Poliittinen sopimus päättänee levottomuudet - Keniassa silti pitkäkestoinen avuntarve

Kenialaisia kaksi kuukautta koetelleen poliittisen epävarmuuden ja väkivaltaisuuksien arvellaan päättyvän, kun presidentti Mwai Kibaki ja oppositiojohtaja Raila Odinga allekirjoittivat helmikuun lopussa poliittisen sopimuksen. Julkinen allekirjoitustilaisuus herätti innostunutta toiveikkuutta kenialaisten keskuudessa. Allekirjoitustilaisuudessa olivat läsnä myös Afrikan Unionin puheenjohtaja, Tansanian presidentti Jakaya Kikwete ja kriisin pääneuvottelija Tri Kofi Annan.

”Olemme iloisia, että Kibaki ja Odinga ovat osoittaneet halukkuutta tehdä yhteistyötä ja kutsuneet kaikki kenialaiset tekemään samaa. Uskomme, että siten toipuminen käy nopeasti ja auttaa meitä jatkamaan normaalisti ohjelmiemme toteuttamista,” kommentoi Kenian World Visionin johtaja tri Girma Begashaw.

”Tiedostamme, että kyseessä on tällä hetkellä ainoastaan sopimus, joka vaatii toteutuakseen kaikkien kenialaisten tukea,” Begashaw lisää.

Poliittinen sopimus luo perustan hallitukselle, jossa paikat jaetaan tasan. Perustettavan pääministerin viran täyttää parlamentin enemmistöpuolueen edustaja. Tässä tapauksessa Raila Odingan Oranssi demokraattinen liike.
 

Pitkäkestoinen avuntarve

Keniassa tarjoutuu tilaisuus toipumiselle, sovinnolle ja jälleenrakennusprosessille. Vaikka tilanne maassa tasaantuisi, ei avuntarve lopu sopimuksen syntyyn. Yli 300 000 pakolaista asuu edelleen pakolaisleireissä eri puolilla maata ja heidät on asutettava uudelleen.

Myös kriisin kauaskantoisemmat vaikutukset ovat näkyvissä jo nyt maan eri alueilla.
Korkea inflaatio, alentunut valtion verokertymä, vähentynyt turismi, menetetyt työpaikat ja yleinen toivottomuus on aiheuttanut traumoja sekä aikuisille että lapsille.

Huhtikuussa Keniassa alkaa myös kylvökausi. World Vision auttaa paikallisia maataloudenharjoittajia, jotta ihmiset saisivat ruokaa Hautavajoaman alueelta, joka tunnetaan Kenian vilja-aittana.

Kaikkiaan World Vision on tukenut kriisin aikana yli 70 000 pakolaista 13 leirissä ruoan, veden ja psykologisen tuen kautta sekä tarjonnut lapsiturvallisia oloja ja lastensuojelukoulutusta. Suomen World Visionin apu on ollut merkittävä osa kokonaisuutta.

Avustettaessa Kenian kriisissä kärsineitä, käytäthän Suomen World Visionin lahjoitustileissä viitettä 3942
Nordea: 174530-28185, Sampo: 800016-71276724
Helsingin OP: 578038-236019, Nooa Säästöpankki: 440520-264944Lisätietoja

Ulla Tervo, erityisasiantuntija ja Kenian hankevastaava, Suomen World Vision,
puh. (09) 6818 3070, gsm 040 586 4419, ulla.tervo@worldvision.fi