Vammaisaktivisti voi nyt kaataa vettä

Alaraajahalvaantuneen Dor Peterin elämä on ollut pakolaisleirillä raskasta. Vammaisen on vaikea käsitellä painavaa vesikanisteria tai käydä ulkokäymälässä. Suomen World Visionin humanitaarisessa operaatiossa vammaiset saavat apuvälineitä arjen tilanteisiin.

Vammaisaktivisti Dor Peter ilahtuu Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikön Juha Virtasen vierailusta Kyangwalin pakolaisleirillä. Hän on otettu siitä, että häntä ja muita vammaisia pakolaisia on tultu tapaamaan Ugandaan asti.

Eteläsudanilainen Dor saapui pakolaisleirille 13 vuotta sitten. Hänen perheensä lähetti hänet turvaan Ugandan puolelle, kun sisällissota syttyi Sudanissa. Sittemmin Dor ei ole kuullut vanhemmistaan mitään ja uskoo heidän tulleen tapetuiksi.

Dorilla on alaraajahalvaus, jonka vuoksi hän liikkuu ryömimällä. Vammaiselle leirillä eläminen on vaikeaa sekä fyysisesti että henkisesti. Vammaisia nimitellään, eikä heitä kuunnella. Käymälöiden lattioissa on yleensä vain reikä, minkä takia ryömimällä liikkuvat vammaiset joutuvat kosketuksiin likaisen lattian kanssa ja altistuvat taudeille.

Dor omistaa peltotilkun, mutta sen viljeleminen yksin on mahdotonta. Hän elää pelkkien ruoka-avustusten varassa, mutta ei saa niistä riittävää energiamäärää. Leirillä kuitenkin odotetaan, että jokainen viljelee peltoaan ja täydentää näin ravinnonsaantiaan.

Apuvälineitä arkeen

Dor on toiveikas, että Suomen World Visionin vammaistyö tuo muutoksia pakolaisten elinoloihin. Työ alkoi sekä Ugandan Kyangwalin että Kenian Dadaabin pakolaisleireillä maaliskuussa 2014. Molemmilla leireillä elää tuhansia vammaisia pakolaisia.

Huhtikuussa avustuskohteissa vieraillut Virtanen kertoo, että projektin tavoitteena on purkaa vammaisia pakolaisia haittaavia fyysisiä, asenteellisia ja institutionaalisia esteitä. Suomen ulkoasiainministeriö tukee miljoonalla eurolla vuoden kestävää operaatiota. 

Projektin aikana lisätään muiden pakolaisten tietoisuutta vammaisuuden syistä ja vammaisille räätälöidään apuvälineitä, jotka helpottavat selviytymistä leirien arjesta. Vammaiset tekevät myös itse apuvälineitä työpajoissa.

Dor iloitsee käymälöihin suunnitellusta kehikosta, jolle hän voi istua ja jonka ansiosta hän ei joudu koskettamaan likaista lattiaa. Vesikanisteriin liitettävä kahva helpottaa puolestaan veden kaatamista.

Miehellä on myös muita haaveita. Hän aikoo perustaa virallisen vammaisyhdistyksen, joka toisi esille vammaisten asioita. Hän on toiminut oman leiriosastonsa puheenjohtajana, mistä hän on saanut rohkaisua vaikuttamistyöhön.


Dor kirjoittaa leirin vierailijoille viestin paperille: ”Kiitos, että tulitte katsomaan Dor Peteriä ja siunatkoon kaikkivaltias teidän järjestöänne." 

Teksti: Emilia Rodriguez
Kuvat: Hannu Happonen

Voit tukea pakolaisleireillä tehtävää vammaistyötä verkkolahjoituksella tai ostamalla World Vision -lahjakaupasta Kahvan, WC-istuimen tai Rampin.