Maailmanlaajuinen talouden heikkeneminen lisää hiv- ja aids-työn tuen tarvetta

Tänä vuonna Maailman aids-päivää 1.12. vietetään kansainvälisen talouskriisin varjossa. Kriisi uhkaa etenkin köyhien perheiden ja lasten toimeentuloa, sillä he kärsivät taantuman vaikutuksista vakavammin kuin mikään muu ryhmä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä hivin ja aidsin varjossa eläviin lapsiin. Muutoin seuraukset, ihmishenkien ja toivon menetys, voivat olla arvaamattomat jo lähitulevaisuudessa.

Vuonna 2007 Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asui 22 miljoonaa hiv-positiivista ihmistä, eli kaksi kolmasosaa maailman kaikista hiv-tartunnan saaneista. Seutu kärsii maailman vakavimmista köyhyys- ja elintarvikeongelmista. YK:n Maailman ruokaohjelman mukaan kipeimmin ulkopuolista ruoka-apua tarvitsevista 30 maasta 22 sijaitsee tällä alueella.

Miljoonat afrikkalaislapset ovat vailla riittävää ruokaa, terveydenhoitoa, koulutusta ja suojaa. Monissa perheissä vanhemmat ovat hiv-tartunnan vuoksi liian heikkoja elättämään lapsiaan, ja osa lapsista kantaa hi-virusta myös itse. Yli 15 miljoonaa lasta on menettänyt yhden tai molemmat vanhemmistaan aidsille.

Hiv-lääkitys on monen pahimmin kärsivissä yhteisöissä asuvan ulottumattomissa. Talouden heikkenemisen nakertaessa kotitalouksien tuloja, voi moni joutua myös valitsemaan lääkkeiden hankinnan ja muiden perustarpeiden välillä. Myös elintarvikkeiden ja kuljetusten hinnat ovat nousussa eri puolilla Afrikkaa. 

Haastavina aikoina voimavaroja on kasvatettava, jotta etenkin lapsille voidaan taata välttämätön hoito ja apu. Apua tarvitaan erityisesti orpojen hoitamiseen, virustartunnan estämiseen äidistä lapseen ja lasten hiv-lääkitykseen.

Suomen World Vision tekee hiv ja aids -työtä kuudessa erityishankkeessa Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Lisäksi se kuuluu osana jokaiseen aluekehitysohjelmaan.

Lisätietoja:
Suomen World Vision
Afrikan aluepäällikkö
Juha Virtanen
puh. 09 6818 3055
juha.virtanen@worldvision.fi

World Visionin tekemä hiv ja aids -työ

  • World Vision on toiminut aids-pandemian lievittämiseksi lähes 20 vuotta.
  • Järjestön ensimmäinen avustusohjelma auttoi Ugandan aids-orpoja ja heidän sijaisperheitään, järjesti hoitoa hiv-tartunnan saaneille romanialaislapsille ja auttoi thaimaalaisia tyttöjä ja nuoria naisia pääsemään eroon prostituutiosta.
  • World Visionin aids-ohjelmat toimivat yli 60 maassa.
  • Viime vuonna pelkästään Afrikassa yli 842 000 orpoa ja hädänalaista lasta sai yhteisön tarjoamaa hoitoa World Visionin tuella ja 895 000 sai valistusta hi-virukselta suojautumiseen.