Nuorten äänenä YK:ssa: kenialainen roolimalli New Yorkissa

Kenialainen Teresa Cheptoo sai 16-vuotispäivälleen arvovaltaiset puitteet. Hänet oli kutsuttu New Yorkiin puhujaksi YK:hon Pekingin sopimuksen seurantakokoukseen, jossa teemana oli tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen.

Istunnon toisena tavoitteena oli antaa ääni nuorille ihmisille, jotka ovat innoituksena omissa yhteisöissään.

Nuoresta iästään huolimatta Teresa on jo vuosia toiminut roolimallina omalla kotiseudullaan. Hän on puhunut nuorten tapaamisissa lasten oikeuksista ja sukuelinten silpomisen haitoista. Hän on itse käynyt läpi vaihtoehtoisen aikuistumisriitin, johon silpominen ei kuulu, ja selvittänyt peruskoulun luokkansa parhaana.

New Yorkissa Teresa puhui vakuuttavasti omasta työstään Marich Passin hankkeessa, jossa sukuelinten silpomisen vastaista työtä on hyvin tuloksin tehty Suomen World Visionin ja Suomen ulkoministeriön tuella jo vuodesta 2000.

Teresa Cheptoo ja Marich Passin silpomisen vastaisen hankkeen koordinaattori Winnie Kangogo YK:n edessä maaliskuussa 2007


”Perheessämme on kahdeksan lasta, mutta vanhempamme ovat kouluttaneet tyttöjä ja poikia tasapuolisesti. Isä kävi lukion loppuun, mutta äiti avioitui senaikaisen käytännön mukaan jo 15-vuotiaana. Sukuelinten silpominen johtaa lapsiavioliittoihin ja teiniraskauksiin. Siihen loppuu myös tyttöjen koulunkäynti ja se tietää monia menetettyjä mahdollisuuksia”, Teresa kertoo.

”Jo nyt muutamilla ikätovereillani on omia lapsia, joista heidän on vaikea pitää huolta, kun oma koulu on jäänyt kesken. Edessä on vain vuosien raskas työ uudessa perheessä kaikkien käskyläisenä.”

Teresa on juuri aloittanut lukio-opintonsa Nairobin lähellä ja hänen tavoitteenaan on juristin ammatti. ”Haluan puolustaa tyttöjen oikeuksia ja saattaa teoistaan vastuuseen ne, jotka niitä loukkaavat.”

Teksti ja kuva:
Ulla Tervo,
Pekingin sopimuksen seurantakokouksessa maaliskuussa 2007


Yle Terveys uutisoi sukuelinten silpomisesta (3.4.07)
Daily Times uutisoi New Yorkin YK-kokouksessa annetusta
    silpomisen ja lapsiavioliitot tuomitsevasta julkilausumasta (11.3.07)

Tiedote Teresan puheesta UNGEI:n paneelissa
   (The United Nations Girls' Education Initiative, 1.3.07)


Lisätietoja:
Suomen World Vision Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@worldvision.fi
(09) 681 8300