"Ennen ajateltiin, että aikuisen naisen on häpeällistä palata kouluun"

Kenialainen Lilian Chelangat, 29, on tuore ylioppilas. Hän palasi koulunpenkille yli 10 vuoden tauon ja viiden lapsen jälkeen.

– Olin lukion viimeisellä luokalla joulukuussa 1998. Koko kylä juhli railakkaasti tyttöjen sukuelinten silpomista. Siellä tulin raskaaksi. Olin aivan tietämätön seksiin liittyvistä asioista. Olin pettynyt ja pelkäsin, miten kotona asiaan suhtauduttaisiin.

Kun raskaus paljastui, Lilianin isä pieksi tyttärensä ja hänet ajettiin pois koulusta. 

– Hädissäni pakenin miehen kotiin, jossa minut otettiin hyvin vastaan. Helmikuussa minusta tuli vaimo ja seuraavan kymmenen vuoden aikana meille syntyi viisi lasta.

Lilianin mukaan kotielämä ei ollut helppoa; aviomies oli työtön, joi ja kohteli huonosti vaimoa ja lapsia. Kotona ei ollut rauhaa yöllä eikä päivällä.

– Minun osani oli synnyttää lapsia, laittaa ruokaa, pestä pyykkiä ja paimentaa sukulaisten karjaa. Mietin, miten epäoikeudenmukaista elämä on.

Arki muuttui

– Koulun juhlissa kouluviranomainen puhui meille vanhemmille siitä, kuinka kaikkien tulisi käydä koulua. World Vision oli pitänyt kotiseudullani paljon esillä tyttöjen oikeuksia ja asenteet olivat muuttumassa.

Lilian etsi käsiinsä koululla puhuneen viranomaisen, joka ensin epäili äidin edellytyksiä palata koulun penkille. Hän kuitenkin suostutteli lähikoulun rehtorin ottamaan Lilianin kokeeksi yhdeksi lukukaudeksi.

– Kirkossa ihmiset keräsivät rahat koulupukuuni, World Vision lupasi maksaa koulumaksut ja helmikuussa 2012 olin palannut lukion toiselle luokalle yli 10 vuoden tauon jälkeen. Toiset oppilaat katsoivat kummissaan, kun minut esiteltiin viiden lapsen äitinä. Kaikkien ihmeeksi olin heti luokan paras ja siitä lähtien minulla riitti ystäviä.

Koulunkäynnin aloitus ei sujunut ongelmitta. Lilianin aviomies ja appivanhemmat vastustivat opintoja kiivaasti.

– Mieheni ystävät pelottelivat, että jättäisin hänet. Hän joi entistä enemmän ja riidat kiihtyivät, mutta minä jatkoin. Nöyrästi nousin ylös neljältä, valmistin aamiaisen ja lounaan lapsille, vein puolitoistavuotiaan nuorimmaisen äidille hoitoon ja kiirehdin heti koulun jälkeen huolehtimaan kodista. Nukkumaan pääsin vasta yhdentoista maissa.

Nyt Lilianin koulu on ohi ja hän työskentelee sijaisopettajana. Tulot ovat tervetullut lisä perheen talouteen. Myös sopu on palannut ja Lilianin aviomies on nyt hänestä ylpeä. 

Esimerkki rohkaisi muita

– Ennen täällä ajateltiin, että aikuisen naisen on häpeällistä palata kouluun. Monet naiset kävivät luonani viikonloppuisin kyselemässä koulunkäynnistä. Jotkut toivat ruokaa ja polttopuita, jotta voisin paremmin keskittyä lukemiseen, Lilian kertoo.

Lilianista on tullut roolimalli seudun naisille. Yli 20 äitiä opiskelee parhaillaan peruskoulussa tai lukiossa. Vastaavasti nuoret tytöt ovat tajunneet, ettei äidin elämä ole helppoa.

– Vetoan kaikkiin ihmisiin, jotta raskaaksi tulleet tytöt pääsisivät takaisin kouluun. Nämä tytöt selviävät koulusta niin, ettei kenenkään tarvitse katua heidän auttamistaan, Lilian sanoo.

Teksti ja kuva: Ulla Tervo

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8.3. Tänä vuonna juhlimme tavallisia naisia, jotka ovat omalla rohkeudellaan käynnistäneet muutoksen elinympäristössään.

Voit tukea kenialaistyttöjen ja -naisten koulutusta lahjoittamalla:

Lukiovuosi tytölle -eettisen lahjan
Ehjä elämä -eettisen lahjan
Ehjä elämä -kertalahjoituksen