Klinikalla on hyvä synnyttää

Latha Wadekar on aivan tuore äiti. Hän makaa uupuneena, mutta hyvinvoivana terveysklinikan sängyssä Ambegaonissa, Intian maaseudulla.

Pienessä pyörillä kulkevassa sängyssä uinuu edellisenä yönä syntynyt tyttövauva. Sininen villanuttu on aivan liian suuri, vain nenä pilkistää vällyjen alta. Muutoin kaikki on paremmin kuin hyvin.
– Synnytys oli nopea ja helppo, Latha kertoo.

Ennen synnytettiin ilman kätilöä
Vielä sukupolvi sitten seudun lapset syntyivät pääasiassa kotona. Vauvat ja äidit olivat vaarassa, sillä koulutettua kätilöä tai hoitajaa ei ollut
paikalla ja hygieniassa oli puutteita.

Nyt äidit saapuvat klinikalle yleensä noin viikkoa ennen laskettua aikaa. Näin varmistetaan se, etteivät vauvat synny kyliin tai matkalle. Äiti ja vauva pääsevät kotiin noin kolmen päivän päästä synnytyksestä. Sitä ennen he saavat hoitajilta neuvoja imetykseen ja lapsi saa tarvittavat rokotukset.

World Visionin kouluttamat terveystyöntekijät neuvovat kaikki raskaana olevat synnyttämään klinikalle, jossa päivystää ammattitaitoinen
henkilökunta. Hyvin harva jää enää kotiin.
– Täällä on hyvä synnyttää, puhdasta ja turvallista, Latha sanoo.

Neuvoja ja seurantaa
World Visionin kouluttamat terveystyöntekijät seuraavat kotikylissään odottavien äitien ja pienten lasten terveyttä. He huolehtivat, että odottavat äidit syövät monipuolisesti ja lepäävät tarpeeksi. He myös neuvovat tautien ehkäisyssä, ravitsemus- ja hygienia-asioissa sekä ohjaavat perheet tarvittaviin rokotuksiin.

Myös Latha saa kylänsä terveystyöntekijältä neuvoja, kun kotiinlähtö vastasyntyneen kanssa koittaa. Paluu maaseudulle ei pelota, kun tietää, että tarvittaessa apu on lähellä.

Kummit antavat syntymäpäiviä
Vuosittain yli 6 miljoonaa lasta kuolee ennen 5-vuotissyntymäpäiväänsä, suurin osa täysin ehkäistävissä oleviin syihin. Yhdessä kummien kanssa World Vision tekee työtä sen eteen, että kehitysmaiden lapsikuolemat vähenevät ja lapset saavat juhlia monia syntymäpäiviä.

Monipuolinen ravinto, puhdas vesi ja toimiva terveydenhuolto ovat tärkeitä keinoja antaa lapsille tulevaisuus. World Visionin avustusohjelma päättyi Latha Wadekarin kotiseudulla 2012. Kummien tuella syrjäinen seutu puhkesi kukkaan.

Kyläyhteisöt pärjäävät nyt omin voimin ja tavoite on saavutettu: World Visionia ei enää tarvita. Kummien tuella se jatkaa auttamista toisaalla.