”Puut ovat palaneet ja linnut näkevät nälkää”

Veljekset Kameron ja Amir kertovat Syyrian sisällissodasta lasten silmin.
 

– Vanhempani siepattiin, kun yhteenotot alkoivat Syyriassa. En tiedä, missä he ovat nyt tai kuka heidät kaappasi. Isoäitimme otti meidät mukaansa ja toi tänne Libanoniin.

Näin yhdeksänvuotias syyrialainen Kameron kertoo omasta ja hänen kymmenenvuotiaan veljensä Amirin tarinasta. Poikien kohtalon jakavat sadat tuhannet muut syyrialaislapset, jotka ovat paenneet naapurimaihin tai jotka yhä sinnittelevät sodan keskellä. He ovat nähneet asioita, joita lasten ei pitäisi kohdata.

Huolta ja vastuuta

Amirin muistissa on päivä, jolloin hän pakeni pommituksia. Hänen ystävänsä jäi räjäytettyyn rakennukseen.

– Näin pommeja, kuolleita ja palavia ihmisiä. Emme olisi voineet kuvitella, että jonain päivänä näkisimme jotain sellaista, Amir miettii.

Sota on tuonut mukanaan huolta ja vastuuta.

– Minun täytyy hankkia ruokaa perheelleni ja työskennellä perunapelloilla, jotta perheeni saisi rahaa. Olen töissä aamukuudesta keskiyöhön saakka.
 

Pieni toivomus

Amir ikävöi isäänsä, jonka hän on nähnyt viimeksi kaksi vuotta sitten. Isällä oli tapana lukea pojalleen kirjoja parvekkeella.

Lisäksi Amir muistelee Syyrian puita ja lintuja, joiden kuvia hän piirtelee paperille. Hänellä on selvä vastaus siihen, mitä niille kuuluu nyt.

– Puut ovat palaneet, ja linnut näkevät nälkää, kun kukaan ei ole ruokkimassa niitä.

World Vision on auttanut Amiria ja Kameronia saamaan puhdasta vettä ja ruokaa. Kameronilla on yksi lisätoive.

– Haluaisin, että avustuspaketeissa olisi keksejä, poika sanoo ja hymyilee.

FAKTA: Syyrian sisällissota on pakottanut jo yli 1,25 miljoona lasta jättämään kotinsa. Maan sisäisiä pakolaisia on yli 6,5 miljoonaa. Yli 2,5 miljoonaa ihmistä on paennut maan rajojen ulkopuolelle Jordaniaan, Libanoniin, Turkkiin ja muihin maihin. YK:n humanitaarisen avun toimiston (OCHA) arvioiden mukaan humanitaarista apua tarvitsee 9,3 miljoonaa ihmistä, joista yli puolet on lapsia.

Voit auttaa Syyrian pakolaisia verkossa: http://lahjoita.worldvision.fi/katastrofi/apua-syyrian-pakolaisille/.

Alkuperäinen teksti: Rhonda Hirst
Käännös: Emilia Rodriguez
Kuva: Nicholas Ralph