Sune rakentaa slummin kouluun keittiön

Yhdessä Nairobin köyhimmistä slummeista, Korogochossa, on kyläkätilöiden perustama slummikoulu. Mikkeliläinen Sune Lehkonen aikoo rakentaa kouluun uuden keittiön.

Slummikoulussa on kolmisensataa 2–13-vuotiasta oppilasta. Se on lapsille turvapaikka, jossa voi opiskella rauhassa. Sieltä saa usein päivän ainoan aterian. Ahtaissa tiloissa toimivassa koulussa on jo kauan kaivattu toimivaa keittiötä, jossa maissi ja papumuhennus höyryäisivät puuta säästävässä padassa ja jossa kokille ja tavaroille olisi riittävästi tilaa.

Nyt on virinnyt aloite kerätä vuoden loppuun mennessä rahat uuteen keittiöön. Idean puuhamies on mikkeliläinen Sune Lehkonen (kuvassa). Hän on ollut World Vision -kummina viisi vuotta ja matkustanut Keniassa useasti. Syyskuussa hän vieraili kätilöiden koulussa ensimmäisen kerran.
– Kouluun päässeet lapset olivat iloisia, täynnä intoa ja oppimishalua. Keittiön uudistaminen antaa mahdollisuuden ottaa kouluun 50 oppilasta lisää. Keittiöhankkeella voi siis vaikuttaa monen lapsen tulevaisuuteen, Lehkonen pohtii.

Suuria suunnitelmia

Tarkoituksena on siirtää keittiö sokkeloisen aaltopelti-betonirakennelman toisesta kerroksesta ainoan vesipisteen lähelle ensimmäiseen kerrokseen, jolloin vanha keittiö vapautuu opetustilaksi.
– Työskentely keittiössä helpottuu, uusi keitin kuluttaa vähemmän polttopuuta, eikä aiheuta savuhaittoja sisälle. Polttopuiden hankkiminen slummioloissa on erittäin työlästä, Lehkonen summaa hankkeen etuja.
Tässä kuussa hän matkustaa jälleen Keniaan. Matkalla on tarkoitus tavata tuttuja ja valmistella keittiöprojektia.
– Voi olla, että teen kavereitteni kanssa tarvittavat rakennustyöt itse. Siksi on hyvä käydä paikan päällä ennen töiden aloittamista. Monet meille yksinkertaiset asiat ovat niissä oloissa uskomattoman monimutkaisia, hitaita ja hankalia toteuttaa.

Kummitytön elämä muuttui

Lehkosella on myös aiempaa kokemusta Keniassa toteutetusta rakennusprojektista. Eläkkeelle jäädessään hän järjesti varainkeruutapahtuman, johon osallistuivat niin työkaverit kuin yhteistyökumppanitkin. Tapahtuman tuotolla hän rakennutti talon kummityttönsä perheelle.
– Kummilapseni ja hänen kahden sisaruksensa elämän puitteet olivat neljä vuotta sitten varsin vaatimattomat. Asumuksena oli tyypillinen ruokokattoinen, vuotava, savuinen, pyöreä savimaja. World Visionin tilille keräämilläni varoilla ostettiin kylästä hyvältä paikalta kolmen eekkerin maa-alue, jolle paikallisen aluekehityshankkeen henkilöstön ohjauksessa ja valvonnassa rakennettiin nelihuoneinen talo, keittiörakennus sekä sanitaatiotilat.
– On ollut palkitsevaa nähdä, miten lasten elämä on kohentunut. Lapset ovat terveitä ja iloisia. Huoneissa on oikeat sängyt, ja niissä valkoiset lakanat. Tilapäinen kuivuuskaan ei enää haittaa, sillä omasta tankista riittää puhdasta vettä kaikkiin tarpeisiin. Lasten ei enää tarvitse sitä kantaa.

Sune Lehkosen jouluista hyväntekeväisyystempausta voi tukea vuoden vaihteeseen asti. Tuotto ohjataan slummikoulun keittiön rakentamiseen Suomen World Visionin valvomana. Tilinumero: FI3280001570768136 ja viitenumero: 250342.

Kuva: Ulla Tervo