Sariannaa kiinnostaa kehitysmaa-asiat

Yksi kevään puhutuimmista ylioppilaista 9 laudaturia kirjoittanut Sarianna Mankki saa valkolakkinsa yli 30 000 uuden ylioppilaan kanssa lauantaina.

Historiallinen saavutus on ollut näkyvästi esillä mediassa, alkuun hämmennykseen asti, myöntää Sarianna. Nyt häly lähinnä ihmetyttää. Oman saavutuksen sijaan Sarianna puhuisi mieluummin heikompiosaisten asioista.

Kummilapsi Ugandasta

Kehitysmaa-asioista kiinnostunut nuori seuraa aktiivisesti alaa ja toimii oikeudenmukaisemman maailman hyväksi päivittäisten valintojen kautta. Sariannalla on ystävänsä kanssa 5-vuotias kummilapsi Ugandasta Suomen World Visionin kautta. Kulutuskäyttäytymisessään hän on tiedostava ja tarkka ja kannustaa kaikkia samaan.

- Harvalla on mahdollisuus antaa koko elämäänsä kehitysasioiden hyväksi, mutta jokaisella on mahdollisuus tehdä näennäisesti pieniä päivittäisiä valintoja, joilla on oikeasti iso merkitys. Eettiset lahjat ja Reilu kauppa ovat hienoja asioita, tiivistää Sarianna.

Kummiksi Sarianna ei päätynyt sattumalta, vaan kypsytteli asiaa pidempään. Kun ystävä sitten ehätti ensin ehdottamaan kimppakummiutta, ei Sariannan tarvinnut miettiä asiaa.

- Halusimme kummilapsen mahdollisimman köyhästä maasta, siksi valitsimme Ugandan. Maksamalla yhdessä ystävän kanssa suurempaa kummimaksua, saamme avustettua enemmän, perustelee Sarianna ratkaisua.

Kauppapolitiikka epäoikeudenmukaisinta

Kiinnostus kehitysmaiden asioihin on kasvanut vuosien myötä tiedon karttuessa.

- Reaalikokeessa oli pakolaisiin ja aids-pandemiaan liittyvät kysymykset ja kehitysyhteistyö on ollut muutenkin entistä näkyvämmin uutisissa esillä, iloitsee Sarianna ja myöntää seuraavansa ahkerasti mediaa.

Epäoikeudenmukaisimmaksi asiaksi maailmassa hän nostaa kauppapolitiikan.
- Nykyiset rikkaat maat vaativat kehitysmailta vapaakaupan hyväksymistä, vaikka ne itse saivat oman tuotantonsa ja taloutensa kasvuun juuri pitämällä tullisuojia maansa ympärillä. Kehitysmailta yritetään nyt siis kieltää ne toimet, joiden avulla muut aiemmin vaurastuivat, sanoo Sarianna.

Suomen kehitysapukysymykseen hänellä on selkeä mielipide.
- En tietenkään ole asiantuntija näissä asioissa, silti on häpeällistä, ettei 0,7 % kehitysavun tavoitetta ole saavutettu.

Suomen World Vision onnittelee kaikkia kevään uusia ylioppilaita ja muista oppilaitoksista valmistuneita. Sariannaa olemme muistaneet Lahjaksi lehmä -verkkolahjakaupan ruokakorin kautta, josta hän vilpittömän ilahtuneena kiitti. Sariannan lisäksi lahja ilahduttaa kehitysmaassa lahjansaajaa.