Kummimatkasta tuli lähtölaukaus kummisuhteelle

Tamperelainen Sara Pihlaja ei ollut koskaan pohtinut osallistuvansa kehitysyhteistyöhön tai ajatellut matkustavansa Etelä-Amerikkaan. Nyt hän on  6-vuotiaan Rufon kummi ja kantaa sydämessään muistoja viime syksyisestä Perun-matkasta.

Sara sai Perun-matkan lahjaksi anopiltaan, joka oli voittanut sen World Visionin kummimatka-arvonnassa.

- Nyt minulla on Perusta aivan erilainen näkemys. Parasta oli, että pääsin paikallisten ihmisten pariin näkemään heidän arkeaan. Samalla sain hyvän kuvan siitä, millainen on perulaisen yhteiskunnan nykytila. Opintomatka oli ainutlaatuinen tapa matkustaa pintaa syvemmälle. Minulle syttyi halu ottaa vielä lisää selvää perulaisesta elämästä.

Uusi ystäväni Rufo

- En ollut aikaisemmin ajatellut ryhtyväni kummiksi, mutta koska matkaan kuului kummilasten tapaaminen, halusin kokea myös tämän. Matkasta tuli kummiuteni alku, lähtölaukaus kummisuhteellemme. Tästä se sitten rakentuu eteenpäin. Varmasti se, että olen tavannut lapsen ja hänen perheensä, sitouttaa minua häneen. 

- Rufo oli pikkuriikkisen kokoinen 6-vuotias poika. Kun tulimme tapaamiseen, näin hänet muiden lasten joukossa odottamassa meitä kummeja. Tunnistin hänet heti. Toin hänelle tuliaisiksi piirustustarvikkeita, kirjoja, leluja ja kengät. 

- Juttelin paljon Rufon äidin kanssa. He asuvat Pitumarcan kylän lähellä ylhäällä vuorilla ja elävät vaatimatonta maalaisarkea viljellen papua ja maissia ja hoitaen kolmea lehmää. Rufo tykkää autoista, mutta ei ole päässyt matkustamaan niillä vielä paljoakaan Kummitapaamiseen tullessa perhe sai autokyydin. Rufolle se oli ollut ensimmäinen kerta ison auton kyydissä, ja hän oli ollut siitä innoissaan. Kyytiin noustessaan hän oli tiedustellut jo kuljettajalta, että oletko sinä se minun kummini. 

- Yhteisellä ajallamme piirtelimme eläimiä ja väritimme yhdessä kuvia. Olimme läsnä toisillemme. Näytin hänelle kuvia koirastani ja kerroin, millaisia temppuja se osaa tehdä. Lähdön hetkellä halasin Rufon äitiä todella pitkään. Oli ihanaa huomata, että välillemme syntyi yhteisymmärryksen tunne. 

Kuin Suomessa vuosikymmeniä sitten

- Tilanne Perussa on samankaltainen kuin Suomessa sata vuotta sitten. Oli todella mielenkiintoista päästä tutustumaan kehitysyhteistyöhön. Sehän on paikallisten ihmisten kannustamista, jotta he voisivat toimia omien oikeuksiensa puolesta. Sellaista sen pitääkin olla.

- En ollut tullut ajatelleeksi ennen, mitä se on käytännössä. En ollut myöskään aikaisemmin lahjoittanut kehitysyhteistyöhön tai toiminut vapaaehtoisena. Tulin matkalle tutustumaan avoimin mielin, ja näin, miten kummina voin seurata yhden perheen kautta koko kylän kehittymistä, kertoo Sara.

Tamperelainen Sara Pihlaja matkusti lokakuussa 2014 Peruun kummimatkalle tutustumaan kummipoikaansa Rufoon, joka asuu Andien vuoristoalueella. Sara on ammatiltaan valokuvaaja ja tallensi huikeita kuvia Perusta kaikkien World Visionin kummien iloksi. Saamme nauttia Saran kuvista mm. kevään World Vision -lehdessä.

Mitä jos matkan voittaja olisit nyt sinä? Mukaan saa ottaa myös ystävän. Osallistu ja jaa matka kaverille osoitteessa www.worldvisionkummimatka.fi
Arvontaan voi osallistua ystävänpäivään 14.2.2015 asti.