän aluekehitysohjelmaa ja erityishanketta.

Lisätietoja:

Minna Temisevä
aluepäällikkö, Aasia
(09) 6818 3050
minna.temiseva@worldvision.fi