Nähdään Keniassa! - vie vanhat silmälasisi Cazze-liikkeeseen

Suomen World Vision ja Cazze keräävät käytettyjä silmä- ja aurinkolaseja Kenian Meibekissä jaettavaksi. Keniassa on paljon silmäsairauksia, jotka johtuvat muun muassa puhtaan veden puutteesta, kirkkaasta auringonpaisteesta, pölystä, tuulesta sekä asuintiloissa olevasta savusta. Auttaminen on helppoa, sillä kuka tahansa voi lahjoittaa käytöstä poistuneet lasinsa lähimpään Cazze-liikkeeseen.

- Silmälasikeräys on tarpeellinen lisä Meibekin alueella tehtävässä pitkäaikaisessa kehitystyössä, ja se antaa osaltaan mahdollisuuden auttaa tärkeässä asiassa. Jo parituhatta suomalaiskummia tukee säännöllisesti Meibekin alueen ihmisten toimeentulon, terveyden ja lasten koulumahdollisuuksien parantamista, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionista.

- Tavallisille ihmisille silmälasien ostaminen on käytännössä mahdotonta, sillä uudet silmälasit maksavat Keniassa opettajan kymmenen kuukauden palkan verran ja koko maassa on vain noin 50 silmälääkäriä, jatkaa Ulla Tervo.

Perillemeno ja lahjalasien sopivuus ovat operaatiossa taattuja, sillä järjestön työntekijöiden lisäksi joukko vapaaehtoisia ja omalla kustannuksella matkaavia Cazze-optikoita suuntaavat elokuun lopussa Keniaan. Näönhuollon ammattilaisten tehtävänä on paikan päällä tarkastaa meibekiläisten näkö ja antaa tarvitseville oikeanvahvuiset lasit.

Ensimmäinen näönhuollon matka Keniaan toteutettiin jo runsas vuosi sitten, jolloin näöntarkastuksia tehtiin neljän päivän aikana 860. Nyt vierailu on ajoitettu koululaisten loma-aikaan.

- Erityisesti nuoret tarvitsevat yleensä pluslaseja, sillä he eivät näe lukea kunnolla. Silmälasien saaminen parantaa heidän mahdollisuuksiaan oppia, toteaa viime matkalla mukana ollut Cazze-optikko Jukka Koivu.

Myös aurinkolaseja tarvitaan

Pluslasien lisäksi matkalle kaivataan mukaan miinusmerkkisiä laseja ja aurinkolaseja.

- Lukulasien tarve johtuu muun muassa kirkkaasta auringonpaisteesta. Etenkin lapsille olisi hyvä saada aurinkolaseja, sillä niillä saataisiin ehkäistyä osa silmäsairauksista. Afrikassa aurinko paistaa paljon enemmän ja kirkkaammin kuin Suomessa, muistuttaa Koivu.

Ainoana vaatimuksena ehjät lasit

Meibekiläisille lahjoitettavaksi sopivat kaikki hyväkuntoiset lasit, joissa ovat sangat, linssit ja ruuvit paikoillaan. Linssien vahvuuksia ei välttämättä tarvitse tietää, sillä lasit tarkastetaan ennen matkaa. Kehysten trendikkyydellä tai muodikkuudella ei ole merkitystä.

Kerromme matkan jälkeen tarkemmin kotisivuillamme Meibekissä tehdyistä näöntarkastuksista, lasien saamasta vastaanotosta ja matkalle osallistuneiden Cazze-optikoiden kokemuksista.

Lisätietoja:

Ulla Tervo, erityisasiantuntija ja Kenian ohjelmavastaava, Suomen World Vision
puh. (09) 6818 3070, gsm 040 586 4419, ulla.tervo@worldvision.fi

Taustaa:

  • Suomen World Vision on toiminut Keniassa 1980-luvulta lähtien ja sillä on tällä hetkellä 8 eri kehitysohjelmaa maassa.
  • Suomen World Visionin ja Cazzen yhteistyö jatkuu vielä 2 vuotta, joten vanhoja laseja voi toimittaa Cazze-liikkeisiin myös elokuun jälkeen.
  • Cazze tuki Meibekin vesiputkiverkoston rakentamista lahjoittamalla jokaisesta joulukuussa toteutetusta näöntarkastuksesta metrin vesiputkea Lahjaksi lehmä -verkkokaupan kautta, kuka tahansa voi lahjoittaa vesiputkea verkostoon.
  • Lue lisää Meibekin alueesta ja vesiputkiverkoston etenemisestä.
  • Linkin kautta löydät lähimmän yli 100:sta Cazze-liikkeestä.