World Visionin apu saavuttanut ruohonjuuritason

World Vision on jakanut Myanmarissa kriisin ensimmäisten päivien aikana 35 tonnia riisiä ja 18 000 litraa juomavettä. Puhtaan veden saanti on erityisen tärkeää tilanteessa. Järjestö on jakanut myös vaatteita, huopia ja pressuja.

World Vision on ollut paikalla kriisin ensimmäisestä päivästä lähtien. Järjestöllä on toimintaa Myanmarissa 10 alueella. World Visionin arviointiryhmät ovat myös sijoittuneet viidelle vaikeimmille alueille Ayerarwaddylla, myös Bogalayssa. Ryhmä määrittää kiireisimmät avustustarpeet.

Myanmarin hallitus on antanut World Visionin toimia, sillä tähän mennessä operaatio on tapahtunut World Visionin myanmarilaisen henkilökunnan toimesta. Hallitus on ollut myötämielinen humanitaarisiin operaatioihin, jotka on toteutettu paikallisten ihmisten toimesta. World Visionilla on 580 myanmarilaista työntekijää.

”Järjestömme kautta kulkeutuva apu jaetaan Myanmarissa World Visionin oman henkilökunnan kautta. Apu ei ole mennyt hallituksen jaettavaksi”, kertoo Juha Virtanen.

Myanmarin World Vision on tehnyt maassa vuosikymmeniä pitkäaikaista kehitysyhteistyötä ruohonjuuritasolla parantamalla erityisesti lasten elinoloja.

Lapset erityisen uhan alla Myanmarissa

Nargis-syklonista selvinneet lapset ovat erityisen haavoittuvaisia, sillä heitä uhkaavat sairaudet ja vesiteitse kulkeutuvat taudit. Fyysisten tautien lisäksi lapset ovat erityisen alttiita psykologisille traumoille. Meriveden lisäksi vesilähteitä ovat saastuttaneet vedessä ajelehtivat tuhannet ruumiit ja eläinten raadot.

”Kulkutaudit leviävät likaisen veden, huonon viemäröinnin ja hyttysten välityksellä. Lasten ja heidän perheidensä auttaminen on etusijalla, sillä ripuli, punatauti, malaria ja muut taudit leviävät tällaisen katastrofin seurauksena”, sanoo lasten kehitykseen erikoistunut Samson Jeyakumar Myanmarin World Visionista.
Myös lasten auttaminen henkisestä traumasta selviämiseksi on prioriteettilistamme kärjessä, jatkaa Jeyakumar.

“Katastrofin jälkeen lapset tuntevat turvattomuutta, uhkaa ja ahdistusta. Heidän täytyy saada tuntea olonsa turvallisemmaksi, jotta he selviäisivät kokemuksesta. Kymmenet tuhannet lapset ovat nähneet kotiensa tuhoutuvan, perheenjäsentensä menehtyvän, muita menehtyneitä tai yrittävät nyt selvitä katastrofin runtelemassa ympäristössä”, päättää Jeyakumar.

Suomen World Vision lähettää operaatioon alkuvaiheessa 36 000 euroa

Suomen World Vision lähettää yksityisiä varoja Myanmariin alkuvaiheessa 36 000 euroa. Suomalaisille on avattu keräystilit Suomen World Visionin kautta, jotta he voivat osallistua kansainvälisen World Visionin operaatioon.

Avuntarve Myanmarissa on pitkäkestoinen, sillä arvioiden mukaan noin miljoona on jäänyt kodittomaksi, kymmenettuhannet asuvat luostareissa, kouluissa, tuhoutuneissa kodeissa tai sukulaisten luona. Hirmumyrskyn pitkäaikaiset vaikutukset kohdistuvat köyhyydestä kärsiviin haavoittuviin yhteisöihin, erityisesti naisiin ja lapsiin.

Voit auttaa Myanmarin myrskyn uhreja osoitteessa www.katastrofi.fi seuraavien verkkopankkien kautta: Nordea, Sampo, OP ja Sp/Pop. Lahjoitustili on 174530-28185, viite 3955.

Ajankohtaista tietoa Myanmarin tilanteesta päivitetään World Visionin kotisivuille:
World Vision - Asian Pacific
World Vision International

lisätietoja:
Juha Virtanen,
hankekoordinaattori, Suomen World Vision
puh. (09) 6818 3050, 040 55 22737