Jheovani syö nyt muutakin kuin perunaa

 

 

Perulaissisarukset Jheovani ja Magaly voivat nyt paremmin, syövät monipuolisempaa ruokaa eivätkä sairasta enää jatkuvasti. Perhe sai apua arkensa uudistamiseen  World Visionilta. Työ rahoitetaan kummien tuella.

Neljävuotias perulainen Jheovani nukahti usein kesken koulumatkan, kun hän palasi esikoulusta kotiin isosiskonsa Magalyn kanssa. Heidän isänsä Benedictin piti etsiä heitä, ja kaksikko löytyi yleensä tienvarresta puun alta. 

─ Muistan vain, että olin todella väsynyt, nyt 12-vuotias Jheovani miettii.
Hän ei tiennyt, että uupumus johtui anemiasta ja aliravitsemuksesta.

Nelihenkinen perhe asui tuolloin vielä pikkuruisessa kodissa, jossa oli vain yksi huone. Koti oli kasattu savesta ja oljista. Lapset tekivät läksynsä, ja perhe valmisti ruuan, nukkui sekä kasvatti marsunsa, koiransa ja kissansa samassa huoneessa. Eläimet ulostivat ainokaiseen huoneeseen, ja uuni savutti sisälle niin paljon, että lapsilla oli hengitysvaikeuksia ja ihotulehduksia. Vanhemmat ja lapset söivät ruokansa lattialla, minkä takia eläimet pääsivät syömään heidän lautasiltaan. Ruoka koostui lähinnä perunoista eikä koskaan ollut saatavilla vihanneksia, hedelmiä tai lihaa.

World Visionin terveellinen asumus -projekti mullisti Jheovanin ja Magalyn perheen elämän. Isä Benedictin silmät avautuivat, kun hän näki, millaisia muutoksia alueen muiden perheiden arkeen oli tullut. Hän kertoi perheenjäsenilleen näkemästään.

─ Miksi meidän perheemme ei pystyisi muutokseen, jos toiset perheet kykenevät siihen, Jheovani penäsi isältään. Myös perheen äiti Josefina innostui ajatuksesta osallistua projektiin.

 

Hyvinvointia uudesta kodista ja ruokavaliosta

Jheovani ja kaikki perheenjäsenet ovat nyt terveempiä kuin ennen. World Vision auttoi heitä ja muita alueen köyhimpiä ihmisiä uudistamaan kotejaan niin, että niissä on vessa, pesumahdollisuus sekä erilliset tilat ruuanlaitolle, nukkumiselle ja kotieläimille. Työssä ovat mukana myös kunta ja joukko muita toimijoita.

Benedictin ja Josefinin perhe on oppinut, että marsun liha on paras ravinnonlähde heidän lapsillensa, koska siinä on proteiinia eikä se sisällä rasvaa. Benedict kasvattaa nyt 200 marsua, joita hän myy eteenpäin. Hän pystyy maksamaan tuloilla lasten koulunkäynnin ja ostamaan banaaneja ja omenoita ruokapöytään.

─ Aikaisemmin talossani vallitsi surullinen tunnelma. Lapset palelivat, ja heillä oli ripulia. World Visionin ansiosta opimme viljelemään luomutarhaa ja saimme kasvisten siemeniä. Nyt meillä on sipuleita, porkkanoita, lehtijuurikasta, korianteria, salaattia, minttua ja oreganoa. Syömme kasviksia joka päivä.

Teksti: Sara Saenz Ramirez

Käännös: Emilia Rodriguez