Lahjalaseilla nähdään Keniassa

Katso tämän linkin kautta kuvasarja matkan annista

Suomen World Vision ja Cazze-optikot matkustivat jo toista kertaa Kenian Meibekiin tekemään paikallisille näöntarkastuksia ja viemään suomalaisten lahjoittamia silmälaseja niitä kipeästi tarvitseville. Millaisissa oloissa näöntarkastuksia tehtiin, ja miten paikalliset reagoivat huomatessaan näkevänsä taas kunnolla?

Yli tuhat Kenian Meibekin asukasta sai elokuussa itselleen sopivat lasit, ja pystyy taas näkemään ja toimimaan kunnolla. Kiitos lasien saamisesta kuuluu niille suomalaisille, jotka lahjoittivat omia, vanhaksi käyneitä silmälasejaan Suomen World Visionin ja Cazze-optikoiden yhteisprojektiin. Silmälaseja kuljetettiin Meibekiin Nähdään Keniassa! -operaation tiimoilta jo toista kertaa ja lasien keräys jatkuu edelleen Cazze-liikkeissä.

- Matkan aikana teimme näöntarkastuksen yli 1100 meibekiläiselle, ja suurimmalle osalle pystyimme luovuttamaan sopivat silmälasit heti näöntarkastuksen yhteydessä. Joudumme tekemään vain noin kymmenet lasit Suomessa ja lähettämään ne Meibekiin myöhemmin, kertoo matkalla mukana ollut Cazze-optikko Tuula Kapanen tyytyväisenä.

Silmälasit ovat Meibekissä ylellisyystavara, johon vain harvalla on varaa. Sopivien lasien saaminen oli paikallisille asukkaille iso asia.
- Kun meibekiläiset saivat silmälasit ja huomasivat, miten hyvin niillä näkee, leveä hymy levisi heidän kasvoilleen. Mieleenpainuvin palaute tuli eräältä vanhalta mieheltä, joka oli uusista lukulaseistaan niin iloinen, että alkoi tanssia ja kiitteli vuolaasti lasien lahjoittajia.

Silmälaseja vietiin Keniaan nyt toista kertaa, ja seuraava näönhuollon matka tehdään ensi vuonna. Tuula Kapanen kertoo yllättyneensä positiivisesti suomalaisten halusta auttaa.

- Saimme lahjoituksena todella paljon silmälaseja Meibekiin vietäväksi. Tarpeettomiksi käyneitä lasejaan toivat sekä nuoret että vanhat, esimerkiksi eräässä tamperelaisessa vanhainkodissa silmälaseja oli varta vasten kerätty meitä varten, ja niitä tuotiin Cazze-liikkeeseen kokonainen laatikollinen.

Tarkastus ujostutti potilaita
Suomessa näöntarkastuksia tekemään tottuneet saivat Meibekissä sopeutua uudenlaisiin työskentelyoloihin. Näöntarkastuksia varten varatun erillisen tilan sijaan tarkastuksia tehtiin paikallisissa kouluissa ja terveyskeskuksissa, joiden ikkunat peitettiin kankailla.

- Näöntarkastuksen tekeminen on täysin erilaista Keniassa kuin Suomessa. Tilojen suhteen jouduttiin vähän improvisoimaan, mutta tarvittavat välineet eli skiaskooppi, näöntarkastustaulu ja koekehykset meillä oli mukana, Kapanen kertoo.

Silmälaseistakaan ei aina ollut apua näöntarkastustaulun numeroiden ja kirjaimien tulkitsemisessa, sillä osa näöntarkastuksessa käyneistä meibekiläisistä ei osannut lukea. Lukutaidottomien, etupäässä iäkkäämpien ihmisten, näköä testattiin muun muassa sillä, minkä vahvuisilla laseille he näkivät pujottaa langan neulansilmään.
- Monet meibekiläiset olivat joko niin ujoja tai jännittyneitä, että tulkitkaan eivät tahtoneet saada selvää heidän vastauksistaan. Heiltä piti kysyä useaan kertaan, millä linsseillä he näkevät neulansilmän parhaiten. Lopulta kaikille tuli oikeanvahvuiset lasit.

Kaihileikkauksia ja silmätippoja

Näöntarkastusten ja silmälasien luovuttamisen lisäksi Meibekissä hoidettiin myös muita silmäongelmia. Paikalliset asukkaat kärsivät muun muassa silmien kutinasta, joka johtuu savuärsytyksestä: ateriat valmistetaan sisätiloissa avotulella, josta nouseva savu ärsyttää silmiä. Lääkkeeksi jaettiin silmätippoja.
Nähdään Keniassa -operaation aikana tehtiin myös 134 kaihileikkausta, joiden tarve oli huomattu jo edellisellä matkalla.
- Kaihileikkaus maksaa Keniassa noin 150 euroa. Summa on niin suuri, että paikallisilla asukkailla ei ole varaa mennä leikkaukseen. Maaseudulla leikkauksia ei tehdä lainkaan, eikä moni maalla asuva ole koskaan käynyt oman kotikylänsä ulkopuolella. Nyt World Vision järjesti paikalliset lääkärit tekemään leikkauksia, ja Cazze huolehti kustannuksista, Cazze-optikko Tuula Kapanen sanoo.

 

Faktaa:

  • Suomen World Vision tekee yhteistyötä Cazze-optikoiden kanssa toista vuotta. Ensimmäinen näönhuollon matka ja Suomesta lahjoitettu silmälasilasti toimitettiin Kenian Meibekiin toukokuussa 2007.
  • Tänä vuonna elokuun lopussa tarkastettiin näkö yli 1100 meibekiläiseltä. He saivat Suomesta lahjoitetut oikeanvahvuiset silmälasit ja aurinkolasit.
  • Uutena toimenpiteenä kenialaiset silmälääkärit tekivät 134 kaihileikkausta.
  • Suomen World Vision on toiminut Keniassa 1980-luvulta ja Meibekin alueella vuodesta 2004.
  • Meibekissä tehdään pitkäkestoista kehitysyhteistyötä mm. puhtaan veden saantiin, koulutukseen ja terveydenhuoltoon liittyen ja silmälasikeräys on tarpeellinen lisä tähän.
  • Meibekin alueen pitkäkestoista kehitystyötä tukevat myös ulkoasianministeriö ja parituhatta kummia Suomesta.
  • Silmä- ja aurinkolasikeräys jatkuu Cazze-liikkeissä. Kolmas näönhuollon matka alueelle toteutetaan ensi vuonna.
  • Silmälasit mullistivat monen elämän. Näköpiiristä kadonneet maisemat ja jopa lähiomaiset palasivat jälleen näkyviksi.