Akseli, 8, on kummi

 
Kahdeksanvuotiaalla Akselilla on samanikäinen kummipoika Sri Lankassa.

Akseli Hietarinta on iloinen tuoreesta kummipojastaan, Sri Lankasta kotoisin olevasta Arshakista.
– Parasta kummiudessa on, kun saa tutustua toisesta maasta kotoisin olevaan lapseen ja auttaa häntä, vahvistaa Akseli tutkiessaan Arshakin kuvaa.

Akseli kiinnostui kummiudesta katsellessaan mumminsa valokuvakansiota. Mummi Helena Siljander oli aikaisemmin ollut kummina intialaiselle tytölle, jota hän oli myös käynyt tapaamassa. Vaikka reissu oli jo tapahtunut kauan ennen Akselin syntymää, kuvat ja kertomukset kiehtoivat Akselia. 

Mummin kokemuksista oli perheessä puhuttu sen verran, että eräänä päivänä Akseli ja hänen äitinsä Susanna katselivat World Visionin nettisivuilta kummilasten kuvia. Kun vastaan tuli kuva Arshakista, joka on syntynyt samana vuonna kuin Akseli, päätös kummiudesta syntyi. 

Akselin äiti on luvannut maksaa kummimaksun. Kummipojan kotiseudulla on paljon lapsia, jotka eivät saa tarpeeksi ravitsevaa ruokaa syödäkseen. Kummimaksuilla tuetaan vähävaraisia perheitä perustamaan kotipuutarhoja ja kasvattamaan kanoja ja vuohia, jotta lapsilla olisi monipuolista ruokaa vuoden jokaisena päivänä.

Akselia ja hänen kummipoikaansa yhdistää pienten ja isojen poikien suosikkilaji: jalkapallo. Kummikortissa Arshak kertoo, että se on hänen mieluisinta tekemistään vapaa-ajalla. Sitä jalkapallo on myös Akselille, joka on pelannut Järvenpään palloseurassa neljävuotiaasta saakka.

– Voisinkin lähettää Arshakille jalkapallojoukkueeni kuvan ja kertoa, että tykkään jalkapallosta, koska se on rauhallinen ja vaikea laji, jossa riittää aina kavereita, pohtii Akseli.

Teksti: Pauliina Koponen