Oikeus kasvaa ehjänä naiseksi

 Tyttöjen sukupuolielinten silpominen on vakava este ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumiselle, muistuttaa Suomen World Vision kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.

Arviolta kaksi miljoonaa tyttöä silvotaan vuosittain, suurin osa heistä Afrikassa. Mikään uskonto ei edellytä sukuelinten silpomista, vaan tuskallinen käytäntö perustuu kulttuuriin.

Suomen World Vision on tehnyt silpomisen vastaista työtä vuodesta 1999. Hankkeita on toteutettu Keniassa ja vuodesta 2003 lähtien myös Somaliassa.

”Somaliassa yli 16 000 ihmistä on osallistunut koulutuksiimme silpomisen aiheuttamista terveysongelmista ja tyttöjen oikeuksista”, Suomen World Visionin erityisasiantuntija Ulla Tervo kertoo.

”Kolmen viime vuoden aikana 96 silpojaa on vaihtanut Somaliassa kokonaan ammattia ja kylissä tapaa jo nuoria tyttöjä, jotka kertovat avoimesti, ettei heitä ole silvottu.”
Silpomisperinne voidaan lopettaa vain pitkäjänteisellä työllä. Terveysvalistuksen ohella parannetaan tyttöjen koulutus- ja toimeentulomahdollisuuksia. Somaliassa yhteistyötä tehdään myös uskonnollisten johtajien kanssa.

”Muutoksen on lähdettävä yhteisön sisältä. Myös miesten ja poikien on hyväksyttävä ajatus silpomattomasta aviopuolisosta, tyttärestä tai miniästä”, Ulla Tervo toteaa.

Ehkäisevän työn lisäksi Suomen World Vision tukee korjausleikkauksia, joilla korjataan silpomisesta syntyneet vauriot kuten pidätyskyvyn menetys. Tähän mennessä leikkauksiin on päässyt noin 100 naista ja tyttöä.

Suomen World Visionin silpomisen vastaista työtä voi tukea esimerkiksi ryhtymällä lapsen oikeuksien kummiksi tai Lahjaksi lehmä -verkkokaupan kautta hankkimalla 550 euron hintaisen korjausleikkauksen.
 

Lisätietoja:

Ulla Tervo
erityisasiantuntija
(09) 6818 3070
ulla.tervo@worldvision.fi
 

Tutustu myös:

Artikkeli: Somalialaisen Moallinin tarina: Silpojasta yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi

Artikkeli: Aikuisuuteen ilman vahingollista perinnettä - rohkaisevia tuloksia silpomisen vastaisessa työssä

Kuuntele haastattelu:
Tytöstä naiseksi ehjänä.
Haastateltavana Suomen World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Saukko. Haastattelija Pauliina Tuomola. Kesto noin 5 min.